Hlavní obsah

Fantazie a strach jako inspirace pro současný nábytek

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečné nábytkové kousky, hrůzostrašné osvětlení nebo vratké hrnce a podivný sedací nábytek. Všechny tyto podivnosti a fantazijní úlety současných designérů jsou až do 18. října k vidění v Muzeu Victorie a Alberta v Anglii. Máme pro vás obrazovou ochutnávku z této působivé expozice.

Článek

Možnost vidět najednou přibližně 50 objektů, které sdílejí společné témata, jako je fantazie, parodie a strach ze smrti, se jen tak nenaskytne.

Výstava má několik sekcí, první část představuje objekty inspirované fantasy a jsou designované v duchu pohádek.

Druhá část výstavy je parodií historických stylů, které často akcentují marnivost, zaostřeno je na pozdně viktoriánský-design. Mnoho z kousků na výstavě jsou tak přetvořené originály z historie, jako třeba křeslo z 19. století, které designér protáhl na dva sedací kusy.

FOTO: © Sebastian Brajkovic

Závěrečná část výstavy s příznačným názvem "nebe a peklo" je věnovaná tématům posmrtného života a strachu ze smrti. Zaujme třeba lustr složený z oblak lidských postav.

Na trhu běžně takovéto kousky neseženeme. Designéři by jich ale mohli vytvářet mnohem více. Strohý minimalismus, který stýle vládne většinovému designu běžného užitného nábytku o fantasii akreativitě návrhářů moc nesvědčí. Tato výstava je tak příjemným a jedinečným oživením, kterým by se designéři mohli v budoucnu inspirovat.

Tato výstava má za cíl zachytit návrhy užitého umění posledních let. Objekty mají vyprávět příběhy a chtěli jsme, aby aby byly na výstavě představeny kreativní a inovativní příklady kousků, které reflektují podobná témata.
Gareth Williams, kurátor výstavy

Vstupné na londýnskou výstavu v Muzeu Viktorie a Alberta je zdarma. Otevřeno je denně od 10 do 17.45 a každý pátek až do 22.00. Toto rozlehlé muzeum zaměřené na dekorativní a aplikované umění a současný umělecký design má mnoho galerií. Obsahuje několik miliónů předmětů, které jsou vystaveny v necelých stopadesáti výstavních sálech. Najdeme ho v obvodu Kensington a Chelsea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám