Hlavní obsah

Moderním koupelnám vévodí nábytek rovných a jednoduchých tvarů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U koupelnového nábytku se zvětšuje velikost skříněk i úložných prostor. To souvisí s větším prostorem, který novým koupelnám věnujeme, a také s potřebou mít vše po ruce. Poměrně velké umyvadlové skříňky doplňují další díly, jež umožňují hodně kombinací.

Článek

Moderní je světlé i tmavé dřevo v matu, které se kombinuje s vysoce lesklým bílým i černým povrchem. Proti minulým letům se pastelové barvy objevují méně. Při vybavování koupelny dohlédneme na to, aby se všechny prvky harmonicky spojovaly a nabízely pohodlné užívání.

Koupelnu využijeme tak, abychom měli dostatek úložného prostoru a přitom z místnosti dýchala volnost. Dnešní modulární nábytkové systémy jsou multifunkční a umožňují libovolné sestavování prvků i vytvoření vlastní prostorové kompozice.

Minimalismus v koupelnách

Jak už bylo řečeno, prostor v koupelnách se zvětšuje, tedy minimalistický je nábytek a doplňky. Taková koupelna je nadčasová a vybavená funkčním nábytkem rovných a jednoduchých tvarů. Ale zároveň přitažlivým, zajímavým, nikoli fádním.

Kvalitní materiály a jejich povrchová úprava přidá koupelně na eleganci. Aby byla místnost vzdušná, jsou v kurzu samostatně stojící skříňky.

Moderní je matné sklo, které zase dodá koupelně na lehkosti.

Přednost mají čisté linie, propracované detaily, účelná a praktická provedení.

Nábytek i do malých bytů

Příznivé je, že se koupelnový nábytek vyrábí i do malých bytů již od šířky 45 cm. V prostornějších koupelnách naopak využijeme skříňky v šířkách od 140 cm. U sestav s většími rozměry pamatují výrobci na možnost instalace dvojitého umyvadla s odkládací plochou. Při výběru nábytkových skříněk se ale zaměříme také na hloubku, která by měla být u spodních skříněk alespoň 50 cm. Nezapomínáme ani na kvalitní materiál.

Praktická je tzv. MDF deska (slisovaná dřevotříska s povrchovým akrylátovým lakem), která dobře odolává vlhkosti.

Mezi trendové materiály patří také sklo, hliník a nerezová ocel.

Praktické jsou nábytkové sestavy na nožičkách, případně závěsné. Kromě toho, že působí vzdušně, se také dobře udržují.

Dostatečné úložné prostory

Současný nábytek do koupelny je praktický s množstvím úložného prostoru a navíc se příjemně používá. Místo k ukládání nabízejí skříňky pod umyvadlo s dvířky nebo se zásuvkou, pravé nebo levé, ale také boční skříňky, vysoké komíny či nízké kontejnery na kolečkách, které se dají zasunout pod desku nebo nechat volně v prostoru.

Praktické jsou vysoké skříně od 120 do 200 cm s hloubkou 20 až 35 cm pro ukládání ručníků, mycích a hygienických potřeb.

Na celkové atmosféře místnosti se podílí mnoho detailů, přičemž tvarová jednoduchost dodá koupelně klidný a vyrovnaný dojem. Na tom, jak se v koupelně budeme cítit, se bude podílet i zvolená barva.

Většina nábytkových sestav nabízí více než jednu barvu, a proto si ji zvolíme ve stejném odstínu jako jsou obklady a dlažby.

Sortiment koupelnového nábytku doplňují zrcadla, nerezové košíky a další drobnosti.

Výběr je i v osvětlení zrcadel, ať už je zabudované, umístěné na rámu nebo ve zdi. Vybírat lze i bodové nebo závěsné osvětlení.

Potřebné odkládací plochy

Mnoho rozměrů najdeme i v umyvadlových skříňkách. Vybereme si do malé i prostorově velkorysé koupelny. Jako další odkládací plochy poslouží některé doplňkové skříňky na výšku i na šířku. Vhodná jsou litá umyvadla z keramiky, skla či umělého kamene, která se snadno čistí, jsou příjemná na omak a lze je vybírat v širokém barevném i tvarovém provedení.

Výhodná je tzv. antiplaková úprava keramiky, která brání usazování vodního kamene i dalších nečistot a kterou si můžeme za příplatek objednat.

Umyvadlo vsazené do desky zapustíme shora, nebo zabudujeme do desky zespodu, anebo posadíme na desku z pravého či umělého kamene, kovu, skla i dřeva se speciální voděodolnou úpravou.

Reklama

Výběr článků

Načítám