Hlavní obsah

Nábytek designéra Grabina se hodí i mezi křivé zdi panelákových bytů

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý designér Hannes Grebin uvedl bizarní kolekci nábytku, který naprosto nerespektuje tradiční tvary našich běžných sedacích souprav a obývacích stěn. Jeho netradiční pojetí by mohlo vyřešit problém většiny českých panelákových pokojů, kde zedník neznal pravý úhel.

Článek

Hannes Grebin se narodil v Rostocku a studoval na uměleckých univerzitách ve Výmaru, Londýně a Stuttgartu. Při tvorbě kolekce originálního nábytku se inspiroval tradičními dekory německého obývacího pokoje sedmdesátých let.

"Při tvorbě nábytku jsem vyšel z šesti základních archetypů německého obýváku, tedy pohovky, křesla, koberce, zdi, lustru a konečně tradičního německého rozkládacího stolu. Ten je momentálně ve fázi příprav," vysvětluje Grebin.

:.Křeslo jako věž v Pise. Foto: Archiv firmy grebin.de.

:.Lustr vhodný do německého obýváku. Foto: Archiv firmy grebin.de.

Obývák očima alkoholika

Tradiční materiály, vzory a detaily Grebin kubisticky rozčlenil, a tak teď obdivovatelé jeho díla mohou vidět obývák německých sedmdesátých let očima alkoholika v deliriu. Nohy stěny se roztahují do všech směrů a pohovka se kroutí, jako by na svůj hřbet nechtěla pustit otravná pozadí návštěvníků.

Koberec, který autor pojmenoval Peršan, těžko umístíte do rohu, to by se mistrova ruka musela silně utnout. Přesto plní nábytek funkci: "Chtěl jsem vytvořit nábytek s čistou symetrií, ve které je ale jasně poznat, o jaký díl nábytku se jedná. Gauč vypadá jako gauč. Taky to je gauč...," říká Grebin.

:.Peršan, na který je potřeba speciální roh. Foto: Archiv firmy grebin.de.

Dodává, že by jen nerad, aby jeho originální pojetí přešlo až k absurditě a označuje své dílo za "disciplinovaný vtip". Jeho hlavním účelem nebylo vytvořit několik precizních originálních kusů, ale celkový obraz a náladu sedmdesátých let.

:.Gauč, který vás může vyhodit ze sedla. Foto: Archiv firmy grebin.de.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám