Vyšší teploty mají negativní vliv na staré chladničky, horko pro ně představuje větší zátěž. Lidé radší volí koupi nové chlaničky s nižší energetickou náročností, než opravu staré a více energeticky náročné chladničky

"Nejvíce prodávané jsou kombinované chladničky s mrazákem dole v celkovém objemu cca 300 l. Dále velmi oblíbené- zejména u starších lidí - jsou dvoudvéřové s mrazákem dole o celkovém objemu cca 250 l, říká Roman Kantor z firmy BEKO.

Prostorné mrazící boxy iocení zejména rodiny s malými dětmi. Foto Electrolux

Na své místo

Správné skladování potravin v chladničce se vyplatí nejen v horkých dnech. Stále platí, že do lednice bychom neměli dávat čerstvě uvařené jídlo - ještě teplé.

"Při skladování potravin v běžné současné chladničce s automatickým odmrazováním je třeba hlavně rychle zapomenout na starý zažitý zvyk pocházející od chladniček s výparníkem, že nejnižší teplota je nahoře - dříve tedy pod výparníkem-mrazákem.

Moderní chladničky mají i speciální zásuvky pro skladování ovoce. Foto Amica

"Nejnižší teplota je v chladničce dole a od této skutečnosti je třeba odvíjet i uložení potravin," říká Tomáš Chvála z firmy BEKO.

Průměrná teplota v chladničce by měla být cca 5-6°C. Pro hrubou orientaci lze uvažovat tuto teplotu ve střední části chladničky a v každé polici směrem nahoru bude teplota o 1-2°C vyšší, v každé polici směrem dolů naopak nižší.