Hlavní obsah

Kvalitní podlaha je předpokladem spokojeného bydlení

Právo, Gisela Růžičková

Podlaha hraje v obytném prostoru významnou roli po stránce funkční i estetické. Měla by být nejen odolná, bezpečná a příjemná na pohled, ale měla by se také snadno udržovat. Kvalitní podlaha je totiž předpokladem dobrého a spokojeného bydlení.

Článek

Také na celoplošnou podlahu, která opticky sjednocuje místnost, máme tepelně technické a zvukově izolační požadavky. Zde hodnotíme hlavně schopnost podlahy přijímat teplo. Záleží na tom, kolik tepla odčerpá podlaha z povrchu nohy a jaký zanechá pocit chladu.

  • Podle toho pak dělíme podlahy na teplé (jako jsou dřevo či korek) a studené, např. keramická dlažba, kámen a potěry.
  • Podlaha má být i krokově neprůzvučná. To znamená, že zvuk, který při chůzi vzniká, by se neměl vibračně přenášet do okolí. Kromě uvedených vlastností podlahy záleží i na použitém materiálu.

Vlastnosti podlah

Podobné nároky na podlahovou krytinu mají obývací a dětské pokoje, jídelny, pracovny a ložnice. V těchto místnostech očekáváme od podlahy kromě zajímavého vzhledu také stálobarevnost, dobré akustické vlastnosti, tepelněizolační schopnosti a trvanlivost.

Naproti tomu v kuchyni (pozn. red.: podlahám v kuchyni jsme se podrobně věnovali v minulém čísle) musí mít podlaha protiskluzovou úpravu, vyhovovat vzhledem i odolností proti vlhkosti. Měla by také odolávat nárazům těžších předmětů. I v této místnosti je důležitá stálobarevnost, snadná údržba, odolnost vůči chemikáliím a také dobré zvukově izolační vlastnosti.

Místnosti s mokrým provozem, jako jsou koupelny, toalety a prádelny, potřebují podlahu odolnou především proti vlhkosti, ale i pevnou s protiskluzovým povrchem.

Současný výběr tradičních i nových podlahovin dovoluje tvarové, materiálové i barevné řešení podlah na základě vlastního vkusu. Podle druhu použitého materiálu se v interiérech často objevují podlahy dřevěné, laminátové, korkové, ale i marmolea, PVC, keramické dlažby a koberce.

Harmonické dřevo

Dřevo se používá k výrobě podlah odnepaměti. Je přirozeně krásné a díky svým vlastnostem stále oblíbené. Je pružné, proto při chůzi nevzniká pocit únavy. Má vynikající zvukově izolační schopnosti. Neváže na sebe prach a snadno se udržuje, z toho důvodu dřevěná podlaha vyhovuje i náročným hygienickým požadavkům.

Originálního vzhledu dosáhneme použitím zajímavých domácích i exotických dřevin. Dřevěnou podlahu lze přebrousit i oživit novou povrchovou úpravou. V porovnání s laminátem je dřevo teplejší a tišší. Nevýhodou dřeva vystaveného slunečním paprskům je změna barevného odstínu. Dřevo uplatníme v podobě klasických parket nebo prkenných podlah.

Plovoucí podlahy

Na výběr máme podlahové díly vyráběné sendvičovou technologií nebo syntetické materiály.

Sendvičové lamelové podlahy se skládají většinou ze tří vrstev, kde je jen vrchní nášlapná vrstva z tvrdého dřeva. Je obvykle vysoká 4 mm a povrchově upravená. Lamely se pokládají jako plovoucí a lze je aplikovat i nad podlahové vytápění. Výhodou je rychlá montáž a snadné přebroušení. Tomu odpovídá i vyšší cena (podle druhu dřeva).

V interiérech vyniknou i podlahy s dřevěnou dýhou na povrchu. Poskytují efekt a pohodlí dřevěných podlah, ale jsou levnější. Přitom vypadají také noblesně. Svým zpracováním a nadčasovou konstrukcí představují vhodné řešení při rekonstrukci podlah. Rovněž zaručují dlouhodobou uživatelskou kvalitu.

Levnější variantou jsou laminátové podlahy. Vrchní vrstvu reprezentuje laminát s texturou různých dekorů dřeva nebo s geometrickým motivem. Dílce jsou vícevrstvé, vyráběné z přírodních a syntetických komponentů. Většinou se kladou jako plovoucí, některé snesou podlahové vytápění. Ovšem i tato krytina má značný cenový rozptyl. Kvalitní díly zaručují ekologickou neškodnost a vysokou odolnost proti mechanickému poškození, zato laciné podlahy ohrožuje riziko neodstranitelných škrábanců.

Korek, marmoleum a PVC

Na celoplošnou podlahu se hodí i korek. Je to přírodní surovina, která se získává olupováním kůry z korkového dubu. Podlahové dílce jsou dvojvrstvé - spodní ručí za stálost rozměrů a vrchní vrstvu tvoří dekorativní dýha. Kvalita korkové podlahy závisí na dobrém podkladu, vrchní vrstvě i akrylátovém či polyuretanovém laku. Korek je měkký, antistatický, teplý a lehce se udržuje. Nehodí se do prostor s velkým mechanickým zatížením.

Také marmoleum je přírodní ekologický materiál vyrobený z korkové drti a přírodních olejů s přidáním barviv. Má podobné vlastnosti jako korková podlaha a v dnešní době se těší značné oblibě. Zaručuje zdravé a čisté prostředí a vyhovuje náročným hygienickým podmínkám.

Své místo v našich interiérech má i PVC. Je to čistě syntetický výrobek na bázi polyvinylchloridu, který se vyrábí ve formě pásů. Ty se lepí na hladký povrch. PVC je vodotěsné, dobře se udržuje, rychle se pokládá a je cenově dostupné.

Příjemné koberce

Jiným typem podlahoviny jsou celoplošné koberce. Většinou je necháváme ležet volně nebo je lepíme na hladký povrch. Jejich výhodou je dobrá tepelná a zvuková izolace i příjemný pocit na dotyk. Na druhé straně koberce vstřebávají prach a složitější je i odstraňování nečistot.

Podle způsobu výroby se dělí na smyčkové kovraly a stříhané plyše. Smyčkové koberce se lépe udržují, i když poskytují menší komfort. Vlastnosti stříhaných plyšů určuje výška vlasu a hustota vláken. Přírodní materiály dnes nahrazují syntetická vlákna dobré kvality, která se lépe udržují.

Většina kvalitních koberců se vyrábí ze směsi přírodních a syntetických vláken. Koberce vybíráme podle způsobu využití místnosti, barvy, vzoru i ceny.

Keramická dlažba

K rozšířeným a praktickým studeným podlahám patří keramické dlažby. Vyrábějí se z přírodních surovin lisováním, tahem či ručně a vypalují se při vysokých teplotách s glazovaným či neglazovaným povrchem. Použitá surovina, způsob výroby a vypalování střepu ovlivňují výsledné mechanické i fyzikálně chemické vlastnosti výrobku a rozhodují o vhodnosti dlažby do konkrétního prostředí.

Dlažba je kvalitní typ podlahy, lehce se udržuje a v kombinaci s podlahovým vytápěním přináší příjemný pocit i při chůzi naboso.

Při nákupu si všímáme hlavně odolnosti dlažby proti poškození. Keramiku s nízkou nasákavostí oceníme především v koupelnách a kolem bazénů. Do vstupních prostor domu dáme přednost dlažbě s protiskluzovou úpravou. Kvůli jednotné barvě a velikosti mají pocházet všechna balení z jedné šarže. Výhodou keramické podlahy je velký výběr kvalitní dlažby od domácích i zahraničních producentů.

Dražší variantu představuje podlaha z přírodního kamene, žuly, mramoru, pískovce nebo vápence. Vyznačuje se vysokou trvanlivostí a pevností. Kamenná dlažba je obvykle 10-20 mm vysoká a vyrábí se ve čtvercových a obdélníkových formátech, které dodávají interiéru punc výjimečnosti.

Osm kritérií pro podklad a izolace

Při zkoušce pevnosti se podklad nesmí drobit.

Rovinnost znamená toleranci 2 mm na 2 m délky.

Případné nerovnosti srovnáme stěrkou.

Před použitím stěrky aplikujeme penetraci.

Po zaschnutí šlem ze stěrky přebrousíme.

Na vysušený podklad použijeme parotěsnou fólii.

Zábranu minimálně 0,18 mm k podkladu nelepíme.

Na fólii položíme pěnovou izolační podložku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám