Hlavní obsah

Vaky a pytle: originální alternativa sedacího nábytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás stále se dívat na stejně barevné židle, kterých stejně nikdy není dost. Sedací vak je příjemným zpestřením sedacího nábytku. Výrobci nabízí různorodou směsici vaků, křesel, polštářů, které se hodí nejen do interiéru ale i na zahradu. Co mají společného, je náplň z polystyrenových kuliček. Proto se usaďte a uvolněte.

Článek

Pečlivě si pročtěte z čeho jsou sedací pytle vyrobeny, než se rozhodnete pro určitého výrobce.

Při nákupu dbejte na to, aby se vak dal jednoduše udržovat. Existují totiž firmy, které používají materiály, jež se dají prát, jiné je možné jen mýdlovou vodou omýt houbičkou a více nezmůžete.

Většina firem ovšem hlasitě upozorňuje na možnost praní, ačkoliv třeba jen při 40 stupních. Polystyrenové kuličky ale nepereme, ale přesypeme do igelitových pytlů. Je možné dokoupit nebo vyměnit veškerý obsah, pokud to dovoluje vrchní materiál.

.: Dětský tučňák a žlutý sedák/foto: Saky paky

Sedací pytle jsou velmi pohodlné, variabilní, skladné a lehce přenosné. Vybrat si můžete s různých tvarů barev i velikostí. Kuličky se přesouvají a křeslo se tvaruje dle ergonomie vašeho těla, a přináší tak neobyčejný komfort a odpočinek.

Sedací pytle a vaky jsou oblíbeným doplňkem nejen dětských pokojů, školek, ale i designovým zpestřením moderních interiérů.

Historie

První sedací pytel byl navržen italskými designéry Paolini, Gatti a Teodoro pro společnost Zanotta již v roce 1969 a nesl jméno Sacco. Výrobek se stal velmi oblíbeným, neboť se jednalo o první "křeslo", které se tvarovalo libovolně podle potřeb sedícího.

Bylo vyrobené z koženky a naplněné, tak jako všechny vaky předpěněným kuličkovým polystyrenem. Díky masové produkci se brzy staly sedací pytle běžnou součástí studentských pokojů, stylových obývacích pokojů a pronikly do mnoha míst veřejného prostoru.

Anketa

Máte doma sedací vak nebo pytel?
Ano
11,5 %
Zatím ne, ale přemýšlím o něm
38,9 %
Ne a ani mě to neláká
49,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám