Hlavní obsah

Paneláková bublina nepraskne, ceny zůstanou vysoké

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ti, kdo toužebně čekají na zlevnění bytů, se zřejmě jen tak nedočkají. A to navzdory spekulacím, že například ceny bytů v panelových domech by se měly vbrzku propadnout až o 20 procent.

Článek

Dohady o možném prudkém zlevnění na domácím nemovitostním trhu rozpoutala zpráva, že avizovaný růst daně z přidané hodnoty na stavební práce určené pro bydlení se nekoná. Vláda totiž schválila návrh, jenž má ve snížené sazbě DPH ponechat byty o rozměrech do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů. Do této kategorie spadá naprostá většina domů a bytů v Česku.

"A to hned nabídlo dohady, že nárůst cen z titulu DPH se nebude konat a nafouknutá bublina rychle praskne. My ale s tímto názorem naprosto nesouhlasíme," komentovala pro Novinky situaci na trhu s nemovitostmi analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Lidé o DPH příliš nepřemýšleli, chtěli hlavně bydlet

Podle ní není hlavním motorem růstu cen nemovitostí spekulativní poptávka, ale horečná touha lidí konečně bydlet. "Ceny nemovitostí rostou hlavně proto, že je velká poptávka po bytech. Rodiny chtějí uspořádat vlastní bydlení," tvrdí Šichtařová.

Hrozba nárůstu DPH tu určitě byla a zájemci o bydlení si kvůli ní pospíšili, k nákupu nemovitosti by se však rozhodli i bez Damoklova meče "faktoru DPH", takže ceny by se držely vysoko i bez ní.

Dohady o poklesu cen panelových bytů kvůli jejich udržení v nižší DPH analytička rozptyluje tím, že naprostá většina paneláků by spadala do parametrů sociálního bydlení, i kdyby k žádné změně nedošlo. 

"Nikdo tedy nemohl u panelových bytů spekulovat, že kvůli změně DPH jejich cena vzroste. Proto také není žádná bublina, která by měla prasknout," vysvětlila Šichtařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám