Hlavní obsah

Moderní technika usnadní péči o zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní nářadí je pro každého zahrádkáře či chataře nezbytností. Údržba zahrady si žádá to nejlepší nářadí. K práci potřebujeme rozmanité vybavení – od drobných jednoduchých pomůcek až po složité elektrické stroje a zahradní nářadí. Kvalitní zahradní technika je pro naši zahradu základ.

Článek

Jaké nářadí se určitě hodí 

Zahradní drtič (tzv. štěpkovač) likviduje veškerý rostlinný odpad ze zahrady. Vedle drcení větví skvěle slouží i při likvidaci trávy, listí, odřezků živého plotu či stonků květin. Štěpkováním zužitkujeme zbytky rostlin. Drtiče se liší výkonem, mobilitou i velikostí odpadního koše.

Křovinořezy usnadní péči o porosty. Při výběru sledujeme počet vibrací na rukojeti, hmotnost a ergonomické zpracování.

Zahradní postřikovače využijeme při pohodlném rozptylování kapaliny na větší plochy. Zádový postřikovač usnadňuje péči o větší zahrady nebo sady. Postřikovač může mít teleskopickou tyč, která nám dovolí velký akční rádius práce.

Elektrický provzdušňovač trávníku poslouží při odstraňování mechu a travní plsti. Pomůže vodě a živinám dostat se snadno až ke kořenům trávníku.

Sekačka patří na každou zahradu, kde je trávník. Její výběr závisí na dostupnosti elektrické energie, v úvahu bereme i terén a velikost pozemku. Vybírat budeme mezi motorovými, rotačními, strunovými či vřetenovými sekačkami.

Sypací vozíky se postarají o rovnoměrné sypání hnojiva na trávník. Jsou vhodné pro menší i rozsáhlé plochy, ale je nutné zvolit správný model.

Vertikutátor pomůže připravit zanedbaný trávník pro nový osev. Správný stupeň vertikutace volíme manuálním nastavením. Vertikutátor by měl být snadno ovladatelný s dostatečným výkonem.

Vysavače/foukače uplatníme více na podzim při hrabání listí, ale využijeme je také při jarních pracích spojených s úpravou trávníku.

Zahradní nůžky elektrické, mechanické, motorové či aku nám pomohou v péči o živý plot i nízké křoviny. Musí dovolovat jemnou a přesnou práci, nebo mít dostatečnou sílu na stříhání tlustších větví.

Zahradní vozíky oceníme při drobném úklidu a sbírání zahradních odpadků, plevele, trávy nebo smetí. Důmyslná konstrukce vozíku umožňuje snadný pohyb. Vozíky jsou zároveň hygienické.

Práci s půdou nebo kompostem a trávou usnadní lopaty, rýče, vidle a hrabla, na dřevo si pořídíme kvalitní pilu a sekeru.

Z drobného nářadí obvykle potřebujeme hrábě, kypřiče půdy, lopatky, motyčky, plečky, sázecí kolíky a spoustu dalších praktických pomocníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Garážová vrata musí chránit i ladit

Garáž se špatně doléhajícími křídlovými vraty naše auto a další uložené věci dobře neochrání. Jestliže je na čase vrata vyměnit a nainstalovat nový typ,...

Investice do ochrany majetku se vyplatí

Doba dovolených je jasnou výzvou pro zloděje, kteří mají příležitost k vykrádání bytů, domů. I když 100% ochrana neexistuje, investice do preventivního...

Výběr článků

Načítám