Hlavní obsah

Vytvořte ze starého nábytku pomocí nátěru nový kousek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také už vypadá lavička pod stromem poněkud omšele, z planěk plotu se odlupuje barva a zahradní nábytek by snesl nový kabát? Zdá se, že už by si dřevěné prvky v zahradě zasloužily nový nátěr!

Článek

Na čem závisí kvalita nátěru? Nejen na použitých barvách a ředidlech, ale hlavně na podmínkách, při nichž budeme barvu nanášet. Na výsledný efekt má vliv nejen materiál, který natíráme, ale i relativní vlhkost, teplota i čistota prostředí, kde nátěr aplikujeme.

Ideální podmínky pro nátěry

Pro natírání se obecně doporučuje teplota kolem 10 °C. Při nižších teplotách má barva vyšší přilnavost a je nutné ji více naředit. V tom případě počítáme se slabší vrstvou nátěru.

  • Natíráme-li předmět v několika vrstvách, musí být podklad před nanesením další vrstvy bezpodmínečně suchý, některé barvy to ale nevyžadují! Nedostatečně vyschlý podkladový nátěr by se po nanesení další vrstvy mohl vlivem působení rozpouštědel nové vrstvy vrásnit.
  • Stejně jako nízká teplota má na výsledek nepříznivý vliv i teplota příliš vysoká nebo pražící slunce. Na nátěru se mohou objevit puchýřky a opět může dojít k vrásnění.
  • Jestliže napadá do nezaschlých barev pyl nebo prach, celé zdlouhavé a namáhavé natírání znehodnotí.

Dřevěné plochy

Dřevěný zahradní nábytek, terasy, obklady, okna, dveře a další dřevěné plochy a předměty umístěné dlouhodobě v exteriéru potřebují ošetřit. Dřevo je totiž organický materiál a jako takový by bez ochranných nátěrů poměrně brzy podlehl venkovním vlivům, proměnlivé teplotě, slunci a hlavně vlhkosti. A právě za účelem prodloužení životnosti dřevěných materiálů se ochranné nátěry aplikují. Před aplikací nátěru zjistíme, na jaké dřevo můžeme použít kterou barvu.

Pečlivě si přečteme informace na plechovkách a dodržíme doporučení výrobce nebo se poradíme s profesionály v prodejně. Mohlo by se nám stát, že nábytek z exotického dřeva natřeme barvou, která ho zničí, a přitom stačilo sáhnout po jiném typu nátěrové hmoty.

  • Jiné barvy se používají na měkké a jiné zase na tvrdé dřevo. Zkrátka nevyplatí se nic uspěchat!
  • Na dřevo můžeme použít hodně prostředků: od speciálních ochranných nátěrů proti plísním a dřevokazným houbám přes lazury a emaily až po lodní lak.

Ochranné nátěry

  • Pokud natíráme nové dřevo, nejlepší prevencí před jeho poškozením nebo napadením dřevní struktury plísněmi a houbami je použití ochranného nátěru. K tomu slouží tzv. fungicidní napouštědla, bránící povrch před dřevokaznými škůdci.
  • Dalším strašákem dřevěných povrchů je samozřejmě vlhkost. Způsobuje plísně a hnilobu a ty zase vytvářejí lákavé prostředí pro další škůdce. Několik nátěrů většinou jako ochrana postačí, ale pokud chceme mít jistotu, použijeme některou ze speciálních impregnačních lazur.
  • Jestli přemýšlíme o počtu vrstev, pak tu platí jednoduché pravidlo pro všechny nátěrové hmoty: natíráme-li dřevo v exteriéru, potřebujeme vždy více vrstev kvůli nepříznivým podmínkám a větší zátěži. U napouštědel, laků i lazur se doporučují nátěry dva, ale neuděláme chybu, když naneseme o jeden více.

Přirozené průsvitné lazury

Lazury jsou transparentní (průsvitné) nátěry určené především pro měkké dřevo. Díky své řídkosti pronikají hluboko do dřeva a impregnují ho, přičemž nepřekrývají jeho strukturu a my tak můžeme plně obdivovat krásu přirozené dřevěné kresby.

  • Lazurovací laky se podle složení dělí na syntetické a vodou ředitelné, nabízejí se v nejrůznějších odstínech: např. bezbarvý, pinie, palisandr nebo mahagon.
  • Plocha, kterou chceme opatřit lazurou, musí být čistá, suchá, vybroušená dohladka a zbavená mastnoty nebo jiných látek, na nichž nátěry nedrží (např. pryskyřice).
  • Syntetické laky jsou v tomto ohledu méně náročné. Oproti tomu vodou ředitelné lazury vyžadují dokonalé odmaštění.
  • Před použitím lazurovací lak důkladně rozmícháme, a pokud jsou v laku hrudky, přecedíme jej. Lazuru nanášíme ve dvou nebo třech vrstvách. Nevsáknutý přebytek lazury setřeme hadrem.

Emailový nátěr oživí zašlé povrchy

Nátěry nemají jen ochrannou funkci. Nový emailový kabát starší plochu nábytku výrazně oživí.

  • Pokud natíráme již dříve ošetřené, zašlé plochy, je naprosto nutné je předem očistit. Jestliže jsou na dřevě starší vrstvy emailových nátěrů, odstraníme je smirkovým papírem nebo bruskou. Po několikanásobném nanesení emailu by časem mohlo dojít k odloupnutí všech vrstev naráz.
  • Email je mimořádně odolný barevný nátěr, používá se především na plochy vystavené větší zátěži. Emailový nátěr je charakteristický slitou hladkou plochou a vysokou lesklostí.
  • K ochraně venkovních stavebních prvků, které musí odolávat vlhkému prostředí (např. zahradní nábytek, sportovní nářadí nebo obložené venkovní stěny), použijeme lodní lak.

Co k natírání potřebujeme?

  • barvy podle typu povrchu
  • ocelový kartáč
  • brusný papír
  • ředidlo
  • štětce podle druhu barvy a povrchu
  • staré pracovní oblečení a boty

Rady & tipy

Mezi zcela univerzální prostředky pro nátěr různých materiálů od dřeva až po kovy a hliník patří univerzální vodou ředitelné barvy. Nabízejí se až ve třiceti různých lesklých nebo matných odstínech a lze je použít uvnitř i v exteriérech. Jsou velmi oblíbené pro širokou škálu použití. Přece jen ale platí: kvalita nátěru bude o to lepší, budeme-li vybírat prostředky, které jsou danému podkladu ušity na míru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám