Grilování na terase i v zahradě se stalo módní záležitostí a patří v létě k nejoblíbenějším činnostem. Není divu. Při takovém posezení s přáteli a rodinou u sklenky dobrého vína a chutného pokrmu přímo pookřejeme. Aby byly zahradní sešlosti příjemné, vybereme vhodné místo v závětří, patřičně upravíme bezprostřední okolí a navodíme pocit soukromí.

  • Poté se rozhodneme pro trvalé nebo mobilní umístění krbu nebo grilu.
  • Zahradní krby a grily jsou k dostání v mnoha typech i v různých cenách.
  • Současně vyřešíme i otázku paliva: na výběr máme dřevo, plyn, elektřinu, ale i lávové kameny nebo keramické brikety.

Romantické ohniště

Pro založení ohniště stačí, když vyhloubíme jámu asi 50 cm hlubokou. Dno vysypeme štěrkem, na který umístíme kámen. Obvykle volíme kruhový nebo čtvercový tvar. Kvůli bezpečnosti vydláždíme také okolí ohniště kamenem.

Do ohniště zabudujeme stojan s roštem, případně postavíme několik kamenů jako základ pro upevnění roštu. Otvor na proudění vzduchu nasměrujeme na návětrnou stranu a stůl se židlemi postavíme na vydlážděnou plochu.

Krb lehce smontujeme

Dáme-li přednost zahradnímu krbu, nemusíme se s jeho stavbou vůbec zatěžovat. Stačí si vybrat některý z montovaných krbů. Nabídka je veliká a v případě, že se pro takový krb rozhodneme, budeme mít stavbu hotovou během dopoledne. Nezáleží na tom, zda to bude krb rohový či jednoduchý, s douzovací střechou či bez ní.

V případě, že by se podmínky na zahradě zásadně změnily, nebo jsme se přestěhovali, snadno krb rozebereme a postavíme ho na náhradním místě. Na trhu jsou krby české i zahraniční provenience, z vymývaného betonu, liaporu či vylehčeného betonu opatřené nerezovými, měděnými či plechovými nástavci. Vybavení montovaného krbu vybíráme vždy podle druhu pokrmů, které chceme opékat.

  • Pro sestavení krbu vybereme vodorovnou, dostatečně únosnou a zpevněnou plochu. Pod krby bez základové desky stačí dlažba, krby se základovou deskou sestavíme i na stěrkopískovém podloží.
  • Zahradní krb je určen pro volná prostranství, nikoli pro uzavřené nebo zastřešené prostory. Nehodí se pro zaústění do komínů.
  • K zapálení dřevěného uhlí nepoužíváme nikdy benzín ani líh, ale jen schválené podpalovače.
  • Dodatečné úpravy standardního provedení zahradního krbu výrobci z důvodu bezpečnosti zásadně nedoporučují!
  • Zahradní krb je určen pro volná prostranství, nikoli pro uzavřené nebo zastřešené prostory. Není určen pro zaústění do komínů.
  • Krb nepřetápíme, ale používáme ke grilování na dřevěném uhlí. Oheň nikdy nezaléváme vodou.
  • V krbu nespalujeme žádný zahradní odpad.

Gril do každé zahrady

Grily prošly dlouholetým vývojem a dnes jsou k dostání modely nejrůznějších typů, tvarů a velikostí. Rozdělujeme je do tří základních kategorií podle principu, na kterém pracují: rozlišujeme grily na dřevěné uhlí, elektrické a plynové grily na lávové kameny a keramické brikety.

  • Při nákupu dáme přednost grilu se speciálním roštem nebo perforovaným plechem na dřevěné uhlí, který umožňuje dobrý přístup vzduchu zespodu. Nejmodernější grily jsou vybaveny speciálními otvory, jejichž otevíráním a přivíráním regulujeme přívod vzduchu. Gril na dřevěné uhlí potřebuje štít proti větru, který zabrání rozfoukání žhavého uhlí do okolí.
  • Gril si můžeme pořídit skládací s obdélníkovou grilovací mřížkou, ale také jednoduchý s litinovou nádobou na dřevěné uhlí. Osvědčil se i přenosný typ s kulatou nebo pravoúhlou nádobou na dřevěné uhlí.
  • Další variantou je kotlový gril s kopulovitým vyklenutým víkem, který funguje jako pečicí trouba.
  • Následují vozíkové grily s dvěma kolečky na pojíždění a se skládací nebo pevnou pracovní plochou. Na trhu jsou nerezové grily se systémem, který zapálí dřevěné uhlí během chvíle, aniž bychom potřebovali podpalovač.

Revoluční novinkou jsou i stolní grily, které využívají bambusové dřevěné uhlí a speciální podpalovače. Uhlí hoří bez zápachu a kouře a dovoluje grilování i na malých terasách a v místnostech Chceme-li si v zahradě dopřát gril z masivní oceli, vybereme si tzv. Smoky fun.

Elektřina, nebo plyn?

Teplo vydávané dřevěným uhlím je u elektrických grilů nahrazeno elektrickou topnou spirálou. Elektrické grily v zahradách téměř nepotkáme, využívají se více v restauracích.
Zato se čím dál častěji setkáváme s plynovými grily na lávové kameny a keramické brikety, vyznačující se snadnou obsluhou. Gril se uvádí do chodu otočením knoflíku, takže odpadá rozpalování dřevěného uhlí a práce s uklízením popela.

Lávové kameny se rozžhaví nad speciálním hořákem napájeným z propanbutanové lahve. Šťáva z masa odkapává na kameny, kde se odpařuje a vytváří kouř, který dodává masu potřebnou vůni. Výhodou plynového grilu je samočisticí schopnost lávových kamenů i keramických briket, které lze používat mnohokrát za sebou.

Při grilování se neobejdeme bez krbového nářadí, při přípravě pokrmů pak bez kleští s dřevěnou rukojetí na obracení masa, abychom si nemuseli brát na každý úkon rukavice.
V praxi se osvědčila také lopatička na převracení masa, přenosný rošt na sevření masa o ploše 30 cm. Máme-li rádi grilované kuře, bude se hodit motorek na otáčení. Také grilovací jehly, rošty, koš na dřevěné uhlí nebo košíky na drůbež.