Hlavní obsah

Klingerově novoměstské vile vrátila rekonstrukce někdejší krásu

Novinky, ČTK, Kristýna Křížová

Klingerova vila je opět ozdobou Nového Města pod Smrkem na Liberecku. Vzácná památka prošla v posledních deseti letech nákladnou rekonstrukcí, která ji vrátila do podoby z počátku minulého století. Vila je na severu Čech raritou, je totiž postavená v italském stylu, nikoli německém, který v této oblasti vždy vládl. Bohatě zdobené štukové interiéry odkazují na renesanci, klasicismus a nesou i stopy tehdy moderní secese.

Foto: ČTK

Stav vily po rekonstrukci.

Článek

Po druhé světové válce byla vila stejně jako textilní továrna znárodněna a až do 90. let minulého století patřila Textilaně, která tam zřídila školku a jesle. Na konci minulého století byla ale tato krásná pseudorenesanční vila prázdná a chátrala.

Z původního vybavení se tak mnoho nezachovalo. Vandalové ale překvapivě neodnesli původní kované zábradlí na schodišti, našly se prakticky všechny dveře. "Také parkety a dlažby v některých částech jsou původní," řekl majitel vily - Němec Peter Wöllner.

Vila byla před deseti lety v dezolátním stavu

Před deseti lety vila připomínala spíš ruinu, která každou chvíli hrozí zřícením. Domu chyběla věž, střecha byla místy propadlá a do objektu zatékalo. Krovy byly narušené a některé stropy napadla dřevomorka, sklepy byly mokré. "Architekt tehdy náklady na obnovu odhadl na sedm miliónů marek (asi 120 miliónů korun)," poznamenal Wöllner.

Foto: ČTK

Stav vily před rekonstrukcí.

"Všichni jsme se na tom hodně naučili," přiznal Wöllner. Při obnově si nepomáhal lacinými replikami z hobbymarketů, ale štuky řemeslníci doplnili a opravili podle toho, co se zachovalo. Vila je od roku 1994 kulturní památkou chráněnou státem, a proto na její obnovu dohlíželi památkáři.

"Myslím, že můžeme být spokojeni," poznamenal vedoucí odboru památkové péče z nedalekého Frýdlantu Luděk Zelenka. "Stát přispěl zhruba půl miliónem korun na obnovu parket a stropní malby na schodišti," vysvětlil Zelenka.

Klingerova vila

Vilu uprostřed anglického parku, nechal v letech 1888 až 1891 postavit textilní magnát baron Ottomar von Klinger. Dům byl součástí souboru tří rodinných vil, z nichž se ale do současnosti zachovaly jen dvě.

Dnes objekt s adresou Zámecká 626 slouží jako sídlo a sklady Wöllnerovy firmy vyrábějící kabely a kabelové svazky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám