Hlavní obsah

Malá kuchyně si žádá maximální využití prostoru

Právo, Gisela Růžičková

I když současným trendem v bydlení jsou otevřené obytné prostory, většinou se při rekonstrukci musíme spokojit se samostatnou kuchyní. Ovšem i malá kuchyň může být velkorysá v případě, že je zařízena tak, aby plnila svou funkci a zároveň byla příjemná.

Foto: Archiv Koryna, Právo

Přední plochy kuchyně Atlas jsou z laminotřískové desky (LTD) tl. 16 mm v provedení javor. Boční plochy jsou olepeny ABS hranou tl. 2 m a korpus je v provedení olše.

Článek

Čím je kuchyň menší, tím obtížnější je vytvořit z ní velkorysý prostor. I v malé kuchyni potřebujeme pracovní plochu, úložné prostory, elektrospotřebiče a stůl. Proto při vybavení o to více přemýšlíme.

.: Také malá kuchyňská linka v přímce má tři potřebné zóny: pracovní plochu, mycí a varné centrum s komínovou digestoří OKC 96361 v provedení nerez a sklo. foto: Právo/Archiv firmy Amica

Řešením mohou být např. regály s menší hloubkou, praktické skříňky s posuvnými dveřmi nebo skříňky, jejichž přední stěnu tvoří roleta. Volnější prostor pomůže vytvořit i mobilní příruční stolek, který lze v případě potřeby přemístit. Při výběru vhodného stolu dáme přednost rozkládacímu nebo sklopnému. A stůl s regulovatelnou výškou poslouží jako společenský stolek stejně tak jako jídelní stůl.

Pomůže každý centimetr

Předtím, než přistoupíme k rekonstrukci kuchyně, všimneme si starého uspořádání zabudovaných skříněk. Posoudíme každou volnou plochu v místnosti, která by se dala využít účelněji. Hodně pomůže linka šitá na míru, kde se dá využít každý centimetr plochy.

.: V malé kuchyni využijeme maximálně horní skříňky, v případě kuchyně Aroma jsou to dvojité horní skříňky, z nichž jedna je vyklápěcí. foto: Právo/Archiv Koryna

V úzkých kuchyních je většinou místo jen na linku. Třeba na protilehlé stěně, v prostoru za otevřenými dveřmi, můžeme navrhnout otevřený regál nebo skříňku zakrytou žaluzií, kam umístíme např. malé elektrospotřebiče. Každodenní vyndávání topinkovačů či mixérů z kuchyňských skříněk je dost nepříjemné a právě náhradním řešením může být roletová skříňka, kde najdou spotřebiče trvalé působiště.

Skříňku vybavíme zásuvkou na elektřinu, abychom se spotřebiči nemuseli vůbec manipulovat a po skončení práce jen zatáhneme roletu. Toto řešení oceníme právě v mini kuchyních.

Důraz na horní skříňky

Když chybí prostor, pak je nutné využít pro skříňky na stěně celou její výšku. Bez dostatečného odkládacího prostoru nelze udržet pořádek. Posoudíme, kolik místa zbývá nad horními skříňkami a zda nestojí za to, využít i tento prostor až do stropu. V úzkých kuchyních se osvědčily horní skříňky se žaluziemi nebo výklopné horní skříňky, zejména proto, aby při práci nepřekážely.

Foto: Archiv Abitare, Právo

Do malé kuchyně si pořídíme buď subtilní stohovatelné židle, nebo židle sklápěcí, které umístíme do jiné místnosti.

.: Do malé kuchyně si pořídíme buď subtilní stohovatelné židle, nebo židle sklápěcí, které umístíme do jiné místnosti. foto: Právo/Archiv Abitare

V případě, že je dost místa před oknem pro vestavbu nízké skříňky, neváhejme. Službu udělají i regály s hloubkou 20 cm mezi horními a dolními skříňkami. Stejně tak pomůže menší hloubka spodních skříněk. Běžný rozměr 60 cm lze zredukovat na 45 cm. Pokud jsme odkázáni na hotové výrobky, nikoli na zakázkovou výrobu, lze k tomuto účelu použít horní skříňky.

Bez stolu to není ono

Každá kuchyně je úplná až se stolem. A nemusí to být zrovna jídelní stůl pro šest osob. Postačí stolek, kde v klidu posnídáme nebo si vypijeme šálek čaje. Výběr jídelních stolů, ať už rozkládacích, nebo sklopných, je bohatý. V úzkém prostoru si vystačíme se stolem trojúhelníkového tvaru, který umístíme do kouta. Službu udělá i malý kulatý bufetový stolek.

.: V mini kuchyni udělá službu barový stolek pro dvě osoby z masivního dřeva, ke kterému se hodí stolička s opěrkou. foto: Právo/Archiv Ikea

Jestliže si pořizujeme kuchyň na míru, stojí za úvahu praktické i elegantní řešení zároveň. Zasunovací deska do spodní skříňky, kterou když nepotřebujeme, jednoduše skryjeme. Obdobně to můžeme vyřešit i se židlemi. Zaměříme se na subtilní stohovatelné židle nebo si pořídíme židle sklápěcí, které umístíme do kouta nebo do jiné místnosti.

Spotřebiče menších rozměrů

Malá kuchyň neznamená jen vymyslet linku do všech detailů, ale seznámit se také s nabídkou elektrospotřebičů. Soustředíme se na sporáky, chladničky a myčky nádobí, které jsou menší než běžné typy.

Měli bychom také vědět, že vestavěné spotřebiče potřebují více místa než samostatně stojící. Výhodné je chladničku či troubu zabudovat do výše očí kvůli pohodlí, což se netýká jen malých prostor, ale jakékoli kuchyně. Nabídka kuchyňských sestav v různých cenových relacích je dostatečná i pro malou kuchyni. Výrobci vsadili na prakticky členěné prostory.

Foto: Archiv Whirpool, Právo

Elektrická parní trouba Whirlpool STEM se 6. smyslem umí díky přirozenému výkonu páry zkrátit dobu přípravy jídla až o 35 % podle druhu pokrmu a lze ji zabudovat i do malého prostoru.

.: Elektrická parní trouba Whirlpool STEM se 6. smyslem umí díky přirozenému výkonu páry zkrátit dobu přípravy jídla až o 35 % podle druhu pokrmu a lze ji zabudovat i do malého prostoru. foto: Právo/Archiv Whirpool

Snadnější přístup k věcem nám umožní vysunovací police stejně tak jako drátěné programy, které působí vzdušným dojmem. Samozřejmě že při ukládání potravin a nádobí nejde jen o dostatečný úložný prostor, ale i o pohodlí a bezpečnost. Podstatná je přiměřená výška polic a zásuvek, jejich přehlednost a snadná přístupnost.

Reklama

Související články

Rekonstrukce malé panelákové kuchyně

O tom, že kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v bytě, alespoň pokud jde o vybavení, a také že její rekonstrukce bude finančně náročná, věděla naše...

Základem kuchyňské linky je pracovní deska

Kuchyňská linka by měla být funkční, tedy přiměřeného tvaru, vyrobená z vhodného materiálu s patřičnou povrchovou úpravou i barvou a dostatečně osvětlená....

Výběr článků

Načítám