Hlavní obsah

Stavba centra u Viktorky Žižkov se blíží

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v dubnu radnice Prahy 3 vložila do akciové společnosti Viktoria Žižkov pozemky na rohu Seifertovy a Krásovy ulice. V pondělí zastupitelé souhlasili s pravidly pro vstup dalšího akcionáře do společného podniku.

Článek

Prvním strategickým partnerem má být společnost Palác Fénix, jež spravuje dnešní palác Blaník na Václavském náměstí. Vedle stadiónu Viktorky se připravuje stavba centra s byty, kancelářemi a podzemními garážemi.

„Budeme považovat za své velké vítězství, když bagr přijede za tři roky. Hotové studie nyní posuzuje magistrátní odbor územního rozhodování. K zahájení stavby je potřeba 107 razítek,“ řekl Právu člen představenstva společnosti a zastupitel Prahy 3 Michal Kucián (ČSSD).

Zastupitelé v pondělí radnímu Jiřímu Matuškovi (ODS) schválili návrh, jak postupovat v případě, že se objeví možný čtvrtý akcionář. Radnice, která má ve společnosti minoritní podíl, by s tím musela souhlasit. „Hledá se silný investor a je docela možné, že se bude hledat ještě další,“ uvedl Matušek. Palác Fénix spojuje s Viktorkou osoba předsedy představenstva firem – současného šéfa žižkovského fotbalu Luďka Vinše.

Vzorem je Eden

Viktoria Žižkov Center vedle stadiónu má podle Kuciána nabídnout především byty a podzemní garáže pro rezidenty, „pár metrů kanceláří a krámky, žádný supermarket“. Vše na klíč pro koncového zákazníka. Původně se náklady odhadovaly asi na miliardu korun. „Předpokládáme, že to bude mnohem levnější. Ceny stavebních prací padají dolů,“ řekl Kucián.

Podle mluvčího Prahy 3 Jana Sotony je pro žižkovský klub, v současnosti druholigový, vzorem Eden, vlastně Synot Tip Arena v Praze 10.

A vstup dalšího investora do projektu? „Viktoria Žižkov to navrhla s ohledem na to, aby strategický partner ručil bankám,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 3 Jan Sotona. Kdo by měl spolu s Palácem Fénix do stavby Viktoria Žižkov Centre investovat, není jasné. Nelze ale ani vyloučit, že se třeba s rancem peněz po nějakém čase objeví pohřešovaný místopředseda ČMFS Miroslav Kříž, který před svým nedávným zmizením získal podíl i ve vršovickém Ďolíčku. Tedy pokud případ odloží mordparta pražských kriminalistů.

Se stavbou u žižkovského stadiónu nesouhlasí místní zelení, zpochybnili i vklad pozemků do projektu, podle opozice si to vynutila předchozí pro radnici nevýhodná smlouva o pronájmu na 80 let. „Spíše než Žižkov by se to tu mělo jmenovat Tady je developerovo,“ podotkl Matěj Stropnický (SZ). Nesouhlasí ani bývalý starosta Tomáš Mikeska (SNK ED), v projektu vidí rysy tunelu.

Kucián, který nyní končí v představenstvu žižkovského klubu, to odmítá. Pokud radnice klubu své pozemky za obvyklou cenu prodá, má podle něho jistotu, že při prodlení dostane i úrok ve výši 4,5 %. Kucián a místostarosta Zdeněk Lochman museli při jednání kvůli svému členství v představenstvu akciové společnosti oznámit střet zájmů.

Kucián také uvedl, že končí ve vedení žižkovského klubu, spolupracovat s ním ale nepřestane.

Reklama

Související témata:

Související články

Žižkovské nádraží čeká revitalizace

Městská rada na svém zasedání schválila výjimku ze stavební uzávěry na nákladovém nádraží Žižkov. Znamená to, že na části území se může stavět, a to i bez...

Výběr článků

Načítám