Hlavní obsah

Plzeňské radnici hrozí pokuta za vybírání vysokých jistin na bydlení

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská radnice zřejmě neprávem vybírá i více než stotisícové jistiny od lidí, kteří chtějí bydlet v nových nájemních obecních bytech na sídlišti Sylván. Kvůli údajnému porušení dotačních pravidel teď městu hrozí stomiliónová pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Město Plzeň

Článek

„Kontrola finančního ředitelství a posléze i finančního úřadu došla k názoru, že jsme pochybili a kauce vybírali neoprávněně. Já s tímto závěrem hluboce nesouhlasím, ale to na věci nic nemění,“ řekl Právu plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

Prosí o odpuštění

Radnice už dostala platební příkaz od finančního úřadu na celkem sto miliónů korun, zda bude muset tuto částku skutečně zaplatit, zatím není jasné. „Požádali jsme o její odpuštění,“ sdělil Rödl. Plzeňský finanční úřad odmítl celou záležitost jakkoliv komentovat, podle našich informací však navrhne ministerstvu financí, aby sankci nepožadovalo.

Primátor v této kauze už také jednal s ministrem financí Eduardem Janotou. „Vysvětlil jsem mu, o co jde, a on přislíbil, že bude na naší straně. Postup, který jsme tehdy zvolili, byl totiž schválený jak někdejším náměstkem ministerstva financí, tak Státním fondem rozvoje bydlení,“ upozornil Rödl.

Uvedený fond městskou investici dotoval 225 milióny, celkové náklady činily devět set miliónů korun.

Pět set postižených

Kauza se týká stovek lidí. Plzeň postavila mezi lety 2002 až 2005 na Sylvánu deset domů s celkem 509 byty. Žadatelé je získali do dvacetiletého nájmu, pak mohou byt od města odkoupit. Podmínkou bylo složení zmiňované jistiny. Ta u nejmenších bytů činí skoro sedmdesát tisíc korun, u velkých přes sto čtyřicet tisíc. Stejné podmínky platí pro nové zájemce o Sylván i dnes.

„Podle kontroly prý jde o příliš vysoké částky, než aby mohly sloužit jako kauce. My jsme je ale skutečně vybírali na to, aby se z nich hradil třeba dlužný nájem či škody, které nájemník v bytě způsobí,“ vysvětlil Rödl.

„Ty peníze jsme nepoužili na nic jiného, leží na účtech. Při skončení nájemního poměru je samozřejmě lidem vyúčtujeme,“ sdělil primátor.

„Pokud nám ministerstvo řekne, že máme tyto kauce vrátit, tak jsme schopni to prakticky okamžitě učinit,“ dodal Rödl. „No, to je dobrý,“ reagoval jeden z nájemníků. „Tak mě připravili o pěkných pár tisíc. Kvůli kauci jsem si totiž musel vzít půjčku, vezměte si, kolik jsem zbytečně zaplatil jen na úrocích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám