Hlavní obsah

Plechové střechy vynikají lehkostí, kvalitou a odolností

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro střešní krytinu, jejímž základem je kvalitní plech, se rozhodujeme hlavně kvůli její výrazně nízké hmotnosti. Dalším plusem je možnost pokrývat s ní střechy i s velmi mírným náklonem, a to už od osmi stupňů.

Článek

Hodí se jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce již stojících budov. Životnost této střešní krytiny, je-li ošetřena povrchovou úpravou Pural, dosahuje až 80 let. Záruka plechových střech proti prorezivění činí 50 let, v závislosti na typu a síle povrchové úpravy.

Povrchové úpravy

Právě kvalita a typ povrchové úpravy ovlivňuje většinu vlastností plechových střešních krytin. 

Nejrozšířenější jsou krytiny s povrchovou úpravou na bázi polyesteru nebo polyuretanu. Čím vyšší vrstva, tím vyšší mechanická odolnost a trvanlivost. Tyto povrchové úpravy zároveň zaručují stabilitu vůči UV záření, takže i po 15 letech je zřejmé, jakou barvu střecha má.

Povrchové úpravy mohou být buď v lesklém, nebo matném provedení. U lesklých povrchů lze předpokládat, že se na nich nebude tak snadno usazovat prach a jiné nečistoty z ovzduší, a také že po nich v zimních měsících bude snáze a rychleji sklouzávat sníh a nebude tudíž zbytečně dlouho zatěžovat krovy.

Někteří výrobci nabízejí i krytinu, na níž je povrchová úprava posypaná barvenou břidličnou drtí. Její velkou předností je přirozený až přírodní dojem, který vzbuzuje. Je ale dobré zvážit, zda náš dům nestojí na příliš prašném místě (např. u pole, frekventované polní cesty či silnice), kde by jeho střecha brzy získala ne právě příjemnou patinu.

Profily ovlivňují cenu

Na trhu jsou plechové střešní krytiny nejrůznějších profilů, od falcované krytiny až po značně vlnité či jinak tvarované. Kromě estetického hlediska se vyplatí pamatovat i na ekonomickou stránku věci: více vln obvykle znamená větší spotřebu materiálu na metr čtvereční a s tím může být spojena i vyšší cena.

Jak s ní zacházet

Plechové střešní krytiny lze stříhat, ovšem pouze za studena. (Místa střihů - hrany - je pak nutné ošetřit opravnými barvami.) Rozhodně na tyto krytiny používáme rozbrušovačku, lidově zvanou flexu. Odletující jiskry by mohly narušit povrchovou úpravu a plech by pod ní v daném místě začal rychle korodovat.

Když výrobce zjistí, že k narušení povrchu dodané střešní krytiny došlo právě tímto neodborným postupem, zříká se záruky, kterou normálně poskytuje.

Jak vypadá prodej v praxi

Plechovou střešní krytinu si můžeme vybrat např. u prodejců střešních krytin. Výrobci nebo prodejci střešních krytin dodáme buď nákres své střechy, nebo ještě lépe projektovou dokumentaci. Výrobce na jejím základě vypracuje cenový návrh v různých variantách provedení (zpravidla zdarma).

Větší výrobci střešních krytin pracovníky pokrývačských a klempířských firem pravidelně školí, takže i díky tomu mají přehled o kvalitě jejich služeb. Měli by být schopní doporučit v případě potřeby i dobrou pokrývačskou a klempířskou firmu v našem regionu, která nám krytinu položí.

Pohodlné může být i vyhledání kontaktu na výrobce či prodejce přes internet, kde je možné si prohlédnout i reference zákazníků. Při vlastním nákupu se ale vždy vyplatí vidět uvažovanou krytinu v reálu.

Výběr přes internet: je příjemné, když výrobce střešních krytin nabízí zákazníkům na své internetové stránce jednoduchý prográmek, s jehož pomocí si zadáme alespoň přibližně tvar svého domu, barvu omítky a oken a pak zkoušíme, který typ krytiny se nám bude nejvíce líbit - to znamená jaký profil a jaká barva.

V případě plechových střešních krytin máme u jednoho výrobce na výběr ze čtyř či pěti profilů a třeba i desítky barev.

Pokrytí střechy

Na stavbu dorazí auto s pásy krytiny o zhruba metrové šíři a délce závisející na tvaru naší střechy. Obvykle řemeslníci nejprve namontují oplechování a teprve pak připevňují krytinu na latě.

Pokud se plechové krytiny pokládají na desky, pak jen tehdy, když je na nich speciální kontaktní difúzní fólie a na ní dřevěný rošt z kontralatí a latí, aby byla krytina správně odvětraná. Přímo na desky se plechové krytiny dávat nedoporučuje.

Střešní systém

Výrobce vždy dodává celý střešní systém a veškeré doplňky, např. hřebenáče, štítové lemování, prostupy pro antény či turbokotle, rovinné lemování, spojovací materiál, lávky ke komínům, žebříky, sněhové zábrany a okapový systém.

U okapů je mnohem pohodlnější montáž, když se jednotlivé díly montují do sebe zámkovým systémem. Plánujeme-li osadit střechu okny, je dobré je nejdříve zabudovat a teprve poté pokládat střechu.

Cena metru není rozhodující

  • Tvorba cen za plechové střechy není u všech výrobců stejná. Někteří sice mají nízkou cenu za čtvereční metr, ale o to výše mají nasazené částky za doplňky, bez nichž se žádná střecha neobejde. Jiní výrobci zase mají v kalkulaci vyšší cenu čtverečního metru střechy, avšak levnější doplňky.
  • K celkové částce za střechu je dobré připočíst i náklady na práci. Čím je střecha členitější, tím více práce na ní bude, tím vyšší bude i cena.
  • Ve výsledku se může ukázat, že vlastní částka za metr čtvereční představuje třeba jen čtvrtinu všech nákladů na střechu. 

HLUČNOST STŘECHY

Ačkoli plechová střecha může evokovat dojem hlučnosti, nemusíme se obávat. Je-li půda (nebo místnost těsně pod střechou) obyvatelná, pak je vlastní střecha dostatečně izolovaná na to, aby jakékoli eventuální zvuky odstínila. Výrobci opravdu kvalitních ocelových střech nabízejí i speciální profily s maximálním utlumením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám