Hlavní obsah

Jedinečné koberce, které vykouzlí útulný a pohodlný domov

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že koberec je jedním z nejpohodlnějších podlahových povrchů, není pochyb. Ty nejkvalitnější koberce s vysokým obsahem vlny se vyrábějí z vláken, která přirozeně odpuzují nečistotu, jsou příjemná pro chůzi a mají dlouhou životnost.

Článek

Zato syntetická vlákna se dobře barví a jsou odolnější vůči skvrnám. Často se kombinují s vlnou, takže vznikají odolné koberce určené do místností s rušnějším provozem.

Koberce se ale vyrábějí i z příze a sametu. Ty z provázků jsou hustější, proto si je pořídíme do obývacích prostor, zatímco sametové koberce s jemným vlasem se hodí spíš do ložnice.

Oblíbené jsou i koberce z přírodních vláken, jako je kokos, sisal či juta. Jsou k dostání v podobě kusových koberců, rohoží i běhounů.

Přírodní materiály

Přírodní materiály jsou opět v kurzu a patří mezi zajímavé doplňky, kusové koberce nevyjímaje.

Mistrovské dílo z kvalitní vlny nebo přírodního hedvábí dokáže místnosti vdechnout kouzlo jedinečnosti.

Pravý ručně vázaný koberec není jen krásným bytovým doplňkem, který při správném používání vydrží desítky let, ale je i dobrou investicí. Jeho cena stářím neklesá, ale naopak roste. Nejkvalitnější ručně tkané koberce se dovážejí ze zemí Orientu, ale k dostání jsou i koberce vyrobené tradiční technologií podle návrhů renomovaných designérů.

Zatímco luxusní koberce dosahují hranice osmi set tisíc uzlů na metr čtvereční a ty nejexkluzivnější se váží na hedvábnou osnovu, koberce střední třídy mají kolem pěti set tisíc uzlů na metr čtvereční.

Nejpůvabnější jsou hedvábné koberce, ale vysoce kvalitní jsou koberce vlněné. Špičkové kvality dosahují koberce vyráběné z přírodní vlny. Mají moderní nebo stylový vzhled, jsou jemné a vyzařují teplo. Jsou antistatické a hodí se do obývacích i dětských pokojů, do ložnic i předsíní.

Syntetické tkaniny

K výrobě kusových koberců se používají rovněž materiály syntetické. Z nich jsou nejkvalitnější polyakrylová a polyamidová vlákna. Kvůli nízké ceně se ovšem často používají vlákna polypropylenová.

Tyto tkaniny za relativně dostupné ceny jsou typické pro koberce celoplošné. Svou stavbou je nelze srovnávat s ručně tkanými koberci.

Celoplošné koberce mohou mít jednu ze tří základních konstrukcí - stříhaný vlas, smyčku nebo jejich kombinaci. Ostatní koberce jsou jen obměnou těchto základních konstrukcí.

  • Stříhaný vlas vytváří luxusní vzhled a je příjemný na chůzi. Tyto koberce jsou k dostání v různých jakostech, cenách i barevnostech od hustých, bohatě sametových až po méně kvalitní s řídkou vazbou, v nichž zůstávají stopy.
  • Smyčkové koberce nejsou stříhané, takže povrch koberce tvoří smyčky. Jsou pevnější, trvanlivé a uplatní se téměř ve všech místnostech, zejména v těch s velkým provozem.
  • Kombinace střihu a smyčky umožňuje vytvořit na povrchu koberce různé vzory a efekty jak v jednobarevném provedení, tak i ve vícebarevných sestavách. Konstrukce koberců umožňuje vyrobit jemné, ale výrazné vzory. Takové koberce se vyznačují tím, že na nich nejsou vidět na první pohled skvrny.
  • Další variantou jsou koberce vyráběné vpichováním, což je v současné době nejjednodušší a nejlevnější metoda výroby. Vlákna se vpichují do slisovaného materiálu, který bývá zespodu opatřen latexovým nátěrem.

Podlahoviny ve čtvercích

Podlahoviny ve čtvercích používáme nejen v bytech, ale i v komerčních prostorech. Mají spoustu předností.

Jednou z výhod je snadné skladování a manipulace. Dalším plusem je pak snadná vyměnitelnost v případě, že se některý z kusů prošlape, znečistí, propálí nebo jinak poškodí.

Díky bohaté barevnosti i možnosti střídání směru vláken čtverce poskytují nepřeberná řešení a rozmanitost vzorů. Každý čtverec je na spodní straně opatřen šipkou, a tak chceme-li zachovat barevnou celistvost koberce, pokládáme čtverce ve směru šipky. Střídáním směru šipky docílíme šachovnicový efekt. A v propojených obytných prostorech můžeme ze čtverců skládat i různé barvy, kterými odlišíme např. pracovní kout nebo jídelní prostor.

  • Kobercové čtverce jsou vícevrstvé, opatřené stabilizačními mřížkami.
  • Na rubu mají samolepicí vrstvu, ale mohou se pokládat i nasucho.

Při výběru rozhodně nešetříme

Podle jakých kritérií koberce vybírat? Hlavně se budeme řídit vlastním vkusem. Proto vybíráme koberce tak, aby se do našeho bytu hodily. Jinému koberci dáme přednost v moderně zařízeném bytě, jiný koberec vybereme do stylového bytu.

V úvahu vezmeme také provoz v jednotlivých místnostech. Ať už si vybereme koberec celoplošný, nebo kusový, jednobarevný, či barevný, nebudeme šetřit. Levné koberce nemají dlouhou životnost. I tady platí přímá úměra: čím je koberec levnější, tím méně vydrží a naopak.

Pravidla péče o koberce

Především prach, kouř, odpařený olej, pyl, špína ze vzduchu, emise zvenku, dále vlasy a chlupy našich zvířecích mazlíčků - to všechno jsou faktory, které se podílejí na znečištění koberců. Proto budeme koberce pravidelně ošetřovat.

  • Hrubé nečistoty vyčistíme hloubkově speciálním čističem, který koberec propere šamponovým roztokem a současně špinavou vodu odsaje.
  • Čistoty docílíme hlavně vysáváním. Vhodné jsou vysavače s rotačními kartáči vybavené prachovými a biologickými filtry.
  • Barvu osvěžíme saponáty a speciálními prostředky.
  • Antistatickou úpravu koberců obnovíme speciálními přípravky, které pomohou snížit množství usazeného prachu a dalších nečistot.
  • Tekuté skvrny odstraníme ihned, aby nedošlo k trvalé změně barvy.
  • Tekutiny odstraníme nejdříve houbou, poté papírovým ubrouskem.
  • Již při instalaci koberce se na možnou nepříjemnou událost připravíme. Po ruce bychom měli mít prostředky k odstranění skvrn i prostředky na běžné znečištění.
  • Zaschlé zbytky jídla vyškrábeme špičkou tupého nože, pak vlažnou vodou nebo pěnovým čističem. Při čištění postupujeme od okraje skvrny ke středu. Vlhkou skvrnu vykartáčujeme ve směru střihu vláken a po zaschnutí ji důkladně vyluxujeme.

Odolnost syntetických koberců:

• Nejtrvanlivější jsou koberce smyčkové. Snesou vysokou zátěž a vypadají dobře ve všech místnostech.

• Koberce se stříhaným vlasem mají přepychový vzhled a jsou příjemné na dotek.

• Nejméně vydrží koberce vpichované, u nichž se během poměrně krátké doby rozpadne nosná vrstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám