Přízemní dům s rovnou střechou, který připomíná atriový byt v zahradě, má centrum všeho dění v prostorném obývacím pokoji, který dohromady s kuchyní dává plochu 58 m2. Velká je i technická místnost, dále zde najdeme jednu koupelnu, dva menší dětské pokoje a malou ložnici s velkou šatnou. To vše na celkové rozloze 143 m2.

Rovná střecha domu je izolovaná OSB deskami, gumovou fólií a kačírkem, je pochozí, ale nevyužitá. Dům je vytápěný kondenzačním kotlem a kromě dětských pokojů a ložnice má všude podlahové topení.

Pod všemi francouzskými okny jsou topné registry s ventilátorem. Stavba je zateplená 10cm vrstvou polystyrenu, okna jsou hliníková s termoizolačním dvojsklem.

Příběh se rozbíhá…

Mladý pár původně spokojeně žil v městském bytě v blízkosti centra většího českého města. „Měli jsme dvoupokojový byt s velikou kuchyní ve staré zástavbě, kompletně a citlivě zrekonstruovaný,“ říká mladý muž. Ale pak se narodil syn Adam a v bytě bylo těsno. Pár začal přemýšlet, jak situaci řešit, a přišla debata i na rodinný dům. Přestože ho majitel původně nechtěl, protože není „typ“ na dům, nechal se ovlivnit partnerkou a teď je za to rád.

„Nejsem člověk, kterého by bavilo starat se o zahradu, něco natírat, spravovat a podobně, proto je náš dům velice jednoduchý a koncipovaný tak, aby v něm bylo co nejméně práce a údržby.“

Majitelé se pustili do hledání pozemku a začali kreslit společně s architektem moderní rodinný dům. Zádrhel přišel, když je na stavebním úřadě informovali, že v dané lokalitě jsou regulativa, která připouštějí pouze sedlovou nebo pultovou střechu. Do toho však mladý pár nechtěl jít a raději se představ domu vzdal. Naštěstí se pak přišlo na to, že selhal lidský faktor, žádná regulativa pro danou oblast nejsou, a tak se začalo směle stavět. Po roce a čtvrt proběhlo stěhování do nového.

Interiéry jsou koníčkem

Interiéry jsou vlastním nápadem a je vidět, že majitelé mají vkus, kreativitu a přehled o moderní architektuře, možnostech vybavení. Nábytkovou stěnu na chodbě vymyslela partnerka. Dalším nápadem byl vstup do šatny, kde majitelé nechtěli další dveře a průhled na oblečení bylo potřeba trochu zakrýt: tak zvolili provázkový závěs.

Obrazy v jídelním koutě jsou z cest, konkrétně z Brazílie, a do interiéru se také skvěle hodí. Domek splnil očekávání takřka na 100 %, ale mladý pár přesto přiznává, co se tak trochu nepovedlo. „Změnili bychom jedinou věc - šatna je u ložnice a v té téměř netopíme, lepší by bylo mít šatnu samostatnou a vytápěnou.“

Terasa z kompozitu se osvědčila

Pozemek má příjemných 900 m2 a je řešen tak, aby se zahrada dala co nejvíce využívat k obývání. Proto samotná terasa zabírá 40 m2, bazén má plochu 3,5x7 m a zahradní domek s jídelnou a venkovním krbem zabírá dalších 40 m2. „Pokud je to aspoň trochu možné, trávíme hodně času venku. Na terase, zahradě, s přáteli u krbu zahradního domku,“ konstatuje majitel.

Velmi spokojení jsou majitelé s terasou a lemováním kolem bazénu, protože zvolili kompozitní materiál Twinson. „Zlákala nás jeho bezúdržbovost, která byla pro nás naprosto nejdůležitější. Osvědčuje se nám, materiál je stabilní, vhodný i pro stálý kontakt s vodou u bazénu. Příjemně se po něm chodí, protože se nikdy nerozpálí sluníčkem a celá údržba spočívá v ostříkání vodou.“

Podle slov majitele není problém, ani když se prkna umastí od jídla nebo opalovacího krému. „Stačí jeden nebo dva deště a skvrny jsou pryč. Syn si často zve kamarády, a když kolem bazénu dovádějí a třeba upadnou, nic se jim nestane, protože kompozitní materiál neklouže, a přitom je na dotek příjemný jako dřevo.“

Kompozitní materiál vyžadoval jen jedinou úpravu: výměnu desek kvůli odštípnutí, která ale nebyla problémová. V barevném provedení partneři váhali mezi tmavě hnědou a světlejší barvou. Druhá varianta zvítězila a mají meruňkově hnědý odstín. O stejném materiálu původně uvažovali i pro letní jídelnu, ale nakonec použili kamennou dlažbu. V blízkosti krbu by kompozitní materiál Twinson nebyl až tak vhodný.