Hlavní obsah

Sprchování dostává nový rozměr

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K moderní koupelně neodmyslitelně patří sprchové kouty. Jsou přizpůsobeny zrychlenému životnímu stylu. A mimo jiné, jejich velkou předností je i úspora vody a energie. Co všechno v nich můžeme zažít? Příjemnou masáž, relaxaci a dokonce si můžeme i poslechnout hudbu, nebo přímo ze sprchového koutu zavolat přátelům.

Foto: Archiv firem II Bagno, Ideal Standard, Kaldewel, Rako, Ronal a Sanitec, Právo

Sprchový kout může být zcela otevřeným prostorem jen se sprchovým panelem.

Článek

.: Sprchový kout otevřený do prostorufoto: archiv Právo

Zhodnoťte své prostorové možnosti

Sprchový kout vybíráme podle velikosti koupelny a místa, kde bude instalován. Už kvůli tomu, že se vyrábějí sprchové vaničky čtvrtkruhové, čtvercové, obdélníkové či kruhové různých rozměrů se standardní výškou 180 cm. Sprchový kout lze ale přizpůsobit i rozměrům nestandardně řešené koupelny, např. v podkrovních místnostech. Problémem není ani rozšíření, zúžení či zkrácení sprchového koutu.

  • dobře promyslíme dveře, které se otevírají do prostoru koupelny
  • naší pozornosti nesmí uniknout ani informace o vlastnostech těsnění, hlučnost a lehkost otevírání dveří
  • kvalitní sprchové kouty jsou vybaveny bezpečnostními skly ošetřenými speciální povrchovou úpravou odpuzující kapky vody
  • výrobci nabízejí příslušenství - poličky, madla, držáky, věšáky aj.

Jaké jsou k mání typy sprchových koutů?

Sprchové kouty a sprchové boxy rozlišujeme podle konstrukce a použitého materiálu. Současným hitem jsou celoskleněné sprchové kouty vyrobené z bezpečnostního skla bez obvodového rámu. Jednotlivé tabule skla jsou spojené kovovými panty a kovovými úchytkami na zeď.

.: Nadstandartní sprchový kout se skládacími dveřmi a rohový parní boxfoto: Právo/archiv Sanitec Koralle a Sapho

Jak vybrat sprchovou vaničku

Nejdříve se musíme zaměřit na tvar vaničky - kterou vlastně chceme? V nabídce jsou: čtvercová, obdélníková, kruhová, půlkruhová, oválná, čtvrtkruhová a pětiúhelníková. Do malých koupelen jsou dávány především rohové kouty a k tomu čtvrtkruhové či pětiúhelníkové sprchové vaničky. Kruhové a oválné vaničky vynikají v otevřeném prostoru větších koupelen.

Dalším kritériem rozhodování o koupi sprchové vaničky je materiál. Nejčastěji žádanými materiály jsou smalt a akrylát. Posledním důležitým kritériem při výběru vaniček je protiskluzová úprava, na tu bychom měli dbát zejména tehdy, když máme v rodině malé dítě, nebo třeba babičku.

Dalším kritériem rozhodování o koupi sprchové vaničky je materiál. Nejčastěji žádanými materiály jsou smalt a akrylát. Posledním důležitým kritériem při výběru vaniček je protiskluzová úprava, na tu bychom měli dbát zejména tehdy, když máme v rodině malé dítě, nebo třeba babičku.

Dalším kritériem rozhodování o koupi sprchové vaničky je materiál. Nejčastěji žádanými materiály jsou smalt a akrylát. Posledním důležitým kritériem při výběru vaniček je protiskluzová úprava, na tu bychom měli dbát zejména tehdy, když máme v rodině malé dítě, nebo třeba babičku.A co umí parní box?

Další variantou sprchových koutů jsou uzavřené sprchové boxy, které se dají instalovat do jakékoli koupelny. K jejich montáži stačí jen přívod vody a připojení na kanalizaci.

Sprchové boxy se v současné době vyrábějí ve stále vyšším standardu. Mezi běžné vybavení patří hydromasážní trysky (můžeme si vybrat hned několik druhů masáže), hlavové sprchy, sedátka, generátor páry, rádio, světlo apod. Mezi nadstandartní vybavební patří zabudovaný telefon. Zavolat přátelům přímo ze sprchového koutu? Proč ne? Můžeme si tak zpříjemnit chvíle po perném pracovním dni.

Anketa

Relaxujete ve sprchovém koutu, nebo ve vaně?
Ve vaně
68,9 %
Ve sprchovém koutu
31,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3030 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vychytávky pro koupelnu

Koupelnu si člověk zařizuje v průměru pouze dvakrát až třikrát za život. Poprvé, když se osamostatní, podruhé už s vlastní rodinou a malými dětmi. Dalších...

Žhavá atmosféra v koupelně

Připravu na zimní studené dny bychom neměli zanedbat. Koupelna je místem, které si o příjemnou teplotu doslova říká. A nejen proto, že prodlouží uklidňující...

Vana tisíckrát jinak

V dnešní uspěchané době může být komfort, který představuje napuštěná vana, právě tím, co po náročném dni potřebujete. Nechte se inspirovat při pořízení vany,...

Výběr článků

Načítám