Hlavní obsah

Užijte si spánek na anatomické matraci

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá partie těla potřebuje při spánku jinou oporu. Výrobky s rozlišenými anatomickými zónami tomuto požadavku vycházejí vstříc. Latexové, sendvičové či matrace z HR pěn dnes běžně seženete ve variantách se třemi až sedmi anatomickými zónami.

Článek

"Matrace jsou tak vlastně rozděleny do tří až sedmi částí rozdílné tuhosti. Například ramena a paty vyžadují měkčí zóny, bedra zase vyžadují tvrdší oporu. Důležité je, aby byla při poloze na boku páteř ve vodorovné poloze, nesmí být pokřivená", upozorňuje Marek Blažej ze společnosti Gumotex.

Matrace rozdělené do několika zón vyhovují i těm nejpřísnějším evropským zdravotním a hygienickým normám.

Kvalitní rošt je základ

Samotná matrace vám ale klidný spánek nezaručí. K tomu mimo jiné potřebujete i kvalitní podklad, protože na nekvalitním základu i ta sebelepší matrace ztrácí své nejlepší vlastnosti.

Zvolit můžete například pevnou desku, dřevěný laťkový rošt nebo lamelový rošt. U pevné desky je důležité, aby měla otvory pro větrání, protože pak může dýchat i matrace. Dřevěné laťkové rošty by měly být sestaveny tak, aby mezi laťkami nebyly mezery větší než 5 cm.

To samé si pohlídejte při výběru lamelových roštů. Pokud by mezery byly větší, docházelo by k nerovnoměrnému rozložení matrace a k její deformaci. Lamelové rošty mohou být buď pevné, polohovací nebo motorové - tyto rošty se polohují pomocí elektromotoru bez nutnosti vstát z matrace.

Výhodou lamelových roštů je zajištění dobré prodyšnosti pro celé lůžko, což je v rámci hygieny matrací více než žádoucí. Pro pružinové a taštičkové matrace ale polohovací lamelové rošty vhodné nejsou. V těchto případech je vhodná i rovná pevná dřevěná deska s otvory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám