Hlavní obsah

Různě tvarované měkké vaky přímo vybízejí k lenošení

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaky a pytle různých tvarů, rozměrů, barev a materiálů jsou šikovným a praktickým doplňkem bydlení. I když každý vypadá na pohled trochu jinak, jedno mají společné: pohodlně se na nich odpočívá, ať vsedě nebo vleže.

Článek

Pytle a vaky mají vlastnosti, které ocení každý příznivec kreativního bydlení. Mají jedinečný vzhled a skvěle podtrhnou styl interiéru (barvou, použitými vzory a materiálem). Jsou lehké a snadno je v přeneseme tam, kam právě potřebujeme, není problém s údržbou, ale hlavně se na nich úžasně relaxuje. Ve srovnání s klasickou sedačkou jsou i za přijatelnou cenu.

Užití přitom najdou prakticky všude. V předsíni slouží menší kostky dětem jako „židlička“, na kterou si sednou při obouvání. Ve studentském pokoji mohou plně nahradit křesílka, v obývacím pokoji slouží jako válecí „žíněnka“ před televizí. Své místo mají i v pracovně s počítačem, protože se do nich po práci rádi zaboříme, protáhneme záda a poslechneme muziku. Speciální voděodolné vaky lze použít i jako posezení na terasu.

Čištění pytlů a vaků

Žádná věc není 100% bezúdržbová, o vše se musíme pravidelně starat. Platí to i o sedacích pytlech. V prodejně se proto zeptáme, z jakého materiálu je vak vyroben (polyesterová látka, syntetická kůže, syntetická kožešina, voděodolný pevný nylon), jakou údržbu vyžaduje. Vybírat lze ze dvou variant: vak může mít snímatelný prací potah, ve druhém případě nikoli a musíme ho v případě znečištění na povrchu šetrně očistit. Tento vak se pozná podle tužšího potahu, obvykle je vhodný i do exteriéru.

Snímatelný potah je praktičtější zvláště, když vak užívají děti. Obal, v němž je pytel plný kuliček, po rozepnutí zipu (obvykle suchého) sundáme a vypereme v ruce nebo v automatické pračce na nízkou teplotu.

Sedací vaky oceňují ortopedi
Různé velikosti vaků a pytlů jsou nejen designovým prvkem bytu, ale navíc jsou i zdravé a tělo je má rádo. Díky náplni z malých kuliček nám vak vytvaruje oporu přesně podle naší páteře, pohodlně se zaboříme po celé ploše, nikde není ani skulinka. Záda mají ideální oporu a přitom jsou uvolněná (svaly si přitom udržují zdravý tonus).

V případě vaku, který nelze prát, postupujme jinak. Menší znečištění odstraníme navlhčenou houbičkou. Je-li znečištění velké, použijeme na povrchu prací prášek nebo jiný neagresivní přípravek určený na čištění textilií. Po vyčištění necháme pytel dobře vyschnout na teplém, suchém a větraném místě. Čistit vaky bychom měli pravidelně (vysavač ho zbaví prachu), nevyplatí se čištění podceňovat a odkládat. Případné nečistoty a pachy totiž s postupem času čím dál hůře odstraníme.

Vaky - Rady a tipy

Sedací pytle a vaky nikdy nečistíme agresivní chemikálií nebo čisticími přípravky založenými na bázi alkoholu. Ty mohou narušit jak čalounění vaku, tak i polystyrenové kuličky, které jsou použity jako výplň. Jestliže si na čištění netroufáme, lze vak svěřit odborné firmě zabývající se čištěním čalounění.

Po delším čase může dojít k sesednutí a opotřebování kuliček. Polystyrenové kuličky jednoduše dokoupíme a doplníme u firmy, kde jsme vak zakoupili. Doporučujeme pořídit kuličky pouze určené do sedacích vaků, levné stavební náhražky nemají takovou stálost objemu a navíc mohou být ošetřeny zdraví škodlivými chemikáliemi.

Nabídka vaků a pytlů je rozmanitá, často se liší i cenou. Za některé zaplatíme 2000 korun, ale imnohem více. Rozdíly jsou dány nejen originální značkou či designovým potahem, ale i kvalitní výplní pytlů. Neplatí však, že drahý vak je pohodlnější. Doporučujeme vyzkoušet jich více a pak si vybrat.

Sedací pytle a vaky mají zajímavou historii. Inspirací byly pytle s luštěninou „bean bag“, které se nacházely v továrnách a skladech amístní dělníci na nich o přestávkách odpočívali. Skutečný sedací pytel byl však na trhu záměrně uveden v roce 1968 a měl název Sacco. Dnes je na trhu dostatek kvalitních, odolných a trvanlivých materiálů a tak vaky zažívají již několik let svůj velký návrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám