Původně bydleli naši hostitelé v domě ve Staré Ruzyni, v němž neustále něco opravovali. Nakonec došli k závěru, že by měli raději postavit nový dům tzv. na zelené louce, a to podle svých představ. Naštěstí majitelka nedaleké činžovní vily prodávala část zahrady jako stavební parcelu. Majitelé budoucího domu chytli příležitost za vlasy a koupili pozemek.

Sepsali si, jaký dům by chtěli a co by v něm mělo všechno být. Pro inspiraci architektovi nafotili stavby ve Slaném a v Ďáblicích, které se jim líbily. Půl roku s architektem ladili svůj nový domov i s detaily. Oceňují, že architekta zajímalo, jak bydleli předtím, aby poznal potřeby rodiny. Kvalitní a dlouhá příprava se vyplatila. Samotná stavba domu už probíhala bez napětí a nic se nemuselo předělávat.

Propojení se zahradou

Nový dům oslaví už čtvrté narozeniny. Svým vzhledem neruší okolní, daleko starší zástavbu. Jeho zadní prosklená část přitom působí moderně. Při pohledu zvenku jsou na domě nejnápadnější dvoje garážové dveře. Po stranách vedou úzké zelené chodníčky a dlážděný boční vstup do domu. Díky tomu není poznat, že plocha přízemí měří ve skutečnosti i s garáží 260 m2. Podlaží má pak 190 m2, nezasahuje pod garáže.

První patro měří 180 m2 i s terasou, která končí nad hlavní halou. Přímo z hlavní haly se lze prosklenými dveřmi dostat k útulnému posezení pod pergolou a do zahrady. Podobně je do ní možné vejít přes zimní zahradu z ložnice, která sousedí s částí hlavní haly.

Knihám na míru

Srdce domu, velká hala snoubící kuchyni s obývacím pokojem, nenechá návštěvníka na pochybách, že se v této rodině hodně čte. A také poslouchá hudba. Namísto tradičního oltáře zábavy – televize – stojí hifi věž na skříňce plné cédéček. Bytelný velký kuchyňský stůl se šesti židlemi, posezení u litinových krbových kamen a zimní zahrada se stylovými křesílky jasně říkají: tady vítáme návštěvy a rádi si povídáme. Velký televizor je pouze v pokoji pro hosty v prvním patře.

Knihovna v hlavní hale se tyčí z přízemí do prvního patra, takže knihy ve vrchních policích jsou dosažitelné z posuvného žebříku. Obrovská knihovna byla postavena na míru a přátelé si dělají legraci, že dům je jejím pouhým obalem. Vedle knihovny je pak vstup do účelně zařízené pracovny pro dva lidi.

Originální lustry

Ze stropu prvního patra jsou do hlavní haly spuštěny dva originální lustry. Zhotovil je umělecký kovář Miroslav Liederhaus, který se specializuje na technologii skla rozlévaného po kovu. Vzhled lustrů si majitelé domu navrhli sami. Oba lustry jsou zavěšeny na kladkách a navijáky je lze polohovat do různých výšek. To aby bylo vidět do každé úrovně knihovny. Jeden lustr váží necelých 40 kg.

Kovář Miroslav Liederhaus je také autorem venkovního římského koše v zahradním posezení pod pergolou a detaily skla rozlévaného po kovu jsou k vidění také na zábradlí oddělujícím průhled do haly z chodby prvního patra.

Praktické detaily

Podlaha v hlavní hale stejně jako schody mezi patry jsou z leštěné žuly v barvě okru. Majitelé sice byli varováni, že připomíná náhrobní kámen a bude studená, nic z toho se ale nevyplnilo. Žulové čtverce splnily jejich představu o bytelné, snadno udržovatelné podlaze, zdůrazňující prosluněný charakter haly.

Za zmínku stojí i litinová krbová kamna Jutol, která dokáží vyhřát téměř celý dům. Posezení u nich s průhledem do zimní zahrady je v chladnějších měsících o to příjemnější, že se žulová podlaha do vzdálenosti zhruba 1,5 m od kamen krásně prohřeje.

Ačkoli kuchyňská linka patří mezi běžné, má masivní dubovou desku. V rodině se hodně vaří, takže musí něco vydržet. Pořádek v domě pomáhají udržet vestavěné skříně, umístěné v chodbách přízemí i v patře, odkud jimi vede šachta na špinavé prádlo, která končí dole v prádelně. Okna tří dětských pokojů v prvním patře směřují do ulice a oba krajní mají atypicky řešená boční okna.

Odpočinek a retro

Celému domu dodávají důvěrný a útulný ráz zajímavé retro kousky. V hlavní hale jsou to např. restaurovaný šachový stolek z 50. let minulého století a stále funkční šicí stroj Singer v zimní zahradě. V poličkách knihovny pak sety růžového a čínského porcelánu. Schodiště lemují zarámované staré mapy a v pokoji pro hosty zdobí vršek komody několik kousků barevného foukaného skla ze 60. let. minulého století.

V prvním patře se nachází také místnost s klasickou saunou a vířivou vanou na stupínku. Odpočívat lze na polohovatelných lehátkách, nebo na terase, na níž lze vstoupit přímo z wellness místnosti.

Zázemí pro akční rodinu

Podlaží je technickou základnou domu. V prádelně se dvěma pračkami se dá i žehlit a našlo se tu dost místa pro sprchový kout a vestavěné regály se síťovými koši z IKEA, které schraňují věci spojené se sportovními aktivitami rodiny – především golfem a jízdou na koni.

Ve vedlejší místnosti jsou rozestavěné fitness přístroje a automobilová závodní dráha, u níž tráví čas nejen děti, ale i dospělé. Naproti je plně vybavená dílna, vedle ní další, druhá kuchyň, která slouží k zavařování, porcování velkého masa atd. Za touto kuchyní se nachází klimatizovaná vinotéka s dřevěnými regály, v níž majitelé domu skladují zejména vína nakoupená na svých četných cestách po světě.