Hlavní obsah

Moderní podlahy mají originální vzory a imitují vzácná dřeva

Novinky, tnk

Přemýšlíte nad novou podlahou, ale zatím jste se nerozhodli pro ten správný vzor? Máme pro vás tipy na vzory podlah, které jsou letos opravdovými hity. Vyzkoušejte podlahy typu linie, selské dřevo nebo parkety žíhané a nebo třeba parkety, které imitují kámen. Svět parket je opravdu velmi pestrý.

Článek

Parkety mají mnoho výhod - vypadají pěkně, dřevo je hřejivé a to jak na pohled, tak na dotyk. A že jsou nudné? To už dávno neplatí, parkety se dostaly opět do módy, a to v různých vzorech a nevšedních provedeních z kvalitních dřev.

.: Podlahy v přírodním, klasickém sukovitém provedení jsou opět moderní.foto: IBC parkety, Steirer parket, Kährs, novinky.cz

Hitem jsou exotické dřeviny

Parkety z palisandru, teaku nebo mahagonu jsou opravdu fascinující, jsou samozřejmě velmi drahé, proto často volíme jejich imitaci, ať už v podobě linolea nebo si pořizujeme pouze dýhovanou podlahu.

.: Exotika - vlevo: brazilský dub Tauari, vpravo: Iroko - tmavohnědá africká dřevina se všestranným použitím, často používaná jako náhrada za dražší teak.foto: DLH Nordisk, novinky.cz

Velmi moderní jsou letos tzv. selská dřeva - širší a delší pruhy dřev, tyto parkety mají velký formát a nebo tzv. linie - úzké proužky dřeva rozdílné šířky, které se pokládají buď průběžně nebo paralelně.

.: Nevšední vzory - nechte se jimi inspirovat. Nahoře vidíte vzor "linie" - hit letošního roku.foto: Parkety Wölfel, Princ Parket, novinky.cz

Linie nejsou až tak finančně nákladné a to z toho důvodu, že jejich základ tvoří odpad z výroby celodřevěných podlah. Maloformátové parkety, tzv. žíhané jsou také zajímavé a vytvářejí opticky dojem trávníku.

Oblíbené jsou letos i mozaiky - skládání dřevěných parket do zajímavých geometrických vzorů nás doslova nadchlo. Vypadá opravdu luxusně a velmi vkusně.

Parkety, které imitují kámen

Tyto parkety jsou opravdu nevšední, na první pohled jsou od kamene k nerozeznání, a tak se designově hodí do místností, kde by dřevo působilo poněkud staromilsky. Opticky vyvolávají dojem chladného materiálu, ale na dotek jsou ale teplé a příjemné.

.: Lisované dřevěné dlaždice vypadají úplně jako kámen.foto: Parket Design, novinky.cz

Která podlaha bude pro nás ta pravá

Masivní, celodřevěná podlaha se dá mnohokrát zbrousit a stále vypadá skvěle. Její cena je ale vysoká, a tak často i přesto, že je nesporně kvalitnější, dáme přednost dvouvrstvým celoplošným lepeným systémům. Ty jsou oproti laminátové podlaze se zámkovým systémem kvalitnější a lépe tlumí hluk.

Pokud zvolíte podlahu z dýhy, nemůžete ji renovovat, a když se vám "ochodí", nezbývá než ji vyměnit za jiný typ. Dýha se ale perfektně hodí pro instalaci podlahového vytápění. Výhodou dýhy je, že si ji můžete pořídit relativně levně a v provedení exotických, drahých a vzácných dřevin.

Inspirujte se letošními trendy a vzdejte hold přírodním materiálům, ať už jako imitaci nebo vsaďte na opravdový kvalitní originál.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní novou podlahu si zaslouží i terasa

Posezení za dlouhých letních večerů máme spojené s terasou. Je to vlastně rozšířené bydlení venku, které využíváme od jara do podzimu. Ovšem bez kvalitní...

Vylepšete podlahu - efektní vzory hřebenem

Na barevnou proměnu podlahy, zdi nebo jednobarevné dlažby si můžeme troufnout sami bez profesionálů. Stačí, když omrkneme malířskou techniku, které se říká...

Výběr článků

Načítám