Hlavní obsah

Bydlení se stylem

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytová kultura nikdy v historii nebyla tak rozmanitá jako nyní. Diky vlivům a tendencím, které na ni působí, nacházíme v domácnostech hned několik stylů, které se vzájemně doplňují.

Článek

Hovoříme-li o stylu bydlení, máme na mysli v zásadě tři hlavní proudy, kdy každý z nich má ještě několik samostatných podskupin. Je to proud moderní, klasický a rustikální (čili venkovský). Směry se ale vzájemně prolínají, doplňují, a vytvářejí tak nové a netradiční varianty.

Moderní styl

Pojmem moderní nechápeme jen avantgardní, ale také pestré, živé a materiálově bohaté zařízení interiéru. Půvab moderního interiéru spočívá především v jeho nenápadné lehkosti, promyšlené funkčnosti až multifunkčnosti. Nadčasovost takového zařízení má schopnost vyrovnat se s útoky dalších módních trendů, zachovat si svoji tvář a styl dlouhá léta.

Materiály: lehké, jasné až strohé. Převládá kov, sklo pískované i čiré, antikor a dřevo v přirozené úpravě. Dřevo je většinou v provedení masív anebo alespoň dýha. Zřídka se setkáváme s laminem nebo dokonce fólií.

Tvary: typická jsou základní geometrická tělesa - kvádr, krychle a koule. Přičemž čím prostší a jednodušší tvar, tím větší důraz je kladen na dokonalé řemeslné zvládnutí.

Kompozice moderního interiéru je horizontální. To znamená nízké skříňky a nad nimi zavěšené police nebo regálové systémy. Vše odlehčené, na nožičkách.

Foto: archív Abitaire, Amber interiér, Donate, Terinvest

Moderní minimalisticky řešený interiér klade důraz na detail, a tak zde nacházíme jednotlivé kusy nábytku např. pojízdný kontejner, paraván, relaxační křeslo nebo svítidlo, ale také krásné vázy, a mísy.

Stěny: pomalu končí éra sytých, pestrých barevných stěn a navrací se bílá, maximálně lomené odstíny hnědé. Trendem je jedna stěna v kontrastní barevnosti.

Osvětlení: centrální i přídavná světla nemusí být nutně typově jednotná, spíš naopak, podstatná je ale funkčnost a kvalita.

Klasický styl

Klasický styl se vyznačuje prvky, které nevycházejí z módy. Jejich nestárnoucí krása jim zaručuje stálý okruh vyznavačů. Interiér klasicky zařízený dýchá solidností a jistou nostalgií starých časů. Klidnou atmosféru pokoje zařízeného v anglickém nebo biedermeierovském či empírovém stylu zaručuje dokonalá kvalita a pohodlnost.

Stylový nábytek nejlépe vyniká ve velkých prostorách městských bytů s vysokými stropy a parketovou podlahou. Ale i v běžném bytě postaveném koncem minulého století dokáže navodit domáckou atmosféru.

Nábytek, protože je kladen důraz na kvalitu masívního dřeva, je dražší. Povrchová úprava je složitá a sestává z několika vrstev precizního, vysoce lesklého laku. Detaily starožitného nábytku i replik jsou ukázkou filigránského řemeslného umu truhlářů, řezbářů i čalouníků.

Jako na zámku. Foto archív firem Abitare, AS Rovi a redakce

Masivní nábytek

Typickým rysem jsou jednotlivé, masívní kusy zařízení. Prosklené knihovny, vitríny a skleníky, psací stoly, karetní stolky, čajové stolky, vše doplněné čalouněnými židlemi. Drobné pohovky a sofa jsou čalouněné podobně jako židle brokátovými nebo sametovými tkaninami.

Textilie bývají těžké a bohatě zdobené. Závěsy jsou několikavrstvé, zdobené střapci a řasením. Barevnost je sytá, zpravidla bordó nebo zlatá, ale i temná zelená a modrá. Stěny bývají patinované nebo tapetované. Koberce jsou ručně tkané, hedvábné nebo vlněné s orientálními vzory.

Svítidla se vyznačují solidností a křehkostí zároveň. Typický je několikaramenný křišťálový lustr. Doplňky jsou většinou porcelánové nebo stříbrné. Spíš než na množství je kladen důraz na kvalitu materiálu.

Rustikální styl

Venkovsky zařízený byt může být romantický, plný květů a přírodnin, až stroze seversky jednoduchý, ale také etnický či zařízený v koloniálním stylu. Obliba tohoto stylu přímo souvisí s přesyceností technikou a městem a touhou po návratu k jednoduchosti venkovského životního stylu s nepřehlédnutelnými romantickými prvky.

Na prvním místě je vždy přirozená jednoduchost až prostota. Venkovský styl současnosti je oproštěný od přehnané zdobnosti, převládají příjemné barvy. To vše společně působí uklidňujícím dojmem a navozuje pocit spojení s přírodou.

Materiál, většinou masívní dřevo pouze napuštěné voskem nebo opatřené bezbarvým lakem, je dokonale řemeslně opracován. Nábytek si zachovává regionální styl, ať už je to chladný severský, funkční středoevropský nebo barevně veselý středomořský.

Jako u babičky

Oproti modernímu stylu jsou v selském textilie jasně zřejmé a viditelné. Setkáváme se tu s bohatou  barevností a hojností motivů - proužky, káro, květy a jejich vzájemné a zdánlivě nelogické kombinování.

Sedací nábytek sestává z křesel, pohodlných ušáků a lenošek. Obývací pokoj nezdobí celistvá stěna, ale spíše jednotlivé kusy nábytku, jako jsou vitríny, komody, prádelníky a bytelné almary po babičce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám