Hlavní obsah

Vybavte si chalupu stylovým nábytkem s puncem lidového umění

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nikde ve světě není tak silná tradice chalupaření jako v České republice. Všichni se své chaloupky snaží vyzdobit jak jen to je možné, nejoblíbenější je přitom zachování původního charakteru stavby i dobového vybavení. Samozřejmě že můžete pátrat po starých kouscích nábytku, existuje ale i široká nabídka nových věcí s tradiční patinou.

Článek

Chalupu si můžete vybavit prakticky čímkoliv, pokud ale rádi sáhnete po vesnickém románě, určitě vás potěší představa tradičně zařízené komůrky nebo sednice.

Sednice je hlavní místnost, v níž byla obvykle umístěna kamna, za nimiž spaly děti a stůl, u kterého se obědvalo. V takové místnosti nesmí v žádném případě chybět pořádná lavice. Malované kousky jako by sklouzly z pera Karoliny světlé nebo Karla Václava Raise.

Nejoblíbenější byly mezi našimi babičkami květinové motivy (především tulipány, růže a chrpy), srdíčka a ptáčci. Najdete ale i krásné lavice s vyobrazením vesnice nebo krajiny.

Tento kus nábytku stál obyčejně za pevným stolem z masivního dřeva. Nádobí bývalo uloženo na policích a v prosklených skříních, často zavěšeno hned u kamen. U těch stála i malá stolička, aby se hospodyně nemusela při přikládání shýbat.

Pokud chcete pokoj vybavit stylovými doplňky, opatřete si malované keramické talíře, hrníčky a pěkné utěrky nebo ubrusy.

Pořádná truhla je základ

V komůrce měla každá správná rodina malovanou postel a na ní pořádnou duchnu. Součástí musela být i malovaná truhla, kde měly ženy uloženy cíchy (povlečení) a výbavu. Modernější verzí je prádelník s velkými šuplíky.

Ne úplně tradiční, ale rovněž  příjemně působící je i ratanový nábytek, za okny by měly stát truhlíky s květinami a na zdi viset pořádné hodiny. Budou vám měřit chalupařením příjemně strávený čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám