Hlavní obsah

Světlo v architektuře představuje i lustr z kalhotek nebo retro lampy

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Mánesu probíhá pestrá přehlídka trendů a inovací v oblasti osvětlení. Výstava prezentuje novinky světelné techniky, svítidla a osvětlovací systémy i nové technologie v osvětlování. Je určena především pro odbornou veřejnost, lze na ní však najít i velmi zajímavé kousky, které najdou uplatnění i v běžné domácnosti.

Foto: Novinky

V popředí: osvětlení Spacewalker Junior a lampy na hranici kýče (design: Constantin Wortmann).

Článek

Společnost Czech Architecture Week organizuje ve dnech 10.-13. 3. 2011 ve výstavní síni Mánes již druhý ročník úspěšné specializované výstavy svítidel, designu a příslušenství. Loni se představily i kousky od světoznámého designéra Ingo Maurera. [celá zpráva]

Studenti přicházejí s designově neotřelými nápady

Letos se pět představují také studentské práce středních a vysokých škol, které podle organizátorů do přehlídky vnášejí mezi špičkové expozice renomovaných společností nezvyklost, hravost a kreativitu, založenou na mladém a neotřelém pohledu na design svítidel a osvětlovacích těles.

Ve spodním patře výstavy tak jsou k vidění práce studentů z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Nechybí lampionovitá světla a jsou zde k vidění třeba i kalhotky coby lustr.

Foto: Novinky

Vtipné osvětlení z dámských krajkových kalhotek (design: Barbora Zmeková).

Designově na výstavě zaujmou lampy, které na první pohled vypadají jako nefunkční silueta. Toto náladové osvětlení v několika velikostech je rozhodně vtipné i funkční.

Foto: Novinky

Silueta lampy se skrytými žárovkami (de.facto).

Stejně jako i v loňském roce, pokračuje trend inspirace klasickými žárovkami. Na této výstavě tak můžeme vidět další z designově povedených návrhů. Další podobné si můžete pro inspiraci připomenout [zde].

Foto: Novinky

V Mánesu je k vidění i rádoby zničená funkční žárovka.

I pro letošní rok bude v kurzu oblíbené retro. K vidění je tedy osvětlení ve stylu 60., 70. a 80. let.

Foto: Novinky

Osvětlení v retro stylu - Muffins od Brokis (Design: Lucie Koldová a Dan Yeffet).

Romantické osobnosti určitě ocení les leknínů v prvním patře. Květy slouží jako stínidla malých lamp, které okouzlí nejednoho návštěvníka.

Foto: Novinky

Poetické svítící lekníny (Viabizzuno café).

Zvláštní sekce je na výstavě věnována kancelářím a jejich osvětlování, kladům a záporům určitých typů svítidel a zdrojů světla při osvětlování pracovního prostředí.

Celkem se na výstavě návštěvníkům představuje více než devadesát domácích a světových značek svítidel a osvětlovacích systémů, kterými se návštěvník může nechat volně inspirovat.

Otevírací doba výstavy je od 11 do 19 hodin, o víkendu bude vstup umožněn i návštěvníkům z řad laické veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám