Hlavní obsah

I v minikoupelně lze dosáhnout maxikomfortu

Právo, Gisela Růžičková

Když si koncem loňského roku náš hostitel Jan Kubiš pořídil startovací byt v pražských Holešovicích ve staré zástavbě z roku 1933, ihned přemýšlel o rekonstrukci koupelny a WC. Fádní místnosti neodpovídaly jeho představám jak vybavením, tak barevným provedením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Největší změnou v koupelně je pohodlný vyzděný sprchový kout, který dokonale využil celý prostor výklenku.

Článek

Přestože jsou koupelna i WC miniaturní, pozval si na pomoc stavební firmu Nabastav, která se rekonstrukce ujala. Dal přednost rekonstrukci místností na klíč. Potřeboval totiž, aby byl byt co nejdříve plně funkční. Adaptace trvala měsíc, protože stavební úpravy zahrnovaly kromě bouracích prací nové rozvody elektřiny, vody a odpadu, štuky i obklady.

Ze všeho nejvíce daly zabrat stěny s klasickými cementovými obklady, které se vyznačovaly značnou nerovností. Ta se musela částečně vyrovnávat sádrokartonem. V kombinaci s klasickou jádrovou omítkou ve více vrstvách.

Pohodlí na prvním místě

Rekonstrukce koupelny spočívala zejména v odstranění nevýrazných bílých obkladů a dlaždic, obložení stěn i podlahy a samozřejmě v novém uspořádání a vybavení. Majitel chtěl využít místo v malém prostoru účelně a získat tu co největší pohodlí.

V první řadě dal odstranit malou vaničku. Na to, že tu zabírala dost místa, byla nepohodlná. Navíc zde vznikla nepřirozená mezera, která neměla žádné praktické využití.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna získala šmrnc také instalací moderního umyvadla zabudovaného ve skříňce, doplněného zrcadlem a elegantním osvětlením.

„Dávám přednost sprchování před koupáním, takže jsem se bez váhání rozhodl pro sprchový kout. Nejjednodušší bylo využít právě celý výklenek pro rozměrný vyzděný sprchový kout a přizdít stěnu, na niž se instalovala standardní zástěna,“ vysvětluje Jan a ukazuje, kde se vytvořil prostor pro žebříkový radiátor, umyvadlo se skříňkou a zrcadlem.

Na druhé straně se našlo místo pro další skříňku a koš na prádlo a naproti sprchovému koutu se umístily věšáky na ručníky a župany. Majitel měl představu, že se sprchový kout zapustí zároveň s podlahou, ale nešlo to kvůli odpadu, který je propojený se sousedními byty a vedl právě pod vaničkou.

V koupelně zůstaly původní dveře s klasickými falcovými obložkami proto, že stejné jsou u WC, v obýváku i v kuchyni a jejich odstranění by bylo náročným zásahem do bytu. Nakonec dospěl k závěru, že dá obložky zrepasovat a stávající dveře vyměnit za přírodní v celém bytě.

Koupelna ožila díky obkladům

Také na toaletě se vše přizpůsobilo daným možnostem a rozměrům místnosti. Kombi záchod byl vyměněn za závěsný. Zejména proto, aby se podlaha dobře udržovala a stísněný prostor působil vzdušněji, elegantněji a čistěji. Obklady a dlažba pocházejí ze stejné série jako v koupelně s tím rozdílem, že se kombinovaly jinak a bez mozaiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na vzdušnosti, čistotě a eleganci získala i toaleta pouhou výměnou kombinovaného klozetu za závěsný.

Jedním z důvodů, proč se Jan rozhodl pro adaptaci koupelny, byly staré nevyhovující obklady. Kromě malého formátu z nich čišelo, že byly dělané svépomocí a bílá barva nebyla dost výrazná.

„Zvolil jsem moderní obklady formátu 20x40 cm, doplněné mozaikou skládající se z teplých barev - oranžové, sytě žlutozelené a tmavě hnědé - které by malou koupelnu opticky rozšiřovaly,“ vzpomíná majitel na výběr obkladů a dodává, že dekor obkladaček je založen na detailu vlnek, které se objevují jak na reliéfu lesklých obkladů, tak v barevném provedení celoplošného středového dekoru.

Je spokojen s vertikálním položením obkladů, jež podtrhují zcela nový typ mozaiky složený z obdélníčků 2,3x7,3 cm v barevném mixu kombinujícím všechny barvy lesklých obkládaček. Dlažba a vyzděná vanička sprchového koutu velkého formátu 45x45 cm je ve dvou základních barvách - oranžové a tmavě hnědé. Jejich povrch kombinuje efekty lesku a matu a dosahuje tak dojmu dokonalé imitace přírodní kůže. Přestože zvolené obklady a dlažba nabízejí množství na pohled neslučitelných kombinací, v konečném důsledku mají promyšlený design.

Koupelnou změny v bytě nekončí

Družstevní byt si Jan pořídil s výhledem koupě do osobního vlastnictví. Jde o malý byt ve staré zástavbě hlavního města, který má dohromady 44 m2. Byt tvoří kuchyň a pokoj, kde se udělala příčka pro oddělené spaní. Dispozičně mu byt nadmíru vyhovuje. Kuchyň byla, k Janově spokojenosti, předchozími majiteli zrekonstruovaná, a jelikož byla dělaná na míru, zůstala v bytě stejně jako zařízení obýváku a ložnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odstraněním původní vaničky vznikl v koupelně velký sprchový kout a vešel se sem kromě jiného i praktický radiátorový žebřík.

Vedle dosavadních úprav koupelny a toalety počítá majitel s dalšími změnami. Plán má do detailu vymyšlený, ale vše teď záleží na finančních možnostech. Nejdřív přijde na řadu chodba a již zmíněné repasování dveří. Do obývacího pokoje i do malé ložnice chce postupně pořídit nábytek na míru. V interiéru chybějí knihovny, police, klasický jídelní stůl, šatní skříň na míru i skříňky pod okno. „Jinak mi byt vyhovuje ve všech směrech, zejména lokalitou - nachází se téměř v centru města - veškerou občanskou vybaveností i dostupnou dopravou,“ hodnotí Jan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám