Hlavní obsah

Vyřazené kameny se vrátí do Karlova mostu

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) chce, aby se některé kameny vyřazené při rekonstrukci Karlova mostu vrátily na svá původní místa. V praxi by to znamenalo, že by se již opravené zábradlí muselo rozebrat a znovu postavit.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce pláště Karlova mostu už by měla být prováděna v restaurátorském režimu.

Článek

Národní památkový ústav (NPÚ) již provedl šetření vyřazených kamenů a nyní se bude rozhodovat, kolik jich bude umístěno zpět do konstrukce mostu. „Mohu potvrdit, že některé kameny se na Karlův most vrátí, a to ve druhé fázi rekonstrukce, kdy se bude opravovat plášť mostu,“ řekla Právu tisková mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

ASORKD ale argumentuje tím, že vyřazené kameny, z nichž některé pocházejí ze středověku, a budou na most opět vráceny, by byly umístěny na místa, kam nepatří.

„Není možné vracet středověké kameny do míst, která byla nově postavena v 19. století, kdy část mostu spadla při povodních,“ řekl Právu viceprezident ASORKD Martin Kadrman. Zároveň tvrdí, že zpráva komise UNESCO, která zkoumala postup prací při rekonstrukci Karlova mostu, dává za pravdu ASORKD. Asociace soustavně kritizuje způsob rekonstrukce mostu a prohlašuje, že při ní došlo k hrubým chybám.

Mezinárodní rada pro památky a sídla (ICOMOS) je hlavním poradním orgánem UNESCO ve věci památek. Josef Štulc je prezidentem její české sekce a říká, že vyřazené kameny na původní místa vracet nutné nebude, že mohou být použity i jinde na mostě. „To by byl zásah, který by nebyl úměrný vynaloženému úsilí,“ řekl Právu. Zpráva komise UNESCO podle něj bere na vědomí způsob první fáze rekonstrukce mostu, konstatuje nicméně, že chyby se staly a je třeba aby se neopakovaly.

Druhá fáze má být restaurátorská

„Doporučení se dají v podstatě shrnout do dvou bodů. Jednak, že výměna kamenů by neměla být nadbytečná, což se v první fázi rekonstrukce stalo. Více tedy vážit, který kámen v mostu nechat a který vyměnit za nový. A také, že v první fázi neměli řemeslníci, kteří na mostě pracovali, požadovanou kvalitu.

Tedy, v našem jazyce, aby druhá fáze, jenž se bude věnovat obložení Karlova mostu, byla prováděna v restaurátorském režimu,“ vysvětlil. Zároveň ale podotkl, že při druhé fázi rekonstrukce již nehrozí nebezpečí z prodlení. Izolace položená v první fázi zamezila zatékání do mostu, to byla práce, kterou bylo nutné bezpodmínečně udělat.

„Nyní bude na restaurátorský režim dost času, most je takříkajíc za vodou,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám