Hlavní obsah

Čtyři unikátní interiéry navržené Adolfem Loosem budou zpřístupněny v Plzni

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní a jinak nepřístupné interiéry, které v Plzni navrhl světoznámý architekt českého původu Adolf Loos, bude mít veřejnost možnost navštívit v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 18. září. Zpřístupněny budou vůbec poprvé celkem čtyři interiéry, které představují Loosovu interiérovou tvorbu.

Článek

Akce je připomínkou letošního 140. výročí narození architekta Adolfa Loose, který byl činný hlavně ve Vídni. Designér Adolf Loos navrhoval racionální a úsporné prostory, které byly často vybaveny nábytkem z opravdu ušlechtilých materiálů, nechyběl mramor, ušlechtilá dřeva, kvalitní kůže a podobně.

Unikátní hudební salón obložený mramorem

Návštěvníci budou moci v rámci zářijové prohlídky navštívit Loosův interiér v městském domě v Bendově ulici č. 10 s unikátním hudebním salónem obloženým mramorem, jež byl donedávna užíván jako byt.

Pokoj s jídelnou a hudebním salónem v Klatovské ulici 19 se zase nachází v objektu, který město převzalo po armádě. Interiér v Klatovské ulici č. 12 nabízí dvě zachovalé zrekonstruované místnosti.

Interiér v Husově ulici zaujme dobovými křesly

Prohlídku části soukromého bytu v Husově ulici č. 58, který patří k nejzachovalejším Loosovým realizacím v Plzni, exkluzivně umožnil po dohodě s městem jeho současný majitel. Zajímavostí tohoto interiéru je mimo jiné původní obrovský dekorativní krb a zachovaná dobová křesla.

Tři z interiérů jsou v majetku města Plzně,  jeden z nich je v soukromém vlastnictví.

Interiéry v Plzni jsou velmi cenné

Odborníci považují Loosovy interiéry v Plzni v kontextu evropské architektury 20. století za nesmírně cenné.

V Plzni architekt realizoval přestavbu tzv. Brummelova domu v Husově ulici 58 a třinácti bytových interiérů.

Loos v Plzni často pobýval a našel zde kultivované klienty, pro něž byla spolupráce s tímto významným architektem prestižní záležitostí.

Moderní architekt Adolf Loos

Adolf Loos, architekt a autor slavné Müllerovy vily v Praze, proslul architekturou čistých forem, ušlechtilých materiálů. Loos je spolu s F. L. Wrightem, Le Corbusierem či Miesem van der Rohem považován za zakladatele moderní architektury 20. století. Loos proslul svými nekonvenčními návrhy místností v jednom domě o různých šířkách a výškách. Proslavil se svým „Raumplanem” (prostorovým plánem).

Komentované prohlídky Loosových interiérů v Klatovské, Husově a Bendově ulici začnou 18. září v 9 hodin a budou probíhat v hodinových intervalech. Kapacita prohlídek bude vždy omezena na patnáct osob, výklad zajistí zaměstnanci Národního památkového ústavu v Plzni a odboru památkové péče Magistrátu města Plzně. Prohlídky budou pro veřejnost zdarma. Plzeň do budoucna počítá se zavedením prohlídkové trasy po těchto Loosových interiérech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám