Hlavní obsah

Téměř polovina luxusního bydlení na světě loni zdražila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř polovina veškerých nabízených lokalit na světových trzích s bydlením vyšší třídy loni meziročně podražila. Bydlení vyšší třídy je vůbec nejdražší v Monaku, kde čtvereční metr nejžádanějších realit stojí průměrně 55 000 eur (1,5 miliónu Kč). Na druhém a třetím místě následují Londýn a newyorský Manhattan.

Článek

Průzkum zaměřený na světové metropole naznačuje, že New York a Londýn zřejmě zůstanou předními světovými finančními centry, avšak asijská města se na ně dotahují. Podle téhož přehledu vyšel Londýn nejlépe v hodnocení globálního vlivu, jelikož se ocitl v první pětici ve čtyřech hlavních hodnotících kritériích; těmi jsou ekonomická aktivita, politická moc, kvalita života a konečně znalost a vliv.

V posledním čtvrtletí minulého roku se však u třech čtvrtin lokalit růst cen zastavil, nebo se cenový vývoj dokonce obrátil. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti Knight Frank a Citi Private Bank.

Nejprudším tempem ceny meziročně klesly v Hongkongu, a to o 24,5 procenta. Naproti tomu v Bangkoku ceny bytů a domů vzrostly o 22,5 procenta. Vývoj na některých dříve živých trzích se navíc rychle obrátil. V Dubaji, která zaznamenala meziroční růst o takřka 11 procent, jen za poslední čtvrtletí klesly ceny o 19 procent.

Ceny záleží na měně

Globální ceny zemědělské půdy začaly klesat v důsledku padajících cen komodit, ale zůstávají v lepší kondici než ceny bytových a komerčních realit. Změny kurzů měn znamenají, že pro kupující s prostředky v dolarech či eurech půda v některých zemích zlevnila navzdory výraznému nárůstu cen v místních měnách.

"Zpráva, kterou jsme vypracovali ve spolupráci se Citi Private Bank, vychází v pravou chvíli. Tato výroční analýza globálního trhu s bydlením vyšší kategorie a chování a nálad bohatých lidí je důležitější než kdykoli předtím. Přichází totiž v době, kdy globální bohatství neroste, nýbrž se zmenšuje," řekl ředitel výzkumu residenčních nemovitostí u Knight Frank Liam Bailey.

Mezinárodní index bydlení vyšší třídy (PIRI) společnosti Knight Frank je jediným takovým ukazatelem na světě. Data jsou založena na výběru domů a budov v nejatraktivnějších lokalitách, které jsou strukturovaně hodnoceny tak, aby bylo možné identifikovat změny hodnoty kapitálu, nájemného a výnosů. Do letošního indexu bylo zařazeno 55 lokalit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám