Spolu s architektem se podíleli na projektu, a protože v té době plánovali rodinu, rozhodli se pro podsklepený dvoupodlažní rodinný dům.

V přízemí se nachází kuchyně, obývací pokoj a pracovna, v prvním podlaží pak klidová část s ložnicí a dvěma dětskými pokoji. Samozřejmostí je koupelna v každém patře. V suterénu je umístěna garáž pro dva vozy a posilovna.

Ideální místo pro stavbu

Architekt s majiteli měli volné ruce při plánování tvaru, velikosti i při orientaci domu vůči světovým stranám. Podřizovali se jen územnímu plánu, okolní zástavbě a samozřejmě velikosti pozemku o 1 050 m2.

Ve svou výhodu proměnili mez nedaleko vstupu rozdělující pozemek na dvě části a dům doslova zařízli do terénu. Výsledkem je příjezd do garáže od severu v jedné rovině s terénem ulice a po výstupu do přízemí se otevírá výhled na zahradu s jižní orientací.

Zimní zahrada propojená s kuchyní a obývákem, která plní obytnou i relaxační funkci, je nejvyužívanějším místem hlavně přes zimu. .: Zimní zahrada propojená s kuchyní a obývákem, která plní obytnou i relaxační funkci, je nejvyužívanějším místem hlavně přes zimu. foto: Právo/Michaela Říhová

Suterén má i vedlejší efekt podobný funkci klimatizace - ani v tropických letních dnech se díky chladnému vzduchu ze sklepa interiér domu nepřehřívá a teplota tu dosahuje osvěžujících 22 stupňů.

Dům je situován v ideálním místě z hlediska orientace pozemku a přístupu na něj, kde příjezdová cesta lemovaná skalkou vůbec nezasahuje do horní, okrasné části zahrady.

Současně je dům navržen tak, že optimálně využívá oslunění. Praktické jsou zejména větší přesahy štítů střechy, které zamezují nadměrnému přehřívání a zároveň chrání bezprostřední okolí domu před deštěm a sněhem.

Promyšleně se postupovalo při výběru materiálu i při návrhu velikosti a dispozice domu. Dům je postaven z kvalitní pálené cihly bez zateplení, výplně tvoří eurookna. Návratnost zateplení vůči nákladům byla pro majitele sporná, navíc chtěli předejít případným vznikům plísní.

Obývací a společenská zóna

Protože kuchyň je poměrně frekventovanou místností, bylo důležité plánování s architektem, který respektoval přání hostitelů a navrhl ji dostatečně flexibilně. Dobře vybavená kuchyň, vyrobená na zakázku, umožňuje pohodlnou a bezpečnou práci. Její součástí jsou vestavné domácí spotřebiče, které neruší celkové vyznění prostoru.

Obytný prostor v přízemí sjednocuje tvrdá a odolná podlaha z bambusového dřeva ve světlém provedení, která se dobře doplňuje s nábytkem z ořechu a bezfalcovými dveřmi Zebrano. .: Obytný prostor v přízemí sjednocuje tvrdá a odolná podlaha z bambusového dřeva ve světlém provedení, která se dobře doplňuje s nábytkem z ořechu a bezfalcovými dveřmi Zebrano. foto: Právo/Michaela Říhová

Mladý pár využívá kuchyň jako všestranný obývací prostor, kde se odehrává rodinný život. Zvolili půdorysné uspořádání ve tvaru U se skříňkami podél přilehlých stěn, aby v místnosti zbylo dost místa pro jídelní stůl pro šest osob.

Obývací pokoj je určen k relaxaci, která znamená hlavně odpočinek s rodinou. Je tu vše, co hostitelé potřebují k uvolnění a nastolení rovnováhy v hektickém životním stylu.

Struktura obýváku je dána rozestavěním nábytku. Dominantní jsou dvě kožené sedačky s moderním otočným křeslem a také rohový krb v protějším rohu, který vnáší do místnosti klid a harmonii.

Soukromí zelené oázy

Hostitelce se splnil sen v momentě, kdy spatřila světlo světa zimní zahrada. Je nejvyužívanějším místem hlavně přes zimu. Její užitná hodnota je podle majitele skutečně vysoká.

Prostor s květinami nabízí i v zimních měsících zeleň a jejich symbióza se světlem dává možnost zapomenout na mrazivou zimu. A nemusí padat zrovna sníh, stačí podzimní deštivé dny. Také pak přijde vhod fascinující atmosféra proskleného prostoru, kde se lze v soukromí zelené oázy kochat pohledem ven.

 Bílá kuchyňská linka ve tvaru U, dělaná na zakázku, dobře kontrastuje s pozadím v dezénu Wenge s pracovní žulovou deskou Galaxy. .: Bílá kuchyňská linka ve tvaru U, dělaná na zakázku, dobře kontrastuje s pozadím v dezénu Wenge s pracovní žulovou deskou Galaxy. foto: Právo/Michaela Říhová

Zimní zahrada propojená s kuchyní a obývákem plní obytnou i relaxační funkci. Využívá hlavně nízko stojící slunce nad obzorem, které v zimě vniká do domu a prohřívá všechny obytné místnosti za velkými skleněnými plochami včetně zimní zahrady.

Zato téměř svislé, vysoko stojící letní slunce naopak stíní předsazené prostory a obytné místnosti v centru domu se nadměrně nepřehřívají. Průhledný vnější plášť dodává zimní zahradě neopakovatelný vzhled, zvláštní klima a příjemný pocit.

Hodně ovšem záleží na vnitřních klimatických podmínkách. V zimní zahradě jsou díky vyvedenému topení vyváženy hodnoty tepla a vlhkosti, vzduchu a intenzity slunečního záření.

Zahrada se zakládá postupně

Na pozemku, který původně sloužil jako zahrada staršího domu, bylo dvanáct ovocných stromů, z nichž dvě třetiny musely ustoupit stavbě. Mezi stávajících pět vzrostlých stromů vysazují majitelé keře a jehličnany, aby postupně zahradu obnovili. Rozloha pozemku je podle nich vzhledem k údržbě optimální.

Nedávno založili skalku a nyní dokončují zastřešenou zahradní pergolu situovanou na jižní straně pozemku. Pergola plní dvě funkce - nepochybně společenskou, tedy posezení s přáteli, a praktickou v podobě instalace solárních panelů, které budou vyhřívat bazén před domem.

Jídelní stůl je z exkluzivního dřeva Wenge, které se hodí do prostorných, dobře prosvětlených interiérů se světlým nábytkem- vlevo. V koupelně v přízemí se hostitelé spokojili se sprchovým koutem a umyvadlem. .: Jídelní stůl je z exkluzivního dřeva Wenge, které se hodí do prostorných, dobře prosvětlených interiérů se světlým nábytkem- vlevo. V koupelně v přízemí se hostitelé spokojili se sprchovým koutem a umyvadlem. foto: Právo/Michaela Říhová

„Koordinoval jsem stavbu s různými dodavateli, řídil financování a po roce ji také dozoroval. Měli jsme kvalitní firmu i na hrubou stavbu, což je základ. Stavbu jsme si spíš užívali, protože jsme měli dokonale naplánovanou dispozici.

Za nejdůležitější považuji prvotní schůzku s architektem a projektantem. Dřív jsme bydleli v bytě cihlového domu v centru. Na bydlení ve vlastním domě jsme se moc těšili a vůbec nelitujeme, že ho budeme splácet dvacet pět let. Změnili jsme životní styl a sledování televize vyměnili za zahradu,“ uzavírá hostitel.