Hlavní obsah

Obrazy, plakáty a fotografie mají v každém bytě své místo

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olejomalby, grafiky, plakáty, rodinné fotografie najdeme snad v každém bytě. Nemusí to být cenné originály. Potěší i osobní fotky, které stojí v rámečku na stole, vyvolávají milou vzpomínku, pohladí po duši a dávají interiéru punc osobitosti.

Článek

Správně umístit obrazy na stěnu není tak jednoduché, jak se může zdát. Obraz si zaslouží, aby vynikl, měl svůj prostor. Jeho velikost přímo určuje, kam ho usadíme. Více menších obrázků můžeme seskládat do logické kolekce, třeba podle oblíbeného autora, motivu, výtvarné techniky, velký použijeme na volnou stěnu.

Každý obraz má svůj rám

Obraz vypadá dobře jen ve vhodném rámu. Jeho barva, šíře a tvar ovlivňují vlastní výtvarné dílo (olej, pastel, grafiku, fotoplakát). Moderní obrazy mohou mít kovové rámy (hliník, chrom), starožitné vyniknou spíše v dřevěném vyřezávaném rámu se zlacením. Je to ovšem individuální, posuzujeme případ od případu. Pamatujeme si zásadní pravidlo: rám má motiv obrazu podpořit, nechat ho vyniknout. Nikdy ne naopak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klasické obrazy (olej, kresba, grafika) mají své čestné místo v interiéru. Větší počet menších obrázků můžeme seskládat do kolekce, podle motivů, výtvarné techniky nebo oblíbeného autora.

Efektní je, když je obraz nasvícen a my se můžeme kochat i v podvečer. Vývod na svítidlo (nejlépe bodové, náladové) ale plánujeme již ve fázi projektu (při stavbě domu, rekonstrukci místnosti).

Malé děti a dospívající nedávají přednost klasickému obrázku v rámu, ale milují kreativitu. Pro ně jsou lákavé samolepicí dekorace, kterých je na trhu velké množství. Aplikují se na hladké plochy, prodávají se ve stovkách motivů (květinové, zvířecí, hudební, abstraktní...), lze je i opakovně nalepit. Stěny jako obraz pak mají podle svého přání a za poměrně příznivou cenu (zhruba od 300 Kč podle typu provedení).

Digitální fotku do alba

Digitální focení převálcovalo klasické fotografie focené na zrcadlovku. Je to pochopitelné: fotky lze hned prohlížet, ty nepovedené vymazat. Digi fotky ale často zůstávají v počítači, málokdy se dostaneme k jejich prohlížení, babičky obvykle teskní, že se nemohou pochlubit s fotkou vnoučat.

Výbornou zprávou je novinka na trhu: album na digitální fotky, a to nepotřebujeme ani počítač, ani přístup k elektrické zásuvce. Svou velikostí album připomíná klasický papírový diář, který váží pouhých 408 g a pohodlně se vejde do kabelky.

Pojme až 40 000 digitálních fotografií, zobrazuje fotky ve formátu 10x15 cm. Ovládání je natolik jednoduché, že ho zvládne i starší generace. Do alba lze fotky nahrát rovnou z digitálního fotoaparátu, mobilního telefonu, USB kabelu, SD karty nebo flash disku. Vnitřní paměť alba činí 4 GB, při použití SD karty je pak kapacita mnohem vyšší. Doba použití alba bez dobití je více jak tři hodiny. Cena 3999 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám