S rozhodnutím jim pomohl kamarád. Stavěl nový rodinný domek a pochvaloval si výběr stavební firmy. Navíc jsou oba pracovně velice vytíženi. Proto se rozhodli pro hotový projekt. Ve stavební firmě si ho vybrali hned napoprvé. 

Pak už zbývalo jen najít vhodnou stavební parcelu. Chtěli zůstat v místě bydliště, už z toho důvodu, že jsou tu zvyklí a mají tu také rodiče. Nakonec se jim podařilo příhodný pozemek najít. Na současné poměry nekupovali moc draho, zato museli koupit celý hektar, takže velikostí se jim pozemek prodražil. Ale nelitují.

Nad projektem

Nový dům si vybírali z katalogu a jelikož bydleli v jednoduché nástavbě s rovnou střechou, zatoužili po zcela rozdílném stylu. Měli jasnou představu o větším členitějším domě, kde by v přízemí měli zázemí pro sebe a ve druhém podlaží pro děti. Mají tři již dospělé potomky, ovšem bydlí s nimi pouze nejmladší syn. Obě dcery zůstaly po studiích v Praze, ale mohou kdykoli přijet domů, kde má každá své soukromí.

Pokoj dospělého syna je vybaven jednoduchým kvalitním nábytkem s důrazem na počítačové pracoviště.:.Pokoj dospělého syna je vybaven jednoduchým kvalitním nábytkem s důrazem na počítačové pracoviště. foto: Právo/Petr Hloušek

Naši hostitelé měli štěstí i v tom, že v blízkém okolí stál podobný dům, který si mohli v klidu prohlédnout. Dispozice domu se jim zalíbila hned natolik, že během stavby měnili pouze jednu příčku a zvětšili garáž. Na pozemku nebyly žádné inženýrské sítě, takže ocenili, že veškeré papírování včetně stavebního povolení za ně vyřídil dodavatel. Běhání po úřadech by je hodně zdrželo a je otázka, jestli by vůbec začali.

Financování stavby

Ani s vlastní stavbou nebyly žádné problémy. Majitel vidí zpětně velkou výhodu také v tom, že na nové bydlení nepospíchali. Netrvali na žádném termínu, do kdy by měl být dům hotový. Měli naštěstí kde bydlet.

V zadní části zahrady se nachází terasa propojená s obývacím pokojem, bazén a hospodářská budova.:.V zadní části zahrady se nachází terasa propojená s obývacím pokojem, bazén a hospodářská budova. foto: Právo/Petr Hloušek

Dům postavili bez půjčky - stavbu financovali postupně. Vždy poskládali finance na právě probíhající práce a fungovalo to! Ani na minutu si nepřipustili nečestnost firmy. Byli spokojeni hlavně se stavební četou, kterou si později najímali na práce při stavbě hospodářské budovy.

Ani během stavby nenarazili na vážné problémy. Dokonce neměli ani vlastní stavební dozor. Podle hostitele se občas vyplatí dát plnou důvěru stavební firmě. Samozřejmě, že se jim někdy zdálo, že se na stavbě delší dobu nic neděje. Ovšem je potřeba brát v úvahu, že i moderní technologie a materiály potřebují čas na to, aby dostatečně vyzrály. Celkově trvala stavba jeden rok.

Dispozice domu

Dům je pohodlný, dvoupodlažní, bez podsklepení. Stavěl se na základovou desku z pálených cihel s izolačními omítkami. Z obdélníkového půdorysu domu vystupuje arkýř, nad kterým je balkon, a kryté závětří.

Dominantou velkorysé předsíně je masivní schodiště spojující klidové a obývací zóny v obou podlažích domu.:.Dominantou velkorysé předsíně je masivní schodiště spojující klidové a obývací zóny v obou podlažích domu. foto: Právo/Petr Hloušek

V přízemí se nachází zádveří, hala se schody do podkroví, samostatné WC, technická místnost se sprchou, dvojgaráž, ložnice, obývací pokoj propojený s kuchyní a s přístupem na terasu. V podkroví je chodba, koupelna s WC, dva pokoje s balkonem a pracovna.

Minimální změny

Oproti původnímu dispozičnímu řešení došlo ke změně v kuchyni, kde byla původně plánovaná spíž. Té se paní domu vzdala a nahradila ji potravinovou skříní, která je součástí kuchyňské linky. Dali odstranit také příčku mezi kuchyní a obývákem.

Součástí obývací zóny je kuchyně vyřešená do písmene U a propojená s jednoduchou jídelnou a obývákem.:.Součástí obývací zóny je kuchyně vyřešená do písmene U a propojená s jednoduchou jídelnou a obývákem. foto: Právo/Petr Hloušek

Projekt původně počítal s krbem. Díky kuchyni, uspořádané do písmene U a propojené s jídelnou a obývákem, mohou být všichni pohromadě. Toto řešení se zamlouvá hlavně hostitelce, která se necítí odstrčená od zbytku rodiny a do domu jde světlo ze všech stran. Vzdali se také plánovaného skladu nářadí za garáží, která se tím zvětšila. Přesunuli ho do hospodářské budovy, kterou přistavěli dodatečně.

Pohodlí především

Hostitelé se tu zatím učí bydlet. Pohodlí, kterým se obklopili, si totiž ještě pořádně neužili. Mají hodně práce. Dům zařizovali sami, s architekty se neradili. Inspirovali se v bytových a koupelnových studiích a vybírali si to, co je oslovilo napoprvé.

S obklady laděnými do hnědobéžových tónů jsou spokojeni. Jsou praktické a především odborně položené, což byla také jejich priorita. Nábytek z masivu je dělaný do celého interiéru na míru. Také v tomto případě sázeli hlavně na kvalitu a vyplatilo se.

Prostorná koupelna ve druhém podlaží je laděna do hnědobéžových tónů. Je oázou klidu a relaxace.:.Prostorná koupelna ve druhém podlaží je laděna do hnědobéžových tónů. Je oázou klidu a relaxace. foto: Právo/Petr Hloušek

V kuchyni a koupelnách je podlahové vytápění. Podlahy v předsíni, hale a koupelnách jsou z keramické dlažby, v obýváku je položena dubová podlaha. Také schody jsou z masivního dubu. Ve všech ložnicích jsou vlněné koberce zejména proto, že jsou pocitově teplejší. Hostitelka je nadmíru spokojená s centrálním vysavačem, který jí usnadňuje úklid velkého domu.

Zahrada je už založená

Zahradu situovanou na jihozápad projektoval kamarád zahradník. Majitelé neměli zásadní představu o jejím uspořádání, i když zahradní styl vypovídá o prioritách. Zahradou prostupují uvolněné linie, je moderní a odpovídá trendu okrasných a odpočinkových partií. Je tu i dost betonových ploch, ale nejsou rovné, jsou plastičtější.

Odstraněním příčky mezi kuchyní a obývákem získali majitelé velký obývací prostor. :.Odstraněním příčky mezi kuchyní a obývákem získali majitelé velký obývací prostor. foto: Právo/Petr Hloušek

Nepravidelně tvarované záhony před domem doplňuje hustý zelený trávník. Na prostorné zahradě nechybí jezírko, skalka, ani posezení s udírnou, či bazén. Zahradu uzavírá ovocný sad. A plány do budoucna? Hostitel by chtěl ještě postavit skleník na citrusy, jejichž pěstování je jeho dlouholetým koníčkem.