Hlavní obsah

Na kopci v Malibu postavili originální dům z rozebraného boeingu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít vlastní dům je snem asi každého z nás. Někdo se spokojí s průměrnou stavbou, jiný sází na originalitu, záleží jen na vkusu. Jeden takový vskutku netypický dům stojí na kopcích v Malibu. K jeho stavbě byly totiž použity díly z vyřazeného Boeingu 747.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka je na svůj dům patřičně hrdá.

Článek

V kalifornském Malibu nejsou rozlehlé, netypické nebo luxusní domy ničím výjimečným. I mezi nimi je však minimálně jeden, který do zdejšího konceptu rezidencí příliš nezapadá. Ať už se na něj budete dívat ze země, nebo z vyhlídkového letadla, rozhodně vás zaujme. Kromě toho, že oplývá luxusem, je velkou specialitou řada dílů z Boeingu 747.

Foto: Profimedia.cz

Veškeré použité díly z letounu jsou originální, žádné atrapy.

Majitelkou 55akrového pozemku s úchvatnými výhledy do okolí, na kterém "Wing house" stojí, je Francie Rehwaldová. Ta přišla za návrháři se zcela specifickým projektem. Chtěla navrhnout bydlení, které by vynikalo ladnými oblými ženskými křivkami. Architekta Davida Hertze tak napadlo poněkud netypické řešení, vybavil si ladné křivky Boeingu 747-200.

Foto: Profimedia.cz

Celková rozloha střechy nabízí celkově větší prostor, než vnitřek.

Prvotní plán na výrobu tohoto domu se zrodil už v roce 2007. Jelikož ale nebyla samotná realizace rozhodně jednoduchá, trvala celá stavba přes tři roky. Jen schvalování a povolení od 17 vládních agentur trvalo 18 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Aby byla stavba vskutku originální, koupila k tomuto účelu majitelka rovnou celý Boeing.

Aby celá stavba "letounového bydlení" byla opravdu reálná, rozhodla se budoucí majitelka pro netradiční krok, za 35 000 dolarů (cca 595 000 korun) koupila vyřazený Boeing 747-200. Ten následně nechala rozebrat na jednotlivé díly, které byly kvůli stále velkým rozměrům přepravovány na místo stavby vrtulníkem.

Foto: Profimedia.cz

I po rozebrání na menší díly nebyla přeprava příliš jednoduchá.

Křídla posloužila jako netypická střecha domu, z kokpitu vznikl meditační pavilon. Z kabiny první třídy je nyní dům pro hosty, dolní polovina trupu bývalého nákladového prostoru slouží jako střecha stodoly pro zvířata. Veškeré díly (především křídla místo střechy) pak musely dostat specifické označení, které je vidět i ze vzduchu, aby nebyli piloti prolétajících letadel vyděšeni, že se tam zřítilo nějaké jiné letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Využití se našlo téměř pro všechny díly.

Celková investice nebyla rozhodně malá. Podle posledních uveřejněných informací vyšel dům o vnitřní rozloze cca 280 metrů čtverečních (plocha střech nabízí prostor o rozloze 500 metrů čtverečních) na zhruba dva milióny dolarů (cca 34 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám