Hlavní obsah

Rajská zahrada rozkvetla v Olomouci

Právo, Novinky, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Biblickou rajskou zahradou se nechali letos inspirovat tvůrci ústřední expozice jarní etapy mezinárodního zahradnického veletrhu Flora v Olomouci. Největší a nejstarší akce svého druhu v Česku začala na olomouckém výstavišti ve čtvrtek a potrvá až do neděle.

Článek

V centrálním pavilónu A mohou návštěvníci obdivovat unikátní aranžmá podle návrhu zahradního architekta Ivara Otruby s množstvím květinových výpěstků od firem z Česka, Polska, Slovenska a Německa. Samostatnou expozici tu má Zahradnictví města Vídně. Pavilónu pak dominuje šest metrů vysoká a zhruba 160 let stará palma z Květné zahrady v Kroměříži, ozdobená květinovým hadem.

"Na galerii pavilónu A je tradiční společná expozice Českého zahrádkářského svazu, jehož členové do Olomouce přivezli mj. masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty i balkónové rostliny. Nabízejí navíc i poradenskou službu. Speciální expozici má v centrálním pavilónu i Svaz květinářů a floristů," řekla Právu mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Zajímavé zpestření nabízí letos velká přehlídka svatební floristiky v pavilónu E. "K vidění jsou zde nejen kytice, ale i svatební šaty či ukázky svatebních dekorací, slavnostního stolování a na výstavišti je možno spatřit také dekorovanou limuzínu pro novomanžele," poznamenala mluvčí.

Začal i veletrh zahradní mechanizace

Krásu rostlin mohou návštěvníci veletrhu Flora obdivovat nejen v interiérech, ale i v olomouckých Smetanových sadech. "V exteriérech bylo vysázeno 16 500 tulipánů a 14 tisíc macešek," konstatovala vedoucí zahradnického úseku Výstaviště Flora Naďa Krejčí s tím, že netradičně nebudou moci lidé obdivovat výsadbu na hlavní aleji, která prochází rekonstrukcí. "Osázen tu je jen vzorový záhon," dodala zahradnice. Návštěvníci veletrhu mohou zavítat i do sbírkových skleníků a Botanické zahrady Flory a do Botanické zahrady Univerzity Palackého

Spolu s veletrhem Flora začal ve čtvrtek na olomouckém výstavišti i veletrh zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm a konají se tu i jarní zahradnické trhy. Celkem se tu představuje zhruba 450 vystavovatelů a prodejců. Pro návštěvníky je připraven i zábavný doprovodný program na letní scéně výstaviště.To bude otevřeno každý den od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám