Hlavní obsah

Fasáda Žilkovy vily v Mělníku navozuje intenzivní pocit jasu a tepla

Novinky, text: Hana Hermanová, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Marie Neumannové (které se také říká Žilkova vila Mělník) má působivou fasádu, jejíž barva a celkové vyznění mají navodit návštěvníkovi pocit tepla, světla a jasu. Vila tak působí jako letní dům.

Článek

Pražský rodák Bohumil Hypšman po absolvování stavební průmyslové školy odešel do Vídně. Začal studovat u Viktora Luntze, v ateliéru zaměřeném na rekonstrukce památek, po roce však přestoupil k slavnému Otto Wagnerovi. Po návratu do Prahy dva roky projektoval ve stavební kanceláři Quida Bělského.

Při odchodu z kanceláře na počátku 20. století mu stavitel přenechal projekty dvou vil v Mělníku.

Stavebníkem jedné z nich byla Marie Neumannová, majitelka domu U Černého orla na náměstí Míru, zbořeného v souvislosti s výstavbou okresního úřadu na konci třicátých let 20. století.

Stavba je na první pohled asymetrická

Patrová stavba má nesouměrně řešenou hlavní vnější stěnu budovy zdůrazněnou působivou vstupní předsíní s bílými sloupy.

Zaujmou úzká okna s barevnou vitráží, korunovaná  zvlněnou římsou. Barevnost i celkové řešení fasády navozuje intenzivní pocit jasu a tepla.

Hladkou bílou omítku, zdobenou dekorativními pásy omítky hrubé, okrově zbarvené, s barevnými akcenty z glazovaných kachlů, doplňují vyřezávané a barevně pojaté dřevěné prvky.

Římsu zdobí malovaný motiv vlny. Dochovaly se i ozdobné zárubně dveří. Trojdílné schodiště s vyřezávaným zábradlím zjemňuje ornament převzatý z výzdoby fasády.

K domu patřila vinice, proto suterén původně obsahoval i kvasírnu a prostorný vinný sklep.

Vila je známá jako Žilkova vila

Vila je známější pod označením Žilkova vila, podle Františka Žilky, zetě Marie Neumannové. Ten byl významným bohoslovcem a prvním farářem mělnického evangelického sboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám