Hlavní obsah

Kvalitní střešní okna dodají podkroví styl i dostatek světla

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita bydlení v podkroví hodně závisí na množství světla v interiéru, které vstupuje střešním oknem. Platí: více světla = lepší komfort bydlení. Proto neváhejme navýšit počet oken nebo investovat do jejich větší velikosti, díky níž získáme velkou prosklenou plochu.

Článek

Bydlet v podkrovním bytě je snem mnoha z nás. Jsme tak nějak blíže k obloze, máme výhled do okolí z ptačí perspektivy a obvykle i větší soukromí. Interiér přímo pod šikmou střechou je atypický, vybízí ke kreativitě. Zvláště když jsou přiznány dřevěné nosné trámy a máme otevřený prostor, kde jsou funkční zóny (ložnice, obývací pokoj atd.) odděleny pouze nábytkem a volně na sebe navazují.

Vybudovat si „hnízdo“ blíže k mrakům je náročnější než rekonstrukce bytu. Nutností je kvalitní tepelná izolace, která vyrovná teplotní rozdíly: jedině tak se v létě nebudeme pod střechou dusit horkem a v zimě třást chladem. Dále je důležitá kvalitní střešní krytina, odizolovaná podlaha a kvalita střešních oken. Na nich v podstatě závisí, jak se budeme v podkrovní místnosti cítit, jaký budeme pociťovat komfort.

V tmavém interiéru s malým přísunem denního světla a vzduchu to asi nikdy nebude to pravé ořechové. Proto věnujme velkou pozornost výběru (velikost, počet, funkce) střešních oken a neváhejme do nich v rámci rekonstrukce či novostavby velkoryse investovat. Malá okna či jejich nízký počet, díky nimž pak bude v místnosti i ve dne šero, nás bude později mrzet. I když je finanční rozpočet napnutý, raději dočasně oželme novou sedačku, koberce a ostatní nábytek.

Jaké okno vybrat?

Dostatek denního světla příznivě ovlivňuje motivaci, schopnost soustředění a také naši náladu. Naopak málo světla může přispívat ke vzniku deprese, zvláště v zimním období, kdy více či méně všichni trpíme deficitem slunečních paprsků. Ruku v ruce se světlem se nese i přísun čerstvého vzduchu, protože jedině účinné větrání je zárukou zdravého bydlení bez plísní a dalších alergenů.

Jaký počet a velikost oken tedy zvolit? Existuje pravidlo: plocha prosklení oken by měla být nejméně 10 % podlahové plochy! Ale více je vždy lépe. Jestli je to možné, pořiďme mnoho oken. Je také dobré si uvědomit, že více menších oken umožňuje světlo rozvrhnout rovnoměrněji než jedno velké (při stejné ploše prosklení).

Dále se budeme zabývat myšlenkou, do jaké výšky střešní okna osadit. Na to má vliv několik faktorů: sklon střešní konstrukce, možnost výhledu, prosvětlení místnosti, výška naší postavy atd. Důležité je, že střešní okna musíme pohodlně ovládat při zavírání, mít pohodlně při ruce zatemňující roletu. Představme si také, jak snadno se nám budou mýt obě plochy zasklení.

Obecně se uvádí, že okenní zámek by neměl být výše než 200 cm. Podle sklonu střechy volíme takovou velikost okna, abychom měli dobrý výhled jak vestoje, tak i vsedě (spodní hrana okenního rámu má být vzdálena od podlahy cca 90 cm). Vždy je příjemné, když máme vizuální kontakt s přírodou.

Střešní okno potřebuje i správné ostění (obložení) okenního výklenku. Jedině tak dosáhneme maximálního osvětlení místnosti (o 30-40 % více světla, než dá vikýřové okno se stejnou plochou prosklení) a nenaruší se proudění vzduchu kolem okenní tabule.

Střešní okno je specifické svým osazením proti fasádnímu oknu, kdy je vystaveno většímu působení povětrnostních vlivů. Zlepšení tepelně-technických vlastností střešního okna lze dosáhnout i zateplením celého rámu okna (např. THERMOS, BDX). Další variantou je koupě střešních oken, která lze konstrukčně zapustit do střešního pláště tak, že s ním splývají a tím dochází k redukci ochlazované plochy okna vyčnívajícího nad rovinu střechy.

V podkroví jsou specifické nároky na větrání, ale i režim vytápění. Střešní okno bývá vzhledem ke své konstrukci a umístění nad rovinou střešní krytiny nejchladnějším prvkem ve střešním plášti, proto dochází ke kondenzaci nejčastěji na něm. Udržujeme relativní vlhkost vzduchu mezi 40-50 %, pravidelně vyměňujeme vzduch vždy po 2 až 3 hodinách.

Z podkroví rovnou na střešní terasu

Nabídka střešních oken se stále zlepšuje a nyní je možné pořídit si střešní terasu a dopřát si tak i pod šikmou střechou plnohodnotný balkon. Získáme daleko větší prosklenou plochu a těsnější kontakt s okolím, více světla, vzduchu.

Střešní terasa se skládá ze dvou střešních oken umístěných nad sebou. Horní výklopně-kyvné křídlo se ovládá klikou ve spodní části rámu okna a vyklápí se směrem ven maximálně o 45 °. Spodní svislé křídlo je ovládané klikou v boční části rámu. Po otevření horního i spodního křídla bez středového rámu vznikne pohodlný vstup na terasu.

Bezpečnost je zajištěna, protože spodní křídlo má pojistku, která hlídá, aby se otevřené okno samovolně nezavřelo. Horní okno je vybaveno ventilační klapkou se vzduchovým filtrem, umožňujícím větrání i při uzavřeném okně. Horní křídlo lze otočit o 160 ° a pohodlně umýt.

Střešní terasu lze instalovat do střechy se sklonem od 35 do 53 °. V nabídce je střešní terasa v provedení lakovaný hliník, měď a titanzinek. Montáž samotné střešní terasy nevyžaduje žádné stavební úpravy, je totiž přímo zabudována do střechy. Stavební úpravy jsou samozřejmě zapotřebí při stavění venkovní plochy terasy včetně zábradlí (není součástí balení střešní terasy).

Výrobci střešních oken se stále více zaměřují i na vylepšení rolet a žaluzií. Nejde přitom jen o moderní design, ale i o funkční vylepšení. Mezi ně patří užší profil vodicích lišt a horního krytu, které tak méně zakrývají prosklené plochy a pouštějí více světla do místnosti.

U některých rolet jsou v bočních lištách diskrétně ukryta vodicí lanka a ve vylepšené konstrukci horní lišty rolet je navíjecí mechanismus se dvěma rolovacími trubicemi. Dvojí navíjení je šetrnější k látce, která se tolik neopotřebovává a zabraňuje jejímu blednutí. Příjemná je i montáž nových rolet, protože okna jsou vybavena úchyty, do nichž se roleta či žaluzie snadno zacvakne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám