Hlavní obsah

Deskové radiátory působí elegantně v každém interiéru

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deskové radiátory představují příjemný standard vytápění v rodinných domech a bytech. Můžeme je připojit k tepelnému čerpadlu, solárním panelům nebo k plynovému či jinému kotli.

Článek

Na trhu nalezneme spoustu modelů od mnoha českých i zahraničních výrobců. Jsou v nejrůznějších rozměrech od 30 cm do 3 m na šířku a od 30 cm do 90 cm na výšku. Při stejném rozměru pak mohou mít rozdílný výkon, což se odvíjí od jejich konstrukce.

Jak fungují

Klasický deskový radiátor je tvořen jednou až třemi úzkými komorami (deskami), jimiž proudí topné médium. Obvykle je to ohřátá voda. Ta během svého proudění ohřívá ocelové plechy, které pak získané teplo sálavým způsobem uvolňují do místnosti.

  • Tvoří-li panel dvě ploché komory, může být v prostoru mezi nimi ještě žebroví z profilovaného plechu, které má za úkol lépe nasměrovat stoupající teplý vzduch vzhůru nad topidlo.
  • Totéž platí pro tělesa sestávající ze tří úzkých komor. Žebroví je pak mezi první a druhou a mezi druhou a třetí komorou.
  • Čím vyšší je počet komor, tím vyšší je výkon radiátoru v dané velikosti. Na trhu nalezneme i radiátory s označením Therm X2, jejichž komory se nenaplňují horkou vodou současně (paralelně), ale postupně, tedy sériově. Nejprve se naplní a rozehřeje přední a teprve, pokud její výkon nestačí, naplňuje se horkou vodou i další. Výrobce slibuje nejen až o čtvrtinu rychlejší zahřátí topidla na plný výkon, ale především až 11% úspory energie.

Možnosti provedení

Deskové radiátory mohou mít čelní stranu ve dvou variantách. Častěji narazíme na modely s naznačeným žebrováním, za elegantnější jsou obecně považovaná topidla, jejichž čelní strana je zcela hladká.

I když v prodejnách nebo na internetových stránkách můžeme spatřit tělesa bílá, neznamená to, že nemůžeme mít radiátor v jiné barvě. Stačí si jen zadat požadavek. Obvykle se vybírá ze vzorníku RAL. Základním materiálem bývá ocelový plech, výrobci však nabízejí i radiátory v pozinkovaném provedení. Tato úprava prodlužuje odolnost topidla proti korozi. Takto ošetřená tělesa se hodí všude tam, kde lze předpokládat zvýšenou vlhkost vzduchu, nebo jinak agresivnější prostředí. V běžné domácnosti mluvíme o koupelnách a eventuálně o zimních zahradách (či jiných místnostech) s bazénem.

V menší míře je možné na trhu objevit také vyloženě designově laděné radiátory, jejich cena - stejně jako u topidel, která si necháme kvůli atypickým rozměrům vyrábět na zakázku - je samozřejmě vyšší.

Z estetických, ale i ryze praktických důvodů, např. kvůli nedostatku místa, je možné volit nikoli vodorovně orientované radiátory, ale model orientovaný na výšku, tj. vertikálně.

Způsob připojení

Nejběžnější způsob připojení deskových radiátorů k teplovodnímu rozvodu je po straně, ať již vlevo nebo vpravo, a to nahoře a dole. Existují ovšem i elegantnější varianty, označované také někdy jako neviditelné, kdy jsou připojení k trubkám buď v jednom spodním rohu, nebo na středu a mohou být navíc schovaná pod krytem tak, aby nenarušovala vzhled tělesa.

Vybíráme s profesionály

Jestliže plánujeme vybavit deskovými radiátory novostavbu, je nejpraktičtější mít už dopředu vymyšleno a spočteno, kam který radiátor umístíme. Vyhneme se tak mj. zbytečnému přesekávání rozvodů.

Nebývá zvykem, abychom vybírali konkrétní radiátor sami. Běžnější a bezpečnější způsob je najmout si na návrh systému vytápění profesionálního projektanta, který nám podle nejrůznějších parametrů vypočítá tepelné ztráty každé místnosti a navrhne jejich vybavení odpovídajícím počtem a typem těles.

Termostatická hlavice

Jestliže nemáme celý vytápěcí systém napojený na nějaké čidlo teploty v bytě, podle něhož by se regulovala úroveň vytápění, je vhodné ke každému radiátoru dokoupit tzv. termostatickou hlavici.

Nejde o obyčejný kohout, jímž se přítok horké vody do radiátoru více či méně přiškrtí. Hlavice je opatřena číselníkem, kde každá hodnota znamená vytápění na určitou teplotu, kterou pak hlavice sama udržuje. Tedy ve chvíli, kdy je chladno, přitopí, je-li větší teplo, ubere.

Obecná pravidla

S radiátorem zacházíme stejně jako s kterýmkoli jiným topidlem:

  • v žádném případě jej ničím nezakrýváme,
  • před radiátorem musí být dostatečně velký volný prostor, aby ohřátý vzduch a teplo mohly volně procházet do místnosti a nezachycovaly se o jakoukoli překážku (např. skříňku, stůl),
  • přes radiátor nenecháváme spuštěné záclony či závěsy, které by nepouštěly stoupající teplo do místnosti,
  • je-li radiátor opatřen termostatickou hlavicí, dáme pozor, aby záclona nezastiňovala ani ji, protože by pak hlavice řídila teplotu radiátoru špatně. Závěs by zadržoval teplo v jejím okolí, takže „hlavici by bylo teplo“ a nám do místnosti by pak topila méně.

Na kolik vyjdou

Podle zkušeností prodejců patří k nejprodávanějším deskovým radiátorům dvoudeskové (komorové) modely o rozměrech 60x100 cm. Jejich maloobchodní cena se pohybuje okolo 3 000 Kč.

NÁŠ TIP: Pro potřeby rekonstrukce vytápění a rychlé náhrady článkových litinových nebo ocelových radiátorů deskovými se vyrábějí modely s roztečí, která je stejná jako u původních topných těles. Díky tomu nemusíme přesekávat teplovodní rozvody, ale jen vyměníme kus za kus.

Více naleznete: www.korado.cz www.kermi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám