Hlavní obsah

Praha 4 prodá byty nájemníkům v soutěži

Právo, trj

Ty tam jsou ceny někdejších privatizačních vln za obecní byty. Nyní nájemníci, kteří by chtěli obecní byt, jejž obývají, koupit, musí mezi sebou soutěžit o cenu. Radnice oslovila všech 108 obecních domů, které jí zůstaly, prodat z toho podle nového starosty Pavla Caldra (ODS) hodlá jedenáct a zbytek si ponechá.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Nabídku na koupi poslalo 74 domů, úspěšných jich ale bude jedenáct. „Obálky jsou zavřené, oslovíme znalce, který provede ocenění v místě a čase obvyklé,“ uvedl Caldr. Porovnáním nabídek se závěry znalců vznikne pořadí a prvních jedenáct míst se bude moci ucházet o koupi. „Čím větší odchylka od znaleckého posudku, tím lepší,“ řekl Caldr.

Poté, co nájemníci dostanou od radnice pokyn, mají půl roku na rozhodnutí o koupi a další rok trvá jejich předkupní právo na byt. „Pak bychom ho teoreticky mohli prodat, ale naše pravidla jsou taková, že neprodáváme byty s nájemníky,“ řekl Caldr.

V Praze 4 se po konci deregulace platí měsíční nájemné 114 korun z metru v případě, že jde o horší lokalitu (Nusle, 5. května) a 127 korun v ostatních částech. To je o dvě koruny na metr čtvereční více než v obecních bytech v Praze 1.

Obecní byty k pronájmu jdou v Praze 4 podle Caldra na dračku. Soutěží se o výši nájmů. „Lidé jsou ochotni platit i 200 korun za metr v Nuslích,“ dodal starosta. Praha 4 hodlá také družstvům prodat pozemky pod domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám