Hlavní obsah

Stylové žaluzie a rolety ochrání před sluncem i pohledy zvenčí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkčním prvkem v exteriéru jsou stále častěji okenní žaluzie, rolety i markýzy. Výběr barev, moderní design a kvalita materiálu dodá domu i bytu atraktivní vzhled a příjemnou atmosféru. A nejen to. Venkovní zastínění ochrání i naše soukromí.

Článek

Nejdříve promyslíme, zda potřebujeme úplné zatemnění nebo jen zaclonění proti slunci, či ochranu před pohledy zvenčí. Teprve pak se definitivně rozhodneme, jaký typ venkovního zastínění si pořídíme.

Zvážíme nejen velikost plochy, kterou potřebujeme zastínit, kvalitu materiálu, ale i barevné provedení. Nejvíce zatěžovaná je jižní strana, proto je nutné zastavit sluneční záření ještě dříve, než pronikne přes sklo dovnitř místnosti.

1. Rolety ochrání i zatemní

Předokenní rolety se vyrábějí ze dřeva, nebo s lamelami ze slitin hliníku i z vysoce kvalitního PVC. Dvojstěnné hliníkové lamely jsou plněné polyuretanovou pěnou, která má dobré izolační vlastnosti a při zatažení vzniká v místnosti příznivé klima.

V zimě rolety výrazně zabraňují úniku tepla (v porovnání s běžně zaskleným oknem lze snížit tepelné ztráty až o 40 %), v létě zase ochrání před vysokou teplotou a také snižují hladinu hluku. Navíc zabezpečí okna proti vloupání - jsou opatřeny bezpečnostními pojistkami, které zabrání vysunutí zatažených rolet zvenčí.

Rolety chrání okna proti nepřízni počasí a tím prodlouží jejich životnost. Zatažením rolet docílíme dokonalé zatemnění. Rolety se většinou vyrábějí na míru. Maximální plocha rolety z hliníkové lamely je 4,5 m2 a z PVC lamely 4 m2.

Venkovními roletami nelze stínit, protože nemají otáčivé lamely, ale jen otvory na větrání. Roletové systémy lze instalovat do nových domů i formou dodatečné montáže na stávající okna a dveře. U elektropohonu lze využít spínání dálkovým ovládáním čidly teploty, vlhkosti vzduchu, světelnými čidly nebo časovým programem.

Nové materiály venkovních rolet

Zastínění za dostupnou cenu nabízí venkovní roleta SunStop s hliníkovou kazetou a speciální tkaninou Soltis, která zajistí v místnosti optimální klima tím, že zabrání přehřívání interiéru. Na druhé straně propouští dostatečné množství denního světla a umožňuje průhled ven. Také tento typ venkovních rolet se upevňuje na okna i na dveře z venkovní strany a zadrží tepelné záření dříve než přes sklo okna pronikne do interiéru.

Manipulace s roletou je jednoduchá. Ovládá se madélkem a stahuje se do požadované pozice, kde se spodní profil vsadí do pevných hliníkových háčků. Roleta je k dostání v mnoha barevných odstínech. Pozor na tmavé barvy! Zadrží více světla, takže více zatemňují. Naopak světlé barvy nepohlcují teplo a jsou vhodnější z hlediska tepelné ochrany.

Moderní materiály
Screen - materiál splňující veškeré požadavky na exteriérové rolety. Látka rolety je tkaná ze skelného vlákna obaleného ochranným povlakem PVC. Díky této kombinaci je screen extrémně pevný, omyvatelný, odolný proti vlhkosti, vysoké i nízké teplotě a puchření. Je barevně stálý, těžce vznětlivý, antistatický, antialergický a odolný vůči UV záření. Hlavně má nepřekonatelné tepelně izolační vlastnosti.
Soltis - je variantou ke screenu. Má podobné technické parametry s tím rozdílem, že základem tkaní není skelné, ale polyesterové vlákno, také kryté ochranným povlakem PVC. Je k dostání v široké škále barev a ve dvou variantách propustnosti světla podle hustoty tkaniny.

2. Venkovní žaluzie vytvoří pohodu

Klima v interiéru nejlépe ovlivňují venkovní žaluzie. V létě vytvářejí v místnosti příjemný stín a chrání ji před nepříjemným přehříváním a v zimě naopak brání úniku tepla. Při jejich výběru bereme v úvahu zejména architekturu stavby. Z materiálů je nejoblíbenější tvarovaný hliník kvůli široké paletě barev. Žaluzie jsou oblíbené pro dlouhou životnost a spolehlivost. Naklápěním lamel dosáhneme optimální regulace světla.

Žaluzie vybavená světelným a tepelným čidlem sama reguluje množství světla a tepla v místnosti. Při vytažení se lamely schovají za krycí plech, který můžeme sladit s barvou fasády. Použít lze i kontrastní barvu jako výrazný architektonický prvek. Jednotlivé lamely jsou ukryty ve vodicích lištách, které brání pohybu žaluzie při větru.

Žaluzie můžeme zabudovat pod omítku v případě, že s nimi počítáme již v architektonickém návrhu. Rozhodneme-li se pro dodatečnou montáž žaluzií, snižujeme automaticky světelnost okna o 15-20 %. Venkovní žaluzie ovládáme manuálně nebo plně automaticky centrálním či dálkovým ovládáním.

3. Příjemná pohoda pod markýzou

Nabídku venkovního zastínění doplňují markýzy, které si pořizujeme na balkony, terasy či zimní zahrady. Vyrábějí se v mnoha tvarech a velikostech a slouží nejen jako ochrana před sluncem a deštěm, ale jsou i výrazným estetickým prvkem domu. Na trhu jsou jednoduché a cenově zajímavé sklopné clony, ale i účelné a všestranné výsuvné markýzy bez nebo s nosným profilem, i elegantní kazetové markýzy.

Kovová konstrukce markýzy je obvykle opatřena nepromokavým a povětrnosti odolným materiálem. Kvalitní impregnované látky jsou na výběr v mnoha barevných či materiálových variacích. Ovládáme je klikou, elektromotorem nebo jejich kombinací a náročný zákazník si může dopřát markýzu s větrnou i sluneční automatikou.

Ceny markýz se řídí rozměrem. Jsou rozdílné u ručního a motorového pohonu. Ruční pohon vybavený převodem je levnější. Například markýzu na ruční pohon o rozměru 4x2 m2 pořídíme zhruba za 20 000 Kč. Rozměrnější markýzy vyžadují jen automatický výsuv. Motorový pohon se dá osadit automatikou s dálkovým ovladačem reagujícím na aktuální počasí (slunce, vítr, déšť i teplotu).

Předpisy a venkovní zastínění

  • Památkově chráněné budovy vyžadují stavební povolení.
  • Na ostatní budovy se vztahuje ohlašovací povinnost.
  • U nových rodinných domků je montáž venkovních žaluzií součástí architektonického návrhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám