Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila garsonku po babičce v moderní byt

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komu se dnes poštěstí získat garsonku po babičce? Naší hostitelce se to povedlo, ale byla tu jedna vážná překážka: byt byl úplně vybydlený! Proto se slečna Zuzana po šesti letech obývání bytu rozhodla pro jeho rekonstrukci bez váhání. Toužila nejen po moderním bytě, ale i po bydlení na kvalitativně vyšší úrovni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výmalba v bílé barvě dobře kontrastuje s podlahou a nábytkem v bílodřevěném dezénu.

Článek

V garsoniéře velké 40 m2 včetně lodžie neplánovala žádnou zásadní změnu dispozice, ale rekonstrukci bytového jádra včetně výměny oken, dveří a podlah. Milým překvapením bylo, že veškeré práce trvaly jeden měsíc a postupovaly podle předem stanoveného harmonogramu. Ohromnou výhodou bylo, že realizační firma dostala vyklizený byt, kde mohly ihned začít bourací práce.

V návaznosti na ně přišli zedníci, instalatéři, elektrikáři, obkladači, malíři a podlaháři. Dalším plusem bylo, že se rekonstrukce obešla bez schvalování stavebním úřadem. Nezasahovalo se totiž do nosných stěn, stačilo jen povolení družstva vlastníků a ohlášení rekonstrukce majitelům ostatních bytů v domě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V obývacím pokoji propojeném s kuchyní se měnilo okno, dveře a také podlaha.

Konečná podoba bytu se ladila

I když Zuzana byt znala, neměla úplně jasno, jak by měl vypadat. O jeho konečné podobě, kterou si vybírala ze čtyř návrhů, jednala společně se zástupcem realizační firmy, v tomto případě Nabastavu.

Nejvíce ji oslovila verze, kde se v koupelně vzdala vany ve prospěch sprchového koutu. Tato varianta zahrnovala vybourání původní příčky mezi koupelnou a kuchyní, ale také mezi obývacím pokojem a předsíní kvůli dveřím. Nová příčka se vyzdila tak, že vznikla členitější dispozice koupelny s WC.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V současné členitější koupelně se našlo místo pro sprchový kout, umyvadlo i WC.

Ke změnám došlo i na opačné straně v kuchyni. Tady se na úkor sprchového koutu posunula polovina příčky a zmenšil se o trochu prostor. Podle hostitelky to vůbec není na škodu. V koupelně se vystavěla nika pro sprchový kout a ještě tu zůstalo dost místa pro umyvadlo, pračku a pro částečně oddělenou toaletu. Z konstrukčního hlediska tu je zvýšený sokl kvůli osazení rozvodů do stěny.

Kuchyň vychází dispozičně z koupelny, ale na rozdíl od původní nabízí nová kuchyňská linka dvě pracovní plochy, které si Zuzana pochvaluje. I když tu ubylo trochu místa, je současná moderní kuchyň vybavena mnohem účelněji. Jediné, co tu bude majitelka měnit, je stůl. Ten stávající je obdélníkový a zabírá veškeré místo od okna k lince.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nové uspořádání kuchyně nabízí dvě pracovní plochy proti sobě, což je praktické řešení.

Materiály podle vlastního vkusu

Hostitelka si samozřejmě vybírala veškeré zařizovací předměty do koupelny, nábytek do kuchyně a obýváku i materiály a barvy sama.

Pro výmalbu zvolila bílou barvu, která dobře ladí s dekorem dřeva. Ten se objevuje v celém bytě. V obýváku na nábytku v kombinaci s bílou barvou, také na podlaze, na kuchyňské lince i na dveřích. Dveře v koupelně jsou předstěnové, otevírají se uvnitř koupelny a dveře do obýváku jsou zasazeny do pouzdra právě proto, aby do obýváku nezasahovaly.

V obývacím pokoji se nedělaly žádné dispoziční změny, zato se měnila původní okna za plastová se zvýšenou ochranou kování a bezpečnostním sklem. Byt se nachází v prvním podlaží, proto tu byly zvoleny ochranné a bezpečnostní prvky. Rovněž se tu měnil starý radiátor za nový. Na podlahu bylo vybráno PVC s povrchovou úpravou podobající se dřevu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prosklené dveře zasazené do pouzdra umožňují z obou stran instalovat nábytek.

V kuchyni, jež patří mezi nejfrekventovanější prostory v bytě, dala Zuzana přednost keramické dlažbě a obkladům. Dlažba se barevně doplňuje s kuchyňskou linkou i s podlahou v obýváku. Oba typy podlah se snadno udržují, což byl další důvod, proč si je vybrala.

Koupelna je obložena dlaždicemi v příjemných teplých barvách, které kontrastují s bílým umyvadlem, policemi a WC.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sprchový kout je nápaditě a vkusně obložen a vybaven praktickým sprchovým panelem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V koupelně se bouralo umakartové jádro, vyzdívaly se příčky a instalovaly rozvody.

Další úpravy se plánují v předsíni

Majitelka samozřejmě ví, že předsíň je takřka vizitkou bytu. Ale jak říká, všechno najednou se zvládnout nedá, hlavně finančně. Rekonstrukce stála 460 000Kč a kuchyň bez spotřebičů kolem 45 000 Kč. V předsíni je zatím skladiště a veškeré věci včetně šatstva se tu nacházejí v provizorních krabicích. Až našetří potřebnou sumu, pořídí si účelnou šatní skříň a z předsíně se rázem stane plnohodnotný reprezentativní prostor. Věří, že to nebude trvat moc dlouho.

Horší to bude s lodžií. Zuzana totiž zamýšlí její zasklení. Domnívá se, že tato akce bude o něco nákladnější než šatní skříň. I tento záměr by chtěla uskutečnit co nejdřív, protože zasklená lodžie znamená více prostoru a větší úsporu tepla. Ovšem prioritou číslo jedna je záclona na okno v obýváku, kterou si dosud nestihla pořídit. Ale i bez záclony se jí v moderním bytě po babičce žije příjemně!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám