Hlavní obsah

Při kompletní rekonstrukci bytu vznikl dostatek úložného prostoru i pokoj navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco chyby vzniklé při stavbě panelových domů použitím nekvalitního materiálu na první pohled člověka příliš netrápí, mnohé jiné věci vadí skoro denně. Patří mezi ně například stísněnost prostor, která je dána nejen velikostí místností, ale i výškou 260 centimetrů.

Článek

U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken. Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste – je-li to možné aspoň jedny dveře zrušit. A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximální množství věcí. Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahlcovat skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Je-li to možné a statika to dovoluje, zrušte příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem. Opět tím přispějete ke zvětšení prostoru. Zcela jinak je třeba postupovat při organizaci kuchyně. Vyvarujte se hlavně takových chyb, jako je třeba umístění sporáku do rohu, kdy kolem nemáte žádnou odkládací plochu. Pokud už se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci, měli byste volit řešení kuchyně do tvaru písmene L, případně U. Pak se stačí otočit, a máte vše při ruce bez zbytečného běhání.

Dopis od Markéty
Dobrý den, jsem jednadvacetiletá studentka a bydlím v panelákovém bytě o rozloze 70 m2 se svým otcem. Moje matka se převážnou dobu zdržuje pracovně v zahraničí. Přesto by byla ráda, kdyby měla v bytě svůj kouteček. Taky s námi žije pes. Posílám plánek našeho bytu, který bych ráda zrekonstruovala. Rekonstrukce by se týkala bytového jádra, tedy koupelny a WC. Ráda bych je nechala oddělené a vanu bych kvůli prostoru nahradila pouze sprchovým koutem. S umístěním pračky si nejsem jista, zda ji umístit v koupelně, nebo do kuchyně. Pokud se týká obývacího pokoje a kuchyně, mám tyto představy: vytvořit z části kuchyně blíže u okna (první verze) nebo z části obývacího pokoje (druhá verze, u které bych uvažovala o přesunutí balkonových dveří na místo okna v kuchyni) samostatný pokojík, do kterého by se vešla postel pro jednoho člověka, stolek a skříňka na věci. Kdyby to bylo možné, tak bych si přála propojení kuchyně s obývacím pokojem. Kuchyň bych si představovala ve tvaru L, případně zkráceného U, která by mohla být propojena s obývacím pokojem. Do tohoto prostoru by se vcházelo asi původním kuchyňským vchodem a vchod do obývacího pokoje by se zazdil. V tomto upraveném prostoru bych chtěla vytvořit jídelnu a posezení pro hosty plus skříně s úložným prostorem. Jako naprostý laik nedokážu odhadnout, jak by taková přestavba vypadala a fungovala v souvislosti se světlem tak, aby prostor kuchyně nebyl příliš malý. Alternativně by to šlo udělat tak, aby se v propojeném prostoru, vytvořeném spojením kuchyně s obývacím pokojem, dalo jak posedět s přáteli, tak i přespávat s jistou dávkou soukromí. Také z finančního hlediska nevím, kolik by takováhle přestavba stála a tudíž jsem uvažovala o následující, podle mého názoru, jednodušší možnosti. Kuchyň a obývací pokoj bych nechala odděleně bez průchozích dveří, odstranily by se jen některé zdi, čímž by se mohla kuchyň prodloužit do tvaru L a vybouráním zdí by se vytvořila možnost vytvoření další pracovní plochy. V celém bytě bych vyměnila podlahy, v současné době je tvoří linoleum pokryté kobercem. V rámci přestavby bych také provedla výměnu dveří. U vchodových dveří bych ráda vyměnila klasickou skříň za vestavěnou skříň s posuvnými dveřmi. Prozatím bych si představovala proměnu bytu, která by se pohybovala ve finančním rámci 150 až 300 tisíc. Domnívám se, že všechny plánované změny není třeba udělat najednou, ale postupně, pokud to půjde.Markéta

 Shrnutí požadavků čtenářky

  • byt pro dvě osoby (otec a dcera studentka), krátkodobě pobyt matky, která žije v zahraničí
  • kompletní rekonstrukce interiéru zahrnující nové podlahové krytiny, bytové dveře, kompletně nová koupelna a WC, menší změny v dispozici bytu (vytvoření malého pokoje pro matku či hosty a větší kuchyně s barovým sezením a jídelním koutem propojené s obývacím pokojem)
  • požadavky na koupelnu a toaletu: WC samostatné, vanu v koupelně může nahradit sprchový kout, neví si rady s umístěním pračky (koupelna či kuchyně)
  • požadavky na kuchyni: zvětšit linku – nová by měla být ve tvaru L až U s barovým pultem, vytvořit jídelní kout

Rekonstrukce a změny dispozice

Oslovila nás studentka, která se spolu s rodiči přestěhovala do starého panelákového bytu v pražských Stodůlkách, který si říká o kompletní rekonstrukci. Mladá slečna je nyní na studijním pobytu mimo ČR, ale jinak tráví hodně času doma. Standardně bude byt obývat sama s tatínkem. Maminka pracuje v zahraničí, a tak v bytě prakticky nebydlí. Čtenářka si přeje nejen kompletní rekonstrukci bytu, ale i některé konkrétní změny dispozice.

Ráda by v bytě vytvořila malý pokoj pro hosty, který by mohly využívat především časté návštěvy pro přespání. Zásadní požadavky má na novou koupelnu, kam by chtěla umístit pračku a preferuje sprchový kout namísto klasické vany. Toaletu chtějí samostatně.

Důraz klade také na dostatek úložných prostor jak v pokojích, tak i v předsíni a kuchyni. Kuchyňskou linku by si přála co největší a s barovým sezením pro přátele, se kterými se pohybuje spíše v kuchyni.

Kuchyňský kout a vznik malého pokoje

Vzhledem k požadavkům jsem musela nejprve vyřešit novou dispozici koupelny a především vytvoření úplně nové místnosti. Protože možností není mnoho, využila jsem okno, které je ve stávajícím stavu součástí kuchyně, kterou jsem v podstatě zrušila a vytvořila na úkor malého pokoje pouze kuchyňský kout, který je propojen s obývacím pokojem.

Pokoj pro hosty jsem navrhla minimální s rozměrem přímo pro rozkládací pohovku, která je standardně upravena jako jedno lůžko, ale může se rozložit na dvoulůžkovou postel, navíc je s úložným prostorem pro lůžkoviny (Kansas, RESA). Ve zbytku místnosti jsem vzhledem k prostoru použila pouze malou komodu.

Navození příjemného pocitu

Barevné řešení celého bytu je velmi světlé. Na stěny jsem použila pouze jemnou smetanovou barvu, pro navození příjemného pocitu. Na podlaze je průmyslová mozaika ve velmi světlém provedení, totéž platí pro dlažbu i obklady v koupelně.

Dveře jsou bílé a převažují posuvné, aby nebránily v průchodech a pohybu po bytě. Pokud nepůjde realizovat posuvné dveře s pouzdrem, je možné je nahradit vodícím kováním, které je na stěně a dveře se tak posunují po stěně vždy v jedné místnosti. Jedná se nejen o levnější variantu, ale i menší stavební zásahy.

Oblouková stěna

Na přání čtenářky jsem do předsíně umístila vestavěnou šatní skříň, kterou jsem již doplnila o věšák a zrcadlo. Také jsem navrhla oblouk u stěny, kde jsou dveře na WC. Ten namísto klasického rohu působí lépe a vytváří i zajímavý dekorativní prvek. Vstup na oddělené WC je tedy z předsíně. Tato místnost je větší a nechybí zde i umyvadlo se skříňkami pro uložení různých předmětů.

Koupelna s výklenky

Dále jsou pak dveře do koupelny, které zůstaly přibližně na totožném místě, jako v původním stavu, pouze jsem je přesunula více do rohu, tyto dveře spolu s těmi na toaletu jsou samozřejmě klasické křídlové. Koupelnu jsem navrhla čtvercovou se dvěma výklenky. V jednom je umístěn sprchový kout a ve druhém pračka s úložným prostorem. V čele je pak umyvadlo s velkou skříňkou a zrcadlem. Obklady jsou velmi zajímavé a dekorativní.

Zajímavá dekorativní šachovnice

Jedná se o typ dlaždic, které se používají totožné jak na obklad stěn, tak i na podlahu jako dlažba. Jedná se o dekor Museum, který vypadá jako mramor a je ve vysokém lesku (Peronda, dodává Keramika Soukup).

Navíc jsem dlaždice vždy otočila o 90 stupňů, čímž vzniká ještě zajímavá dekorativní šachovnice. Není pak potřeba navrhovat žádné barevné dekory a bordury, které navíc v malých prostorách jsou zcela nevhodné a nevyniknou, spíše pak koupelna vypadá chaoticky.

Kuchyně s barovým pultem

Obývací kuchyni jsem navrhla pouze s nezbytným vybavením. Výsledný prostor není nijak oslnivě velký. Podle požadavků čtenářky jsem navrhla dostatečně velkou kuchyni vybavenou vestavěnými spotřebiči a opatřenou barovým pultem. U okna je umístěn jídelní stůl s knihovnou. Ve zbylém prostoru je pohovka a TV.

Vše je navrženo v kombinaci bílé barvy a světlého dřeva. Židle, stůl i pohovka jsou doplněny kovovými prvky, aby nábytek nepůsobil příliš masivně. Dvojpohovka je doplněna velkým taburetem, na který si mohou sednout i další osoby. Při přisunutí k pohovce vznikne lehátko. Konferenční stolek je mobilní a lze jej přesunout přes taburet.

Atypické řešení

Obě ložnice jsou vybaveny standardně. Nechybí velká postel, šatní skříň a pracovní kout se skříňkami.

Opět se opakuje světlý dekor dřeva v kombinaci s bílou barvou. Nábytkové vybavení nově řešeného bytu vyžaduje atypické řešení, tedy nechat vyrobit nábytek na míru, aby vše pasovalo nejen rozměrově, ale aby byl zachován totožný desén dřeva i ostatních barev ve všech prostorách.

Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám