Hlavní obsah

Reality v zahraničí se Češi teprve učí kupovat

Novinky, ČTK, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemské rekreační nemovitosti se stále prodávají dobře, Češi se ale také začínají poohlížet po vhodných objektech v zahraničí. I tady se dá vysledovat vzrůstající trend v poptávce, ale stále tu je vidět opatrnost.

Článek

Podle Jana Rejcha z realitní kanceláře Rellox, která se zabývá výhradně prodejem realit v zahraničí, lze hovořit o nárůstu poptávky po zahraničních nemovitostech. Klienti prý mají stejnou měrou zájem o objekty na horách určených k lyžování a nemovitosti v přímořských oblastech.

Hodně žádané jsou země jako Rakousko, Itálie, Francie, Španělsko a stále oblíbené Chorvatsko. "Obliba Rakouska je pochopitelná, svou roli zde hraje dobrá dostupnost a vzdálenost," dodává Rejcha s tím, že na odbyt v této destinaci jdou hlavně apartmány.

To ale jeho zkušeností platí obecně i pro jiné lokality. Cena se podle něj odvíjí stejně jako v Čechách nejen podle velikosti objektu, ale i podle místa, kde se nachází. "V Itálii je třeba jedna z nejdražších oblastí Toskánsko, naopak levněji lze pořídit na jihu země. V Chorvatsku je draho zas v oblasti Dubrovníka, ale i tady lze najít levnější reality," konstatuje Rejcha.

Dubrovník patří v Chorvatsku k těm nejdražším místům, i co se týče cen nemovitostí. Foto croatia.hr

Opatrný přístup přetrvává

Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding ale nabádá k opatrnosti. "Je to velké riziko, zejména pokud nemáte místního seriózního partnera, který se o koupi dokáže postarat," uvedl.

Nákup zahraničních nemovitostí ovliňuje i to, že lidé mají problémy finančně dosáhnout na nemovitosti i v Česku, v zahraničí jsou ceny ještě vyšší. Například v Chorvatsku podle Jana Rejcha zaplatíte za malý apartmán v blízkosti Dubrovníka kolem 80 tisíc euro, což je asi 2,2 miliónu korun.

 I přes zvýšenou poptávku po nemovistostech za hranicemi, většina Čechů zřejmě ještě nějakou dobu zůstane v cizině spíše zákazníky cestovních kanceláří než aby jezdila na rekreaci do vlastního.

V Česku také zatím lidé nejsou zvyklí nemovitost, kterou zrovna nevyužívají, pronajímat. "Je to evropský trend, trávit část roku v rekreačním obydlí a část roku jej pronajímat," říká Miroslav Havelka z pražské Omega Reality.

Reklama

Výběr článků

Načítám