Hlavní obsah

V Německu se nové byty téměř nestaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

V Německu se staví málo nových bytů, nejhorší situace je v tomto ohledu v Berlíně. Naopak nové byty se nejvíce staví v Bavorsku, vyplývá to z aktuální studie berlínského institutu pro bytové hospodářství (IFS).

Článek

Podle studie se  v Německu nově staví zhruba tři byty na tisíc obyvatel, což je stejně jako v České republice.  Například v Irsku to na stejný počet bylo 21,3 a ve Španělsku rovných 16 nových bytů.

Nepříznivý trend na německém trhu s novými byty přitom má pokračovat. "Pro léta 2007 a 2008 je nutné v Německu znovu počítat s výrazným poklesem počtu nových staveb," citoval ředitele IFS Stefana Jokla deník Die Welt.

Podle Jokla je tento trend třeba připsat  mimo jiné na vrub zrušení státních příspěvků na vlastní bydlení, které německý stát poskytoval v období 1995-2005, než je zrušila současná vláda velké koalice. V loňském roce se v německé metropoli nepostavil v průměru ani jeden nový byt na 1000 obyvatel; podle IFS to bylo 0,9 bytu.

Mnoho prázdných bytů

V dalších zhruba 100.000 bytech v metropoli přitom nikdo nebydlí, odhaduje expert na bytovou politiku v berlínském senátu Thomas Brand. V Berlíně si tak prý najde byt téměř každý, neboť k dispozici jsou byty téměř všech velikostí a cenových kategorií.

Berlín je přitom známý svými poměrně levnými nájmy. Za byt o ploše 65 metrů čtverečních se tu platí nájemné - bez nákladů a vytápění - kolem 350 eur, zatímco v nejdražším Mnichově to je více než 600 eur, což přesahuje celoněmecký průměr o 62 procent.

Nadějné vyhlídky

Vyhlídky na rozhýbání německého  trhu s byty jsou však podle expertů celkem příznivé. Německý Svaz vlastníků domů a pozemků předpokládá, že během pěti let poptávka po nových bytech opět převýší nabídku. Například počet obyvatel Berlína, jichž je nyní zhruba 3,4 milionu, stále mírně stoupá a zároveň podle vědeckých modelů výrazně roste podíl lidí starších 65 let.

Dnes tvoří 16,6 procenta obyvatel metropole, ale v roce 2040 už to má být téměř třetina. Nedostatkovým zbožím se tak podle odborníků brzy stanou hlavně menší byty, které často vyhledávají senioři.

Reklama

Související témata:

Související články

USA: Prodej obytných domů neočekávaně stoupl

Prodej nových obytných domů v USA za červenec nečekaně vzrostl. V ročním přepočtu o 2,8 procenta na 870 tisíc domů.Zastavil se tak pokles z předchozích dvou...

USA: Rekordní pokles cen domů

Pokles hodnoty domů ve Spojených státech dosáhl v těchto dnech rekordních čísel. Podle průzkumu, který provedla agentura Reuters a Michaganská univerzita...

Výběr článků

Načítám