Hlavní obsah

Moderní inteligentní stavby překvapí technologickými vymoženostmi

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní stavba má být nejen praktická, účelná, originální na pohled, ale může překvapit i technologiemi, které nejsou na první pohled vidět. Právě díky nim se nám v domě dobře žije, protože zajišťují komfort.

Článek

Na první pohled působí dům prakticky, účelně a symetricky. Zvenku zaujme impozantní výškou a pultovou střechou s nižším sklonem, ale hlavně velkorysým prosklením na jižní straně. Příjemné je propojení domu s dvougaráží, do které lze vstoupit suchou nohou přímo z domu.

Procházka domem

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 163 m2 a pohodlně se v něm žije čtyřčlenné rodině. V přízemí se nachází zádveří, předsíň se šatnou, prostorná koupelna zhruba o 9 m2, technická místnost a kuchyňský kout s jídelnou a obývacím pokojem. V prostorné koupelně s toaletou a sprchovým koutem má majitel veškerou technologickou přípravu pro budoucí saunu (prádlo se pere v technologické místnosti).

Srdcem domu je obývací pokoj s kuchyňským koutem a s integrovaným schodištěm (reprezentační hala), který má dohromady okolo 50 m2. Kuchyň je opticky oddělena podhledem (v němž je vedena vzduchotechnika) a dvěma nosnými sloupy. Prostor působí vzdušně a světle hlavně díky francouzským oknům, kterými lze ze dvou stran vstoupit přímo do zahrady.

Do horního patra se dostaneme segmentovým točitým schodištěm. Tam najdeme 4 pokoje (ložnici, dva dětské pokoje, pracovnu) a prostornou koupelnu se sprchovým koutem, vanou, toaletou a samostatně stojícím bidetem.

Chytrý dům

Dům, který jsme navštívili, se může chlubit hned několika „inteligentními“ prvky.

Prostor je vybaven designovým dveřním kováním pro všechny interiérové dveře, které v sobě mají zabudované bezdrátové ovládání osvětlení. Nepotřebujeme tedy žádné vypínače na stěně. Po otevření místnosti se stačí dotknout plochy pod klikou a jednoduše svítíme.

Veškeré elektrorozvody jsou zabudovány v soklové liště nad podlahou. Snadno se do nich dostaneme, takže v případě potřeby nové instalace se dráty neplazí po podlaze, ale snadno se (bez sekání zdí) vloží do lišt.

Velmi příjemná jsou velká okna se zasklením Heat Mirror, která brání prostupu UV a IR záření do interiéru. Dům není v létě přehříván, nevyšisuje se od slunečních paprsků podlaha, nábytek atd.

Majitelé oceňují i celoplošné podlahové vytápění v obou podlažích, které lze regulovat zvlášť v každé místnosti. Dům je vybaven i systémem automatických předokenních rolet, které přistíní interiér v době letních měsíců.

Moderní technologie

Pasivní dům má příznivé náklady na provoz a zdravé klima uvnitř, protože je postaven převážně z přírodních materiálů. Tvoří ho kámen (kamenná vlna), ocel, dřevo, sklo. Nosnou konstrukcí je lehký ocelový skelet, zajišťující dokonalou stabilitu domu (podobně jako u stavebních objektů průmyslového charakteru).

V řezu obvodovou konstrukcí najdeme v samém středu nosnou ocel, kamennou vlnu mezi nosníky, dřevotřískové OSB desky bez formaldehydu, kamennou vlnu pro vnější zateplení, omítku a obložení z venkovní strany a paropropustnou fólii se sádrokartonem na vnitřní straně v interiéru. Díky konstrukci stěny domu „dýchají“.

Dům je vybaven tepelným čerpadlem země-voda, které ohřívá užitkovou vodu a podlahové vytápění v celém domě (možnou variantou vytápění je i tepelné čerpadlo vzduch-voda, solární panely). Tento systém taky podlahy v letním období chladí.

Dům má i zemní tepelný výměník, který nasává venkovní vzduch do interiéru (skrze postříbřené potrubí umístěné v zemi). Tím se interiér efektivněji vyrovnává s extrémními venkovními teplotami (v létě i v zimě).

Velmi praktická je i vsakovací nádrž pro dešťovou vodu. Zachytává se v ní zadarmo voda z přírody, která pak slouží na zalévání zahrádky, splachování na toaletách, praní v pračce (šetří se tím náklady za vodu).

Domu samozřejmě nechybí centrální rekuperační jednotka (viz minislovníček), která slouží pro přívod čerstvého vzduchu do celého domu. V místnostech se tak zbytečně nevětrá a placené teplo neutíká rovnou otevřeným oknem ven.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se staví dům snů bez architektů

Mít atraktivní pozemek pro stavbu vysněného domu a ještě k tomu vlastní, to je přímo výhra v loterii! A když je odtud k brněnské přehradě co by kamenem dohodil...

Výběr článků

Načítám