Hlavní obsah

Minimalistický interiér vyniká čistotou a jednoduchostí

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od poloviny šedesátých let se minimalismus objevuje v designu i v architektuře a populární je dodnes. Oblibu si získal hlavně díky prostým, jednoduchým, tvarově čistým liniím, které nechávají vyniknout prostor interiéru. Třeba zláká i vás.

Článek

Minimalistická designérská díla jsou opravdu extrémně jednoduchá a čistá, sotva byste na nich hledali složitější ornamenty a jinou zdobnost. Čím méně ozdob, tím lépe. V takovém interiéru ale nejsme zahlceni věcmi, také úklid je díky tomu jednodušší.

Pokud si chcete zařídit interiér právě v tomto nadčasovém stylu, tak se soustřeďte na jednoduchost všech nábytkových kousků, vsaďte na geometrické formy a na strohé barevné plochy.

K minimalismu patří geometrické tvary.

FOTO: KFF design

Důležité je, aby takový minimalismus byl oproštěn od zbytečností a aby nebyl zahlcen věcmi. Pořádek k tomuto stylu prostě patří, vše má mít své místo a prostor by měl stále působit prázdným dojmem.

Ikonický minimalistický design: klekačka Primate je kompromisním sedacím kusem nábytku pro pro západní hosty na japonských večírcích (design: Achille Castiglioni).

FOTO: Zanotta

Pamatujte, že stropní světla by měla mít jednoduchý tvar, nejčastěji je k vidění koule, krychle, kvádr nebo jiný geometrický útvar.

Zvolte jednoduché osvětlení, třeba Frisbi (vlevo) nebo světlo Fado (vpravo) z ručně foukaného skla.

FOTO: Novinky.cz, Flos, Ikea

V minimalistickém interiéru naleznete sice málo nábytkových kousků, ale zato neobyčejně kvalitních, dejte si záležet na výběru materiálů. Prim hraje kůže i kov v kombinaci se sklem.

Úložné prostory na míru

K vykouzlení minimalistického dojmu v interiéru pomohou i vestavěné skříně a další úložné prostory vyrobené na míru. Zvolte jednoduché skříňky s hladkým povrchem, s otvíráním, které je ukryto ve vnitřním mechanismu dvířek a skládací nábytek.

Do jednoduchého interiéru patří strohé stolky (design: Frank Gehry).

FOTO: Vitra

S dekoracemi buďte opatrní, vyberte jich jen několik a soustřeďte se na kontrastní, výrazné solitéry, které na sebe upoutají pozornost. Prim hrají vysoké vázy v syté barvě nebo velké polštáře z pevnějšího materiálu.

Místo záclon použijte jednoduché žaluzie nebo nařasené závěsy. Nebojte se uplatnit v interiéru i nábytek v kůži.

Pohovka s potahem z odolné štípané kůže.

FOTO: IKEA

Přílišnou přísnost a strohost minimalismu můžete pak ztlumit měkkým světlem, které je zabudované v prosklených skříňkách, stropních podhledech apod. Zkuste třeba i některé z trendy svítidel ve tvaru molekuly a dejte si opět záležet na kvalitě.

Anketa

Líbí se vám minimalismus v bytě?
Ano, protože se takový interiér skvěle uklízí.
8,5 %
Líbí, ale doma by mi nevyhovoval.
21,3 %
Ne, je to nudný styl.
31,4 %
Ano, v interiéru vypadá skvěle.
32,6 %
Ne, líbí se mi zdobnější styly.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1832 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám