Hlavní obsah

Zelený design v městském bytě má své místo

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda mnohým z nás ve městě dost chybí. Postrádáme příjemné přírodní ekologické materiály, čerstvý vzduch a rostliny. I ve městě si ale můžete udělat malou přírodní oázu jen pro sebe, malý koutek, který bude určený pro vaši relaxaci. Designéři a výrobci ze Skandinávie poslední dobou myslí poslední dobou čím dál "zeleněji a ekologičtěji".

Článek

Takzvaný "zelený design" je oblíbený hlavně ve Skandinávii, designéři a výrobci nábytku se zde specializují na výrobu a návrhy nábytku a interiérů, které mají úctu k přírodě i k člověku. Umírněný design respektující kulturní tradice a ekologické zásady se pomalu začíná prosazovat i u nás.

Zelený design dává přednost kvalitnímu dřevu

Poctivé řemeslně dobře opracované kvalitní dřevo je hlavním materiálem, s kterým tvůrci pracují. Masivní bukové či dubové dřevo je mnohem pevnější než měkké levnější dřevo ze smrků či borovic a nábytek z něj vydrží po celé generace.

.: Inspirace ze Skandinávie - světlé barvy a kvalitní dřevo. Stará skříň natřená bílou barvou nebo barvou "slonovinová kost" vypadá jako nová, a pokud je z kvalitního dřeva, vydrží věky.foto:Green Gate

Díky tomu, že nábytek více vydrží, tak je menší pravděpodobnost, že jej brzy vyhodíme. Použití kvalitnějšího dřeva je tedy výhledově rozhodně ekologičtější.

.: Minimalismus, který dává vyniknout dřevu - masivní zabudované knihovny a police na míru navrhlo designérské studio Decoma Design.foto: Porro

Zkuste si nějaký zajímavý přírodní nábytek pořídit i vy, skvěle bude vypadat v interiéru s kvalitní dřevěnou podlahou. Jaké typy podlah jsou letos v kurzu si můžete přečíst zde.

Květinová inspirace do bytu

Ekologie je na prvním místě, jako dekorace proto volte hlavně zelené rostliny v bílých nebo béžových květináčích. Inspirujte se třeba prací předního světového floristy Menno Kroona, jeho květinová aranžmá jsou fascinující. Podle tohoto aranžéra a designéra jsou vděčným a vkusným květinovým doplňkem orchideje, během kvetení se zbarvují postupně. Perfektně se k nim hodí květináč s bílou lazurou.

.: "Klasické" řezané hortenzie, Asclepias syriaca a plody Bixia s několika květy orchideje - aranžoval Menno Kroon.foto: Holandská květinová kancelář

Květiny patří do stylové vázy nebo květináče. Rozhodně to s jejich barevností nepřehánějte. Nechte se inspirovat vázami českých designérských hvězd. Jejich vázy si můžete prohlédnout zde.

Zelený design nejsou jen ekologické výrobky

V Itálii někteří výrobci dokonce garantují, že za každý strom poražený jejich firmou bude zasazen jiný nový, mladý strom. To, jak se firma staví k ekologii, zda používá ekologické materiály a jak dlouho nábytek od ní asi vydrží, to by měly být otázky, na které bychom měli hledat odpovědi při výběru firmy.

.: I v kancelářích oceníme zeleň - ta totiž zklidňuje unavený zrak.foto: Techo

Kvalitní prověřený nábytek od českých výrobců najdete nastránkách Asociace českých nábytkářů (AČN). Podpořit české výrobky a české sklo se vyplatí. Zelený design totiž neznamená jenom použití přírodních a ekologických materiálů při výrobě, ale také respektování místních tradic a úctu k tomu, co je pro který region typické.

Anketa

Myslíte si, že je dobrý nápad, aby firma musela garantovat, že za každý strom poražený k výrobě nábytku vysadí nový, mladý?
Ano, pomohlo by to životnímu prostředí.
87,2 %
Ne, je to utopie.
12,1 %
To, jestli se člověk nebo firma chová ekologicky je čistě jeho/její věc.
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekofarma na ekologickém sídlišti

S výstavbou dalších nízkoenergetických domů na sídlišti Jižní Chlum na Zlínsku se již nepočítá. Předsedkyně občanského sdružení Zelené bydlení Helena Frkalová...

Výběr článků

Načítám