Hlavní obsah

V interiéru mexického stylu vyniknou i levné materiály a opotřebovaný nábytek

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kdo mají rádi živé a jasné barvy, by jistě ocenili interiér zařízený v mexickém stylu. Duhové barvy dodají pokojům pestrost a prostor zajímavě oživí. Lidová kultura Mexika je velkou inspirací pro současný design. Tento interiérový styl navíc umožňuje efektivně sladit levné materiály a užít i nábytek s patinou.

Článek

Pokud se tedy rozhodnete pro mexický interiérový styl, myslete na to, že základem je bohatá barevnost a duhová paleta barev. Z motivů volte pruhy - podélné i příčné, ale vždy v hřejivé paletě barev.

V barevném základu nesmí chybět červená a žlutá

Barevný základ by měla tvořit červená a odstíny žluté. Jde o barvy dynamické, pozitivní. Červená je barva krve, lásky, symbolizuje vzájemnou blízkost a vřelost. Žlutá barva interiér rozsvítí a působí povzbudivě.

U nábytku je žádoucí patina. Inspirací je totiž lidový styl bydlení, který rozhodně nevyniká luxusem. Drobné odřeniny na nábytku budou tak naopak k užitku.

Na stůl patří bohatě vzorovaný ubrus opět s pruhy nebo v jedné z nejtypičtějších barev - syté červené, žluté, královské modři nebo syté zelené.

Koberečky patří i na stěny

Na podlahu interiéru zařízeného v mexickém stylu patří menší levnější koberečky ze smotků zbytků látek. Tyto bavlněné koberečky můžete užít i jako dekorace stěn nebo jako zákryt stěny za postelí nebo pohovkou. Nebojte se v interiéru užívat celou řadu deček a prostírání. Ty k mexickému stylu bydlení neodmyslitelně patří.

Většinu nábytku pokrývá lak, opět pestrých barev. Nábytkové kusy je možné natřít štětcem s hrubší strukturou a nebát se nedokonalostí. Výrazná barevnost oku nedovolí se na nedostatky dlouho soustředit.

V interiéru se dobře uplatní i proutěné košíky různých barev i velikostí, dřevěné rozměrné mísy, sošky ve tvaru zvířat a bohatě dekorované polštáře.

Z obrazových dekorací můžete volit třeba reprodukce obrazů slavné Fridy Kahlo nebo Josého Clementa Orozca. Nemusí jít o originální obrazy, ale klidně jen o vzorované zarámované tapety. Dobře budou působit velké pestré květy - například i vzor Marimekko.

Dekorace volte nejlépe z přírodních materiálů - ze dřeva, kamene, slámy. Rozhodně nezapomeňte na keramiku s mayskými a aztéckými prvky. Z motivů vybírejte hlavně ty, kde je znát inspirace přírodou a geometrickými vzory.

Interiér by měl vystihovat temperament obyvatel interiéru a podtrhnout užitnou hodnotu nábytkových i dekoračních kusů.

Anketa

Líbí se vám mexický styl?
Ano, je veselý a hravý
32,3 %
Ano, oceňuji finanční nenákladnost materiálů
4,2 %
Ne, je nevkusně barevný
55,7 %
Ne, působí levně
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1991 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám