Hlavní obsah

Kuchyně z kvalitních materiálů vynikají dlouhou životností

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyň používáme denně, je nejvíce zatěžovaným kusem nábytku vůbec. Proto se vyplatí na ní nešetřit a volit vždy kvalitní materiály, které jsou nám blízké a nezatěžují náročnou údržbou.

Článek

Kuchyň je naše dlouholetá společnice. Investice do středně velké, dobře vybavené kuchyně nás vyjde zhruba na 300 000 Kč. Není však problém vyšplhat se s cenou mnohem výše. Otázka ceny se totiž odvíjí především od výběru materiálu, volby pojezdů, kování a vnitřního řešení horních i spodních skříněk, zásuvek.

Dvířka na mnoho způsobů

V kuchyňském studiu nám představí více materiálů, z nichž si lze vybrat. Klasikou jsou kuchyně dřevěné nebo z dýhy (oblíbená třešeň, dub, buk, exotické dřeviny). Jsou obvykle dražší, náročnější na údržbu, choulostivější na zvýšenou vlhkost a teplotu.

Nejrozšířenější variantou jsou dvířka z MDF materiálu: na povrchu může být kromě dřevěné dýhy, levnější fólie (v matu či lesku, která imituje dřeviny, nebo je v širokém rejstříku barevných odstínů). U fólie si hlídáme odolnost proti vodě a zvýšené teplotě.

Kuchyně mohou mít dvířka i lakovaná (matný či lesklý povrch) nebo mít povrchovou úpravu v moderní úpravě vysokého lesku (dražší varianta, choulostivější na šetrné zacházení). Vysoký lesk se hodí do moderních kuchyní, zákazníci často preferují bílou barvu ve vysokém lesku, která prostor opticky rozšíří. Vysoký lesk působí čistě, jednoduše a dobře se s ním kombinují ostatní barvy.

Pracovní deska z dřevotřísky

Kvalita pracovní desky je velmi důležitá, protože se na ní krájí, loupe, čistí potraviny, je ohrožena odstřikující mastnotou z pánvičky, vyšší teplotou, v blízkosti teče voda z kohoutku. V podstatě je vystavena extrémním podmínkám a s tím je třeba počítat.

Při výběru pracovní desky proto řadíme na první místo odolnost, teprve poté vybíráme barvu, dezén, typ a strukturu povrchu.

Finančně nejvýhodněji obvykle vychází pracovní desky z dřevotřísek. Volíme ale jen ty kvalitní, jejichž povrch je upraven vysoce odolným HPL laminátem. Taková deska totiž bude stálebarevná, odolná proti standardním nárazům a oděrům v kuchyni, hospodyňky ocení i snadnou údržbu, čištění.

Dřevotřískové desky lákají i pestrou barevnou nabídkou, zhruba kolem 60 dekorů od klasických typů až po extravagantní, které si vyberou kreativnější a odvážnější zákazníci. I přes pestrou nabídku jsou stále nejvíce trendy matné pracovní desky v odstínu černé, bílé a šedé, které imitují kameninu. Černá a bílá v ostrém kontrastu a protikladu je oblíbená, kuchyň vytváří dojem většího prostoru, lépe v ní vynikne design spotřebičů. V řadě abstraktních pracovních desek pak najdeme lesklé vzory, za klasiku se považují desky imitující dřevinu (buk, dub, břízu atd.), které nikdy z kuchyní nezmizí.

Hospodyňky ocení i další přednost pracovní desky z dřevotřísky: lze ji sladit se zástěnami, které se prodávají naprosto ve stejném dekoru, barvách a stylu.

Pracovní desky z dřevotřísky o tloušťce 28 mm jsou k dispozici o šířce 600 mm. V případě výběru tloušťky 38 nebo 50 mm lze desky obvykle pořídit v šířkách 600 nebo 900 mm. U desky s tloušťkou 50 mm můžeme volit typ s s jednostranným U profilem o velikosti 50 x 600 x 4100 mm či oboustranným U profilem velikosti 50 x 900 x 4100 mm.

Jednoduše tak lze vytvořit stůl s pracovní deskou o šíři až 90 cm. Protože jsou desky odlehčené, budou kutilům vyhovovat. Vypadají masivně, ale jsou lehké. Snadno se opracovávají, přitom jejich pevnost je srovnatelná s klasickou dřevotřískou.

Cena pracovních desek z dřevotřísky se podle typu pohybuje zhruba od 800 Kč za běžný metr včetně 20 % DPH.

Umělý materiál a konglomerovaný kámen

Dalším materiálem, který je hojně využívaný na pracovní desky, je corian. Velmi rádi s ním pracují zejména designéři, protože je snadno tvarovatelný (při teplotách 160 °C) a vybízí ke kreativitě: používá se i na svítidla, pracovní desky v kuchyni i koupelně, atypický nábytek.

Corian lze za studena řezat, frézovat, brousit nebo lepit stejně jako dřevo. V kuchyni nadchne bezespárovým provedením, takže např. dřez volně přechází v pracovní desku a obklad. Corian má kompaktní povrch, je neporézní, nenasákavý. To je dobrá vlastnost, protože na něm zůstane voda v kapičkách. Údržba je snadná: stačí běžný prostředek s vodou, vyvarujeme se ale abrazivním přípravkům, čisticím pískům, protože ty by mohly povrch poškrábat. Protože se jedná o kompozitní materiál, nepokládáme na desku v žádném případě horkou pánvičku nebo hrnec, teplota povrch nenávratně poškodí. Cena corianu se pohybuje od 9000 Kč včetně zpracování.

Dalším úžasným materiálem na pracovní desky je konglomerovaný kámen technistone, který je skvělou variantou k přírodnímu kameni (žula, mramor). Může mít takřka jeho vzhled, ale nabízí podstatně lepší užitné vlastnosti. Technistone je kompaktní, tvrdý, neporézní, na omak je oproti přírodnímu kameni teplý. Prodává se ve formě desek, formátů dlaždic či mozaik a uplatní se na pracovní desky v kuchyni, v koupelně, na parapety, dlažby, obklady.

Materiál se vyrábí z jakostních přírodních surovin (křemenů, granitů), zrcadlových granulátů v kombinaci s pigmentem a polyesterovou pryskyřicí. Technistone je v celém průřezu strukturně i barevně stejnorodý, není problém ho leštit na vrchní i spodní straně, vyfrézovat libovolné drážky (třeba u dřezu, kde je pojíždějící prkénko), opracovávat hrany. Konglomerovaný kámen se prodává v několika základních designových řadách, od jemných struktur často volených k moderním hi-tech kuchyním přes hravé starlighty se zrcadlovými odlesky až k přírodním barvám. Povrchová úprava pracovní desky z konglomerovaného kamene technistone může mít lesklý povrch, slate (plastický), broušený, antique, brushovaný (kartáčovaný).

Uměle vyrobený kámen má mnoho příznivců pro své užitné vlastnosti: je tvrdší a odolnější než třeba přírodní mramor, zvládne i vylitou kyselinu, běžné klepání a krájení masa přímo na jeho povrchu ho neničí. Rovněž skvěle odolává teplotě, krátkodobé působení ho neohrozí na vzhledu (zejména desky o tloušťce 20, 30 mm). Technistone nelze dodávat s bezespárným řešením, jeho opracování je stejné jako u přírodního kamene. Cena za běžný metr kuchyňské pracovní desky, hluboké 60 cm, se pohybuje mezi 5000 až 8000 Kč podle zvoleného materiálu a náročnosti opracování.

Sklo, nerez a kámen

Kuchyň ladíme do určitého stylu. K dvířkám ve vysokém lesku např. bezvadně padne skleněná pracovní deska. Nemusíme se bát, že se nám při prvním nárazu rozbije. Na pracovní desku se používá bezpečnostní tvrzené sklo, které je pevnější a pružnější než sklo běžné. Navíc je tato deska odolná vůči prudkým teplotním rozdílům, není náchylná na poškrábání. V nabídce je mnoho barevných odstínů, a tak neváháme pracovní desku v kuchyni oživit.

Někdo volí i pracovní desku z přírodního kamene: často žuly, lákavé jsou i exotické kameny z Indie, Číny a Brazílie. Přírodní kámen nabízí neomezené množství barevného provedení, každý kus je originál. Výhodou kamene z přírody je vysoká tepelná odolnost.

Nerez zastupuje kov a v kuchyni má své místo. V profesionálních kuchyních se používá na pracovní desku, protože je ze všech materiálů nejodolnější: snese bez obav vysoké teploty, nevadí mu mastnota, voda, dobře se udržuje v čistotě. V domácích podmínkách se nerez objeví v podobě dřezu, u kterého výše zmiňované vlastnosti oceníme. Nerez může vadit některým hospodyňkám jen v jedné věci: aby vypadal skvěle, je třeba ho stále leštit, je na něm vidět každá zaschlá kapička. Komu to vadí, ale přesto nerez jako materiál preferuje, doporučujeme jedno: volte nerez jemně vroubkovaný, na kterém se skvrnka lehce ztratí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám