Hlavní obsah

Duhové lázeňské poháry i slavné skleněné trofeje jsou k vidění v Plzni

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci lázní si jistě rádi prohlédnou to nejlepší z lázeňského skla. Poháry, které hýří všemi barvami představuje výstava "Zázračné prameny" Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Své kousky představují současní výrobci luxusních upomínkových předmětů v kontrastu s poháry ze 16. století.

Článek

Každý, kdo někdy byl v lázních a rád si užíval klidu a promenádování se na kolonádě ví, že mít pěkný a dobře propracovaný pohár na pití léčivé vody se vyplatí. Výstava představuje to nejzajímavější z jednoho z nejobsáhlejších fondů v Evropě.

Je jím sbírka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které spravuje více než tři tisíce kusů lázeňského a upomínkového skla.

Působivé alegorické a květinové motivy byly v 19. století v módě

Nejkrásnější kousky vznikaly v 19. století z čirého, barevného a glazurovaného skla. Velmi oblíbené byly ryté veduty s motivem lázní, různých pamětihodností, významných přírodních úkazů.

Na zdejší výstavě jsou k vidění jednak luxusní ryté poháry, ale i laciné obyčejné upomínkové skleničky z poutí od 16. století dodnes.

Pohárky s motivy českých hradů a zámků jsou sběratelskou lahůdkou

Vyhledávaným a ceněným suvenýrem se staly hlavně poháry s motivy českých hradů a zámků. Působivým suvenýrem byly i alegorické, mytologické a lovecké výjevy z bájí.

Západočeské muzeum v Plzni doplnilo tuto výstavní kolekci o další příklady různých typů lázeňského a upomínkového skla, které dokládá tvořivost a zručnost sklářských řemeslníků.

Z tohoto důvodu byli osloveni i výrobci dekorativního skla, kteří se tradičně věnují zhotovování cen a luxusních upomínkových předmětů.

 K vidění je i cena Českého lva, Slavíka nebo Thalie

Vedle toho je zde věnován samostatný prostor konkrétním cenám, jejichž spojujícím materiálem je sklo. Návštěvníci se tedy mohou těšit například na Křišťálový glóbus pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Českého slavíka, Českého lva, cenu Thalie nebo Magnesia Litera.

Výstava probíhá v 1. patře levého křídla Západočeského muzea s adresou Kopeckého sady 2, Plzeň. Je otevřena do 28. 2. 2010 v době od 10 do 18 hodin kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám