Hlavní obsah

USA: Rekordní pokles cen domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Pokles hodnoty domů ve Spojených státech dosáhl v těchto dnech rekordních čísel. Podle průzkumu, který provedla agentura Reuters a Michaganská univerzita klesla hodnota domů v případě 26 procent domácností zapojených do projektu. To je o dva procentní body více než rekord z roku 1992.

Článek

Asi 21 procent domácností očekává, že hodnota jejich domu se sníží i v dalším roce. Průzkum je ze září a jeho výsledky naznačují, že majitelé domů jsou stále skeptičtější. V srpnu totiž čekalo pokles hodnoty domu v příštím roce jen 18 procent dotázaných.

Spojené státy nyní zažívají prudký útlum na trhu bydlení, jehož příčinou je právě pokles cen nemovitostí v některých částech USA. Situaci zhoršily i problémy v části hypotečního trhu, byť se týkají jen velmi malého počtu lidí. Podstatné je, že se krize přenesla na úvěrový trh, který už ovlivňuje podstatně širší klientskou základnu.

Americká centrální banka (Fed) před pár dny výrazně snížila základní úrok. Tak chce předejít dalšímu nárůstu problémů. Fed tak učinil i přesto, že trvá riziko inflace. Pro banku bylo důležitější, aby se ekonomika nedostala do recese a aby majitelům domů klesly splátky hypotečního úvěru. Řadě lidí totiž v příštím roce končí fixace úrokové sazby.

Reklama

Související články

USA: Rekordní počet nesplácených hypoték

Američané mají nový rekord, a to v počtu nesplácených a předčasně ukončených hypoték. Nejhorší skóre mají Arizona, Nevada, Florida a také Kalifornie. V těchto...

USA: Problémy na realitním trhu přetrvávají

Podle šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho se problémy na trhu nemovitostí v USA udrží déle. Omezí také zřejmě růst americké ekonomiky, ten bude...

USA: Prodej obytných domů neočekávaně stoupl

Prodej nových obytných domů v USA za červenec nečekaně vzrostl. V ročním přepočtu o 2,8 procenta na 870 tisíc domů.Zastavil se tak pokles z předchozích dvou...

Výběr článků

Načítám